"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.5 C
Trikala

«Πέφτουν» υπογραφές 35ετούς σύμβασης για την Εγνατία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης για την Εγνατία Οδό, αύριο Πέμπτη, μεταξύ δημοσίου και κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα (75%) – Egis Projects (25%) ανοίγει ο δρόμος για το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας.

Το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει ποσό της τάξεως των 1,4 δις. ευρώ κατά το οικονομικό κλείσιμο το οποίο αναμένεται το Φθινόπωρο (το ακριβές νούμερο σχετίζεται με το επιτόκιο δανεισμού και δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί).

Την υπογραφή της 35ετούς σύμβασης ακολουθεί η κατάθεσή της στη Βουλή προς κύρωση.  Προηγείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών για την αύξηση των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο που κατασκευάστηκε ως δημόσιο έργο και πλέον θα αποτελεί σύμβαση παραχώρησης.

Μέχρι σήμερα οι χρήστες του πληρώνουν χαμηλότερα διόδια, σε σχέση με τους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους. Η ΚΥΑ υπεγράφη χθες και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αύξηση των διοδίων

Βάσει των όρων του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού τα διόδια θα αυξηθούν σε πρώτη φάση από τα 3 λεπτά σήμερα σε 4 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο.

Στους υπόλοιπους αυτοκινητόδρομους της χώρα ς με διόδια η χρέωση έχει διαμορφωθεί σε 6,7 λεπτά ανά χιλιόμετρο. Τα διόδια της Εγνατίας θα αυξηθούν δεύτερη φορά, από τα 4 στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο, αφού ο παραχωρησιούχος εκτελέσει ορισμένα έργα.

Από την πλευρά του παραχωρησιούχου έχει γίνει η σύσταση της εταιρίας ειδικού σκοπού «Νέα Εγνατία Οδός» με ημερομηνία έναρξης 5 Μαρτίου 2024 και σκοπό την εκπλήρωση των υποχρεώσεων και η άσκηση των δικαιωμάτων της σύμβασης παραχώρησης.

Τα έργα που αναλαμβάνει η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projectis

Η ανακήρυξη της κοινοπραξίας ΓΕΚ Τέρνα – EGIS Projects ως προτιμητέου επενδυτή για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ έγινε τον Αύγουστο του 2021. Χρειάστηκαν δηλαδή περίπου 2,5 χρόνια για την υπογραφή της σύμβασης.

Η κοινοπραξία ΓΕΚ Τέρνα –Egis, ειδικότερα θα αναλάβει τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού άξονα μήκους 658 χιλιομέτρων, καθώς και των 3 κάθετων οδικών αξόνων συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, που αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία). Επιπλέον, η σύμβαση προβλέπει πως τα πρώτα χρόνια της παραχώρησης η κοινοπραξία θα προχωρήσει σε μία σειρά από κατασκευαστικά έργα, συμπεριλαμβανομένης και της βαριάς συντήρησης του δρόμου.

Τα νέα έργα υποδομής

Η θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για τις κατασκευές, Τέρνα θα αναλάβει το σύνολο των νέων έργων υποδομής που προβλέπει η σύμβαση (υπολογίζονται σε περίπου 720 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη πενταετία μελετών – κατασκευής), το σύνολο των έργων βαριάς συντήρησης του αυτοκινητοδρόμου και σημαντικό μερίδιο των έργων ελαφριάς συντήρησης και λειτουργίας. Εκτιμάται ότι το παραπάνω τεχνικό αντικείμενο αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 3 δις. ευρώ στη διάρκεια της παραχώρησης.

Με τη συμμετοχή της με ποσοστό 75% στο σχήμα παραχώρησης, η ΓΕΚ Τέρνα θα ενοποιεί κατά ΔΛΠ το σύνολο των εσόδων της παραχώρησης, τα οποία με βάση το χρηματοοικονομικό μοντέλο εκτιμώνται σε περίπου 11,3 δις. ευρώ στη διάρκεια της παραχώρησης.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για σχεδόν δύο δεκαετίες ο οδικός άξονας λειτουργεί χωρίς να υπάρχει ένας Σταθμός Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και με μόνο ένα σταθμό καυσίμων σε περίπου 700 χιλιόμετρα!
    Κάποιοι από τους κάθετους άξονες με τους βόρειους γείτονές μας έμειναν στη μέση και θα τους αναβαθμίσει, επιτέλους, ο παραχωρησιούχος.
    Στην ΕΓΝΑΤΙΑ στην οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ βαριά συντήρηση, οι σήραγγες θέλουν αναβάθμιση!
    Είδαμε τι σημαίνει κρατικός δρόμος…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης