ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Reviewed by Momizat on . Φαντάζομαι ότι οι Ελληνες δωσίλογοι και συνεργάτες των Ναζί, θα εκκλησίάστηκαν τον Δεκαπενταύγουστο του 1944 στον παρακείμενο της εκτέλεσης 25 πατριωτών, Ι. Ναό Φαντάζομαι ότι οι Ελληνες δωσίλογοι και συνεργάτες των Ναζί, θα εκκλησίάστηκαν τον Δεκαπενταύγουστο του 1944 στον παρακείμενο της εκτέλεσης 25 πατριωτών, Ι. Ναό Rating: 0

ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ και ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

Φαντάζομαι ότι οι Ελληνες δωσίλογοι και συνεργάτες των Ναζί, θα εκκλησίάστηκαν τον Δεκαπενταύγουστο του 1944 στον παρακείμενο της εκτέλεσης 25 πατριωτών, Ι. Ναό Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καλαμαριάς (στο κέντρο, κοντά στο σημερινό Δημαρχείο).
Εκείνο το μπλόκο, στις 13 Αυγούστου 1944, κατακαλόκαιρο, με τον εσμό του Δάγκουλα να πρωτοστατεί και τους ναζί να εκτελούν, ο μεγάλος τρικαλινός Βασίλης Τσιτσάνης το αποτύπωσε στο παρακάτω τραγούδι (λόγω λογοκρισίας, το ηχογράφησε 38 χρόνια μετά…).


Προσέξτε τον στίχο
“Βγήκανε νωρίς τ’ αστέρια, βγήκανε και τα μαχαίρια”
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης:
“Την 13-8-44 και από της 4ης πρωινής ώρας και μέχρι της μεσημβρίας περίπου”…
Δηλαδή σκότωναν και βασάνιζαν επί 8 ώρες – όπως σε κάθε μπλόκο…


Και συνεχίζει η ανακοίνωση:


“απεκλείσθη άπασα η περιφέρεια του ενταύθα ΙΑ’ Αστυνομικού Τμήματος Συνοικισμού Καλαμαριάς υπό Γερμανών στρατιωτών, τμήματα δε των ενταύθα Εθνικιστικών Ομάδων ενήργησαν κατ ’οίκον έρευνας και εξετέλεσαν”….

Θαν. Μιχαλάκης 

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή