Τ. Τσιαπλές: Το ΚΚΕ έμεινε όρθιο 95 χρόνια Reviewed by Momizat on . Τάσος Τσαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς, είναι γεμάτη από μεγάλα διλήμματα που έκριναν την πορεί Τάσος Τσαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς, είναι γεμάτη από μεγάλα διλήμματα που έκριναν την πορεί Rating: 0

Τ. Τσιαπλές: Το ΚΚΕ έμεινε όρθιο 95 χρόνια

Τ. Τσιαπλές: Το ΚΚΕ έμεινε όρθιο 95 χρόνια

Τάσος Τσαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Η ιστορία του εργατικού-λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς, είναι γεμάτη από μεγάλα διλήμματα που έκριναν την πορεία του. Ένα τέτοιο ολοζώντανο δίλημμα έχει τεθεί και σήμερα μπροστά μας:  Ανάπτυξη για τα μονοπώλια, για την κερδοφορία τους, με τίμημα την εξαθλίωση του λαού ή ανάπτυξη για τις ανάγκες του λαού και κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.»

 

 Πραγματοποιήθηκε χθες  Τρίτη 19  Νοέμβρη, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων, εκδήλωση για τα 95 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ από τις  οργανώσεις εργατοϋπαλλήλων  στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Η εκδήλωση είχε θέμα: “Τι αγώνας &  τι κίνημα χρειάζεται σήμερα, τι διδάσκει η ιστορία” και ομιλητής ήταν ο  Τάσος Τσαπλές , μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Πριν την έναρξη της ομιλίας παραγματοποιήθηκε βιντεο-προβολή  στην  οποία  «αποτυπώνονταν»  καθοριστικές στιγμές της 95χρονης ιστορίας του ΚΚΕ , της ιστορίας του εργατικού κινήματος της χώρας μας. Στο βίντεο συνοψίζονταν συλλογικά  συμπεράσματα από την ιστορική  πείρα του εργατικού κινήματος, στα οποία στάθηκε αναλυτικά στην ομιλία του ο Τάσος Τσαπλές.

Συγκεκριμένα , μεταξύ άλλων τόνισε:

Τάσος Τσαπλές

« Προχθές (17 Νοέμβρη), συμπληρώθηκαν 95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, του παλιότερου κόμματος, μα του πιο σύγχρονου σε ιδέες και πολιτική πρόταση που δίνει ριζική λύση στα λαϊκά προβλήματα. 95 χρόνια μεγάλων και μικρών ταξικών αγώνων, που έχουν την υπογραφή των θυσιών χιλιάδων μελών και οπαδών του.

ΚΚΕ: βασικός οργανωτής της πάλης των εργατών για τα δικαιώματα τους, της πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτούς. Ενάντια στις φασιστικές δικτατορίες. Δημιουργός, αιμοδότης και καθοδηγητής του τιτάνιου αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, που οργάνωσε την πάλη του λαού για την απελευθέρωση από την τριπλή φασιστική κατοχή και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Καθοδηγητής στην κορυφαία στιγμή της ταξικής  πάλης, μέχρι σήμερα στη  χώρα μας: Στον ένοπλο αγώνα του ΔΣΕ, που είχε τεράστια πολιτική και ηθική σημασία, με τους κομμουνιστές αλύγιστους στο εκτελεστικό  απόσπασμα, στις φυλακές, στις εξορίες, απέναντι στους ντόπιους μοναρχοφασίστες και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές που ήθελαν να υποτάξουν το λαό στα συμφέροντα τους.

 

Το ΚΚΕ έμεινε όρθιο 95 χρόνια, παρά τις αντιξοότητες, τους διωγμούς και την παρανομία, την ίδια ώρα που μια σειρά αστικά και μικροαστικά κόμματα, διαλύονταν, για να γεννηθούν άλλα με νέα πρόσωπα, αλλά παλιές ιδέες. Αυτό δεν έγινε μόνο γιατί το θέλουν τα μέλη του, αλλά γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εργατικής τάξης, την οργανωμένη πολιτική πρωτοπορία της, έμεινε σταθερό στη μ-λ θεωρία, σημαιοφόρος στην πάλη για την σοσιαλιστική κοινωνία, κόντρα στις δυσκολίες, τον συμβιβασμό, υπερασπιστής της προσφοράς του σοσιαλισμού.

 

–    Έχουμε χρέος να βαδίζουμε αυτό το δρόμο του αγώνα χωρίς αναστολές. Σταθερά και πάντα μπροστά. Πιστοί στην υπόθεση της επανάστασης και του σοσιαλισμού. Να έχουμε πάντα κατά νου ότι ακολουθούμε ένα Κόμμα, ότι καλούμαστε να συνεχίσουμε τις παραδόσεις αυτού του Κόμματος, του ΚΚΕ, που είναι στην κυριολεξία η τιμή και η συνείδηση αυτού του λαού.

Στο διαχρονικό σύνθημα “όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυραννίας διαλέγει τις αλυσίδες ή τα όπλα” εκφράζεται όλη η αγωνιστική στάση του λαού διαχρονικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Το σύνθημα αυτό το ΚΚΕ το υιοθέτησε, το εμπλουτίζει συνεχώς με νέο περιεχόμενο.

Έχει αποδειχθεί ιστορικά, ότι γεγονότα που συνδέονται με τον ηρωισμό των λαϊκών μαζών για την απελευθέρωσή τους από το ζυγό της τυραννίας ντόπιας ή ξένης, μένουν πάντα ζωντανά στη μνήμη των λαών και περνούν στην ιστορία ως κινητήρια δύναμη για νέες, πιο μεγάλες και ηρωικές πράξεις.

Ένα τέτοιο κορυφαίο ιστορικό γεγονός για το Κόμμα μας και το εργατικό κίνημα είναι και ο αγώνας του ΔΣΕ. Είναι πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων στους σημερινούς μας αγώνες.

3Μπορεί οι συνθήκες 64 χρόνια μετά, να έχουν αλλάξει και νέα προβλήματα και καθήκοντα να έχουν τεθεί μπροστά μας, μα από την άποψη της ουσίας, ο αγώνας συνεχίζεται στην ίδια γραμμή και με την ίδια διάταξη δυνάμεων. Η εργατική τάξη, η μικρή αγροτιά, οι μικροί ΕΒΕ, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων από τη μια μεριά, τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός από την άλλη.

Δυο κόσμοι με ριζικά αντίθετα συμφέροντα, που βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση. Αντίθεση που θα κριθεί στο στίβο της ταξικής σύγκρουσης. Είναι θέμα ωρίμανσης στη συνείδηση του λαού το αναπόφευκτο της τελικής αναμέτρησης και είναι δικό μας καθήκον να κρατάμε ζωντανή αυτή την προοπτική και χωρίς ταλαντεύσεις να προετοιμάζουμε ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά τις δυνάμεις που θα ηγηθούν αυτού του αγώνα.

*Σε μια περίοδο που το κίνημα πρέπει να αντιτάξει ένα ενιαίο μέτωπο πάλης απέναντι στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, κάθε λογής οπορτουνιστές, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, σπέρνουν την ιδεολογική σύγχυση με το ξαναζέσταμα της λεγόμενης ενότητας της αριστεράς, με την αντιμνημονιακή ρητορεία που κρύβει την αγωνία τους για την σωτηρία του συστήματος και της ρηχής κριτικής στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την ίδια ώρα που είναι αγκαλιά μ’ αυτές τις δυνάμεις σε πολλά συνδικάτα, σε αντιΠΑΜΕ ψηφοδέλτια και πολεμούν με μίσος το ΚΚΕ.

Είναι χαμένη υπόθεση όσα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να διεκδικήσουμε να γίνει ο καπιταλισμός και η Ε.Ε πιο κοινωνική. Είναι πολιτική διαχείρισης του συστήματος που στέλνει λαϊκές δυνάμεις στην αγκαλιά του συστήματος και στη μοιρολατρία.

Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα μια μεγάλη μερίδα της αστικής τάξης, αλλά και ιμπεριαλιστικά κέντρα τον στηρίζουν. Βεβαίως, τον ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν και άνεργοι, φτωχοί. Όμως τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ δεν την καθορίζει η φτωχολογιά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να φύγει από τις ράγες της ανάπτυξης, όπου κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, ούτε να πλήξει το σάπιο πολιτικό σύστημα και την Ε.Ε.

Η προοπτική των μεγάλων αγώνων και των λαϊκών εξεγέρσεων είναι μπροστά. Η λαϊκή εξέγερση δεν θα είναι περίπατος με πέτρες και μολότοφ, ούτε με σφυρίγματα και μούντζες στις πλατείες. Θα είναι η οργανωμένη αποφασιστική αναμέτρηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της με την εξουσία του κεφαλαίου, με στόχο την ανατροπή της και όχι για την αλλαγή μιας αστικής κυβέρνησης με μια άλλη. Ένα κίνημα συνειδητό που προκαλεί την έκρηξη της λαϊκής αυτενέργειας και ταυτόχρονα είναι ικανό να ενώνει το αυθόρμητο με το συνειδητό σε ένα ενιαίο αγώνα αποφασισμένων λαϊκών μαζών.

Το ΚΚΕ δεν παραγνωρίζει τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα, τον μετράει για να μη γίνονται αποκοτιές. Από την άλλη όμως, η επίκλησή του, σαν είναι αρνητικός, μπορεί να οδηγήσει στην αδράνεια.

Η ιστορία έδειξε ότι στον υπολογισμό του συσχετισμού δεν μετριούνται μόνο τα ποσοτικά στοιχεία, υπάρχει και κάτι άλλο, αυτό που γεννιέται στις συνειδήσεις των ανθρώπων, σαν αντανάκλαση της ίδιας της πραγματικότητας.

Στην Κατοχή, μερικές δεκάδες αποδράσεις κομμουνιστών από την εξορία, πυροδότησαν το ισχυρότερο κίνημα αντίστασης την περίοδο εκείνη. Είναι, λοιπόν, και κάτι ποιοτικά στοιχεία που πυροδοτούνται στο βάθος της συνείδησης, των ιδεών, που αποδεσμεύουν τεράστια εκρηκτική ύλη.

– Σήμερα είναι κρίσιμο ζήτημα η πρωτοπόρα δράση για την οργάνωση των εργαζομένων σε ισχυρά ταξικά συνδικάτα, για την αλλαγή στους συσχετισμούς των δυνάμεων μέσα στις γραμμές της εργατικής τάξης. Το καθήκον της ισχυροποίησής του ΠΑΜΕ με νέα συνδικάτα, αγωνιστές συνδικαλιστές, με τη δημιουργία επιτροπών αγώνα σε χώρους δουλειάς, είναι άμεσα δεμένο με τους γενικότερους στόχους και μπορούμε να το πετύχουμε. Η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, απαιτεί ταξικό προσανατολισμό, αντίθεση στα μονοπώλια, στους πολιτικούς τους εκφραστές, στις ξεπουλημένες πλειοψηφίες.  Η ενότητα της εργατικής τάξης προϋποθέτει ενίσχυση του ταξικού προσανατολισμού στις γραμμές της, ήττα των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών αντιλήψεων.

– Παράλληλα απαιτείται το Κόμμα μας να γίνεται όλο και πιο ικανό, σταθερά προσανατολισμένο να παρακολουθεί και να προβλέπει τις εξελίξεις. Να μην υπερεκτιμά τις δυνατότητες του καπιταλισμού, παίρνοντας υπόψη ότι ο πρωτοφανής ανταγωνισμός και το κυνηγητό της αύξησης της κερδοφορίας, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε νέα, πιο γενικευμένα κρισιακά φαινόμενα. Σε κάθε περίπτωση θα μεγαλώνει η αντίθεση κεφαλαίου-εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στην όξυνση των προβλημάτων και στην ένταση της ταξικής πάλης. Συνοδεύεται με νέες δυσκολίες αλλά και νέες δυνατότητες.

Απαιτείται, σήμερα, Κόμμα πιο ικανό να προετοιμάζει τις γραμμές του και ταυτόχρονα το εργατικό κίνημα. Κόμμα αποφασισμένο και πεισμένο ότι μπορεί να φέρει νικηφόρα σε πέρας την αποστολή του.

Χωρίς μικροαστική ανυπομονησία και υποκειμενισμό στις εκτιμήσεις. Κόμμα ικανό να εκτιμά το κύριο ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων κάθε φορά, να ενημερώνει το λαό, να τον προετοιμάζει και να τον προστατεύει από τις παγίδες που στήνει η αστική τάξη για να τον εγκλωβίζει.

Το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι αναζητούν εναλλακτική λύση από τη σημερινή κατάσταση είναι θετικό, αλλά ταυτόχρονα οι μεταμφιέσεις που προωθεί η πλουτοκρατία στο πολιτικό σύστημα μπορεί να εγκλωβίζουν τμήματα εργαζομένων. Επομένως, η διαφωτιστική δουλειά μας, δεν πρέπει να περιγράφει τα βάσανα τους, αλλά πως θα απαλλαγούν απ’ αυτά.

Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που δυσκολεύει να συνειδητοποιήσουν την ταξική τους θέση και να δουν την προοπτική τους, είναι η ιδεολογική σύγχυση που κυριαρχεί στις γραμμές της εργατικής τάξης και ο χαμηλός βαθμός οργάνωσής της.

Η σύγχυση, η απογοήτευση που έχει προκαλέσει η ανατροπή του σοσιαλισμού και η τεράστια προπαγανδιστική επίθεση του ιμπεριαλισμού, είναι βασικοί παράγοντες που εμποδίζουν τις διεργασίες που συντελούνται στο λαό να μετατρέπονται σε σωστή πολιτικά συμπεράσματα.

Αποτελεσματική επομένως διαφώτιση σημαίνει υψηλού επιπέδου ιδεολογική επίθεση για να ξεκαθαρίζονται συγχύσεις, να αποκαλύπτονται οι ψευτιές των αντιπάλων, να εξουδετερώνονται οι τακτικές παραπλάνησης.»

 

 ΤΡΙΚΑΛΑ  20/11/2013 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο.  ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας