"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Τυροκομείο Πολυθέας 1936

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι κασαρίες ήταν πετρόχτιστα, σκιερά κτίσματα με μικρά παράθυρα για να διατηρούνται χαμηλές θερμοκρασίες στο εσωτερικό τους. Λειτουργούσαν από την άνοιξη μέχρι και τις αρχές Ιούλη. Παρήγαγαν δε εξαιρετικής ποιότητας κασέρια και βούτυρα σε σχέση με τη χειμωνιάτικη παραγωγή του κάμπου. Το γάλα αφού είχε υποστεί μια πρώτη κατεργασία (μπασκί) ερχόταν φορτωμένο στα άλογα από τους κερατζήδες στην κασαρία .
Το κτίσμα της κασαρίας είχε στο μπροστινό του μέρος το λεγόμενο «εργατικό» όπου γινότανε η περαιτέρω επεξεργασία του κασεριού, καθώς επίσης και τις μηχανές στις οποίες παρασκευάζονταν το βούτυρο. Στο εργατικό υπήρχε ένας μεγάλος πάγκος εργασίας όπου οι κασερομάστορες ζυμώνανε το χαμούρι, (τη ζύμη του κασεριού). Κατόπιν την κατεργασμένη ύλη την τοποθετήσουν στα καλούπια (μεταλλικοί κύλινδροι) τα οποία με τη σειρά τους έμπαιναν για ωρίμανση σε ξύλινα τιζάχια (ξύλινες ραφιέρες) στο υπόλοιπο κτίσμα της κασαρίας, που χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος. Μετά την ωρίμανση μετέφεραν τα κασέρια στα Τρίκαλα συσκευασμένα σε λινάτσες κι από εκεί στην Αθήνα για κατανάλωση».

Κώστας Κουτσονάσιος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης