Υπογειοποιημένοι κάδοι από σήμερα στην Καρδίτσα: Θα συζητήσουμε το θέμα στα Τρίκαλα; Reviewed by Momizat on . Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Δήμου Καρδίτσας: Κανονικά θα μπορούν οι δημότες, να χρησιμοποιούν όλους τους υπογειοποιημένους κάδους που έχουν τοποθετηθεί στο κ Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Δήμου Καρδίτσας: Κανονικά θα μπορούν οι δημότες, να χρησιμοποιούν όλους τους υπογειοποιημένους κάδους που έχουν τοποθετηθεί στο κ Rating: 0

Υπογειοποιημένοι κάδοι από σήμερα στην Καρδίτσα: Θα συζητήσουμε το θέμα στα Τρίκαλα;

Υπογειοποιημένοι κάδοι από σήμερα στην Καρδίτσα: Θα συζητήσουμε το θέμα στα Τρίκαλα;

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του Δήμου Καρδίτσας:

Κανονικά θα μπορούν οι δημότες, να χρησιμοποιούν όλους τους υπογειοποιημένους κάδους που έχουν τοποθετηθεί στο κέντρο της Καρδίτσας από σήμερα Τετάρτη 2 Απριλίου, καθώς ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης των πεζοδρομίων μετά την τοποθέτησή των κάδων.

Από την  χρήση των δύο κάδων που βρίσκονται επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου διαπιστώθηκε ότι η λειτουργία τους έγινε χωρίς προβλήματα τόσο από την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου όσο και από τους δημότες.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο τρόπος χρήσης των κάδων ανακύκλωσης επειδή οι δημότες και ιδιαίτερα οι επαγγελματίες της περιοχής δεν “έσπαζαν” τα χαρτοκιβώτια, με αποτέλεσμα να μην χωράνε λόγω του μεγέθους τους στο στόμιο των κάδων.

Με το σύστημα αυτό, το οποίο υλοποιεί ο Δήμος με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015» του Πράσινου Ταμείου/ΥΠΕΚΑ, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

– Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρη στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας.

– Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα.

– Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρη στην στεγανότητα του συστήματος.

– Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών.

Η δημοτική αρχή καλεί τους δημότες «να ρίχνουν τα κοινά απορρίμματα στους κάδους μέσα σε κλειστές σακούλες, ενώ όσον αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά, παρακαλούνται ιδιαίτερα οι επαγγελματίες του κέντρου να “σπάζουν”τα χαρτοκιβώτια, ώστε να αξιοποιείται στο έπακρο και η μεγαλύτερη χωρητικότητα των υπόγειων κάδων ( 3000 λίτρων ο καθένας)».

Είναι προφανές ότι το σχέδιο έχει πολλά θετικά. Εχει ήδη εφαρμοστεί σε Πάτρα, Διόνυσο Αττικής (Αγιο Στέφανο και Δροσιά), Κηφισιά, Μύκονο (όπου αναφέρονται και τα ελάχιστα αρνητικά, αλλά και πώς αυτά αντιμετωπίστηκαν), στην Αθήνα (Γουδή), όπου μπορείτε να δείτε και πώς θα λειτουργούν, και αλλού.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χρηματοδότηση προήλθε από το “Πράσινο Ταμείο”, το οποίο συνήθως κατανέμει τα χρήματα, ανά περίπτωση, “επιλέγοντας” δράσεις (για παράδειγμα, δεν επελέγη ο Δ. Τρικκαίων για τις ενοικιάσεις ποδηλάτων, όπως είχε προωθήσει ο τ. αντιδήμαρχος, Απ. Κολότσιος, αλλά περιοχές σαν το… Καρπενήσι!).
Εκτός, όμως, από αυτό το πρόγραμμα, στα Τρίκαλα το θέμα δεν έχει συζητηθεί καν. Ας συζητηθεί και πρόγραμμα μπορεί να βρεθεί…

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας