«Τσουχτερός» ο ΕΝΦΙΑ για 485.505 ιδιοκτήτες Reviewed by Momizat on . Εκτιμήσεις για τον επιπλέον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 480 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κάνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Συγκεκρι Εκτιμήσεις για τον επιπλέον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 480 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κάνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Συγκεκρι Rating: 0

«Τσουχτερός» ο ΕΝΦΙΑ για 485.505 ιδιοκτήτες

«Τσουχτερός» ο ΕΝΦΙΑ για 485.505 ιδιοκτήτες

Εκτιμήσεις για τον επιπλέον φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότεροι από 480 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κάνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του. Συγκεκριμένα, αυξημένο συμπληρωματικό φόρο για τον ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν φέτος 485.505 φορολογούμενοι, ενώ για 26.013 από αυτούς η μέση επιβάρυνση σε σχέση με πέρυσι είναι 22.432 ευρώ. Μάλιστα, υπάρχουν και 4 φορολογούμενοι που θα καταβάλουν σχεδόν 600.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι!

Οι σχετικοί υπολογισμοί -με υπόθεση για μέση μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 10%- έγιναν από τον ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του για την οικονομία. Σε ό,τι αφορά νομικά πρόσωπα, από 45.000 εταιρείες που θα επιβαρυνθούν συνολικά με 240 εκατ. ευρώ συμπληρωματικού φόρου, 33 εταιρείες θα καταβάλουν 40 εκατ. ευρώ και 2.300 εταιρείες (πολλές εκ των οποίων λόγω της δραστηριότητας τους έχουν σημαντικές επενδύσεις σε ακίνητα) 140 εκατ. ευρώ. Η οικονομική τους εξόντωση, καθώς τα ακίνητά τους είναι σχεδόν αδύνατον να πωληθούν αξιοπρεπώς στην τρέχουσα συγκυρία, θα αποφέρει στα κρατικά ταμεία ένα ποσό που είναι αμελητέο σε σύγκριση με τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ –που θυμίζουμε ισοδυναμεί με την επιδότηση του κράτους προς τους ΟΤΑ, σημειώνει ο ΣΕΒ.

Κυρίως όμως, αυτές οι ακραίες και ορατές σε όλους τους επενδυτές περιπτώσεις αποθαρρύνουν και τους πιο τολμηρούς από κάθε σκέψη επένδυσης στα ακίνητα, τονίζει ο Σύνδεσμος και συμπληρώνει ότι είναι ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε ότι ο συμπληρωματικός φόρος που θα πληρώσουν φυσικά και νομικά πρόσωπα το 2016 (€800 εκατ. περίπου) υπολείπεται της απώλειας εσόδων €900 εκατ. από φόρο μεταβίβασης ακινήτων την περίοδο 2009 (έσοδα άνω του €1 δισ.) -2016 (προβλεπόμενα έσοδα λίγο πάνω από €100 εκατ.)». Ο ΣΕΒ επισημαίνει, τέλος, ότι η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων περνά μέσα από τον εξορθολογισμό της φορολογίας κατοχής ακινήτων, με εξάλειψη των ακραίων επιβαρύνσεων ειδικά σε απρόσοδες περιουσίες, την κατάργηση του «εκδικητικού» -όπως αναφέρει- συμπληρωματικού φόρου και τη μετάβαση σε ανταποδοτική φορολόγηση από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή