"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

15.5 C
Trikala

Υποσχέσεις, αρκεί να γίνει η Θεσσαλία… Αφρική και Καμπότζη!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα βάσανα του θεσσαλκού κάμπου  δεν έχουν τελειωμό, καθώς μετά την ανυπολόγιστη καταστροφή που υπέστη από τις πλημμύρες  , ήρθαν και οι Ολλανδοί της HVA   -στην οποία η κυβέρνηση  ανέθεσε την… αγροτική ανάπτυξη της περιοχής- για να προωθήσουν το «όραμά» τους για την «αφρικανοποίηση» της Θεσσαλίας   στο μοντέλο της Ανγκόλας, της Μοζαμβίκης, της Νιγηρίας, αλλά και τη ασιατικής Καμπότζης!

Με οριζόντια επιλογή διαφορετικών καλλιεργειών και μαζική παραγωγή προϊόντων, η HVA θέλει μα μετατρέψει τους αγρότες και παραγωγούς σε… υπαλλήλους της για να κάνουν συμβολαιακή γεωργία, όπως  έχει ηδη καταγείλει και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

Όπως μεταδίδει το thessaliatv.gr οι Ολλανδοί υποσχέθηκαν επενδύσεις (αν βάλουν όμως άλλοι τα κεφάλαια!) που μπορεί να φτάσουν και το ένα δισεκατομμύριο ευρώαλλάζοντας το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής, και υπό συγκεκριμένες συνθήκες και όρους!

Ο διευθύνων σύμβουλος της HVA Μίλτος Γκουζούρης   αναφερόμενος στα ολλανδικά πλάνα για τον θεσσαλικό κάμπο, είπε αρχικά:

«Η HVA αναλαμβάνει παραχωρήσεις γης (concessions) σε διάφορες χώρες, τις οποίες μπορούμε να αξιοποιήσουμε για πολλά χρόνια (π.χ. 50 ή 100) και να αναπτύξουμε δραστηριότητες που αφορούν κυρίως σε παραγωγή φαγητού (ρύζι, πατάτα, κρέας, γάλα κ.α). Φροντίζουμε αυτές οι περιοχές να είναι στεγνές, να έχουν αρδευτικά κανάλια, να δημιουργηθούν τα εργοστάσια που επεξεργάζονται τα προϊόντα, καθώς επίσης και οι υποδομές που απαιτούνται όπως π.χ. μια προβλήτα για τη μεταφορά των προϊόντων. Αναλαμβάνουμε δηλαδή από το Α μέχρι το Ω του project, συν της διαχείρισης της έκτασης και των εργοστασίων της».

Και συνέχισε με τον τρόπο λειτουργίας το μοντέλου της HVA:

«Εμείς κάνουμε συμφωνίες με buyers. Π.χ. έρχεται μια αλυσίδα super market και ζητάει 30.000 τόνους ρυζιού τον χρόνο, σε big bags, για να το πουλήσει αυτή σε σακουλάκια. Υπογράφουμε μια σύμβαση π.χ. για 25 χρόνια ότι ο retailer θα αγοράζει ρύζι από εμάς, με συγκεκριμένες προδιαγραφές, και εμείς αναλαμβάνουμε την επένδυση. Νοικιάζουμε τη γη – με συμφωνίες συνήθως με κράτη αφού πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις, π.χ. στην Αγκόλα δώσαμε €15 εκατ. για 50 χρόνια – στήνουμε τα εργοστάσια, αγοράζουμε τα μηχανήματα, προσλαμβάνουμε και εκπαιδεύουμε το προσωπικό».

Μοντέλο Αφρικής και Καμπότζης…

«Πρέπει να γίνουν μεγάλοι συνεταιρισμοί για να μπορέσεις να έχεις όγκο. Όταν έχεις διάσπαρτο τον κλήρο, δεν κάνεις τίποτα. Στην Καμπότζη π.χ. υπάρχουν εκτάσεις που αντιστοιχούν σε τρεις Θεσσαλίες, οι οποίες παράγουν ρύζι. Πρέπει να έχεις και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες π.χ. σε χώρες όπως είναι η Ανγκόλα, η Μοζαμβίκη, η Νιγηρία κ.ά. μπορείς όλο τον χρόνο να παράγεις, να έχεις 4-5 σοδειές. Εμείς εστιάζουμε στην τροπική ζώνη, δηλαδή σε Ν.Α Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική. Ξεκινήσαμε από την Ινδονησία που ήταν ολλανδική αποικία, αλλά στη συνέχεια επεκταθήκαμε σε όλο τον πλανήτη. Εμείς μπορούμε να φτιάξουμε μονάδες τυποποίησης και να συνεργαστούμε με ομίλους που μπορούν να αναλάβουν το logistics – έχουμε ήδη μιλήσει με ορισμένους – να επενδύσουμε σε ψυγεία, αποθήκες, γερανούς, σε εξειδικευμένα μηχανήματα (π.χ. ειδικές σκούπες για τη φόρτωση ρυζιού σε βαπόρια)».

Μαζική παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων και συμβολαιακή γεωργία

«Στη Θεσσαλία πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε θερμοκήπια που θα παράγουν επιτραπέζιες ντομάτες όλο τον χρόνο και να γίνει πολύ μεγάλη επένδυση σε φρούτα. Παράλληλα, η περιοχή ευνοεί την παραγωγή σε προϊόντα όπως αμύγδαλα και φιστίκια, που έχουν τεράστιο εισόδημα. Εμείς μπορούμε να κάνουμε επενδύσεις σε γραμμές IQF για αβοκάντο, προσφέροντας τη δυνατότητα για ψύξη κομματιών του φρούτου σε σακουλάκια. Π.χ. με μια επένδυση της τάξης των €20 εκατ. μπορείς να έχεις χιλιάδες τόνους προϊόντος με αυτόν τον τρόπο, όπως π.χ. σε ροδάκινα, βερύκοκα κ.ά…

Εάν η αγορά είναι ο κόσμος και όχι μόνο η Ελλάδα, μπορεί η περιοχή να έχει μεγάλο εισόδημα. Παράλληλα, όταν πας να φτιάξεις μια μονάδα και βάλεις συνέταιρο τον συνεταιρισμό, του δίνεις ένα επιπλέον κέρδος. Θα έχουν δηλαδή ένα επιπλέον κίνητρο να παράγουν σωστά, για το δικό τους εργοστάσιο. Οι Συνεταιρισμοί που έχουμε ήδη έρθει σε επαφή είναι πολύ θετικοί σε αυτό το εγχείρημα. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιο είναι το όφελος τους, απλά θέλουν να δουν κάποιες σοβαρές επιχειρήσεις να ηγούνται αυτής της προσπάθειας. Τρανταχτό παράδειγμα του πόσα μπορεί να πετύχει το contract farming είναι η Heineken. Στην Ελλάδα η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλύπτει 100% τις παραγωγικές της ανάγκες σε κριθάρι μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, ενώ παράλληλα κάνει και εξαγωγές».

Θέλουν επενδυτικό ταμείο και εξαφάνιση της κλωστοϋφαντουργίας!

«Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό ταμείο, το The Thessaly Growth Fund, στο οποίο μπορούμε και εμείς να συμμετέχουμε επενδυτικά, αν και κυρίως είναι καλό να συμμετέχουν ελληνικά κεφάλαια. Έχουμε κάνει συζητήσεις με διάφορους φορείς που μπορεί να συμμετάσχουν στο Ταμείο αυτό π.χ. τράπεζες, εφοπλιστές, διάφοροι επιχειρηματίες – είναι όλοι θετικοί να μπουν. Έχοντας αυτή την τοπική συμμετοχή, εμείς μπορούμε να φέρουμε τα υπόλοιπα κονδύλια και να συγκεντρώσουμε ένα συνολικό ποσό της τάξης των €500 εκατ. το οποίο με μόχλευση (π.χ. με δανεισμό) μπορεί να ξεπεράσει το €1 δισ. Στόχος είναι η απόδοση της τάξης του 15%-20% σε ετήσια βάση. Αυτά τα χρήματα θα κατευθυνθούν σε παραγωγές προϊόντων που έχουν ζήτηση και όχι π.χ. στην Κλωστοϋφαντουργία όπου δεν έχει προοπτικές για τη χώρα μας. Συνεχίζουν όμως να υπάρχουν φωνές στην περιφέρεια που ζητούν να μην σταματήσει η παραγωγή προϊόντων για τον συγκεκριμένο κλάδο. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές».

newsbreak.

6 ΣΧΟΛΙΑ

  • Φυσικά ΣΧΟΛΙΟ. Όλοι οι συμπατριώτες μας τρέχουν να ζήσουν έστω και για λίγο, τον υπαρκτό Παράδεισο της Κούβας, πληρώνοντας αδρά.
   ΥΓ. Έχεις δει κανένα Κουβανό να πληρώνει κάτι, για να δει τον Παράδεισο της Ελλάδος;

   • Έχει δει πολλούς Κουβανούς, μη κομματικά στελέχη, να έχουν τα χρήματα για διακοπές στο εξωτερικό ?
    Παράδεισος ως φύση είναι η Ελλάδα και η Κούβα, αλλά ευτυχώς η Ελλάδα δεν ακολούθησε τα αριστερά Βαλκάνια μετά τον Εμφύλιο.
    H συμβολαιακή γεωργία είναι καλή πρόταση.

    • Μεταξύ μας ΣΧΟΛΙΟ: συμπαθούσα πάντα τους δεξιούς, διότι γνώριζαν, ότι δεν βασίζονται σε κάποια ιδεολογία δική τους. Απλώς ήσαν ενάντιοι σε μία άλλη τοιαύτη. Π.χ, ρώτα κάποιον της ΝΔ τι οικονομική πολιτική έχετε; Θα λάβεις απάντηση: ”άρτσι μπούτσι εμείς, αλλά οι κομμουνιστές χειρότερη”. Κάτι, σαν τον παπά από την Καστανιά που δεν τον ενδιαφέρει πόσα έφαγε ο ΠΑΟ, αλλά πόσα ο ΟΣΦΠ.
     ΥΓ. Αντιπαθώ όμως του δεξιούς, που δεν αντιλαμβάνονται το Εθνικό Προϊόν που ονομάζεται …χιούμορ.

      • Σε ευχαριστώ για την απάντηση σου, που επιβεβαιώνει ότι ανήκεις στην κατηγορία των ”άρτσι μπούρτσι”. Ελπίζω, όχι του …λουλά.
       ΥΓ. Πάλι μεταξύ μας: τα βάζεις με εμένα, που ”τάπωνα” επί δεκαετίες τον τοπικό ινστρούχτορα του ΚΚΕ, μετέπειτα του ΣΥΡΙΖΑ και εσχάτως της Νέας Αριστεράς; Ναι, αυτόν που ήτο …βιομήχανος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης