"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

39.9 C
Trikala

«Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος αφότου η Χρυσή Αυγή αποκαλύπτει με φριχτό τρόπο το πραγματικό της πρόσωπο. Αφού έχουν προηγηθεί πολλές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών εργατών και αγωνιστών έρχεται η δολοφονική επίθεση σε βάρος μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα . Η εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος, όμως, κορυφώνεται τη νύχτα της 17ης προς 18η Σεπτέμβρη 2013 , όταν μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, δολοφονούσαν στην Αμφιάλη τον άνεργο μεταλλεργάτη και αντιφασίστα μουσικό, Παύλο Φύσσα..

Δεν ξεχνάμε. Έχουμε χρέος απέναντι στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού, απέναντι σε όλο αυτό τον κόσμο που έχει υποστεί επιθέσεις.. Έχουμε χρέος απέναντι στη νέα γενιά, να μην μολυνθεί από το ναζιστικό δηλητήριο. Έχουμε χρέος απέναντι στους εαυτούς μας.

Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Τρίκαλα, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες που οργανώνουμε στην προσπάθεια να αντιμετωπίζουμε σταθερά το δηλητήριο του φασισμού – ναζισμού, στις 18 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσουμε εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» ( του Ρατζανί Πάλμε Ντάτ).

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7:30μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και το βιβλίο θα παρουσιάσειη Μαρία Γαβαλά ,μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Λίγα λόγια για το βιβλίο και το συγγραφέα:

Ποιοι είναι οι γενικοί όροι που ευνοούν την άνοδο του φασισμού;

Στο βιβλίο Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση αναδεικνύεται όλη η κίνηση ανόδου του φασισμού, με πιο χαρακτηριστική την εξέλιξή της στη Γερμανία από το 1918 έως το 1933, αλλά και στην Ιταλία. Σε δύο χώρες που –και δεν είναι τυχαίο- είχε προηγηθεί επαναστατική κατάσταση περίπου δέκα χρόνια πριν.

Οι απαντήσεις στο ερώτημα και οι βασικές εκτιμήσεις του συγγραφέα, διατυπωμένες πριν από 80 χρόνια, το 1934, θα μπορούσαν να έχουν διατυπωθεί σήμερα.

Σε αυτό συνίσταται η επικαιρότητα και η δύναμη του έργου του Ραντζάνι Πάλμε Ντατ που πρωτοδημοσιεύεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Γεννημένος στο Κεμπριτζ το 1896, ο Ρ. Πάλμε Ντατ υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρεττανίας από την ίδρυσή του. Ο πατέρας, ινδικής καταγωγής, υπήρξε γιατρός στις φτωχότερες συνοικίες του Κέμπριτζ, ενώ η μητέρα του , σουηδικής καταγωγής, ήταν συγγραφέας και ποιήτρια. Αμφότεροι οι γονείς του ήταν μέλη της Σοσιαλδημοκρατικής Ομοσπονδίας και φιλοξενούσαν στο σπίτι τους σημαντικές προσωπικότητες του ινδικού κινήματος για την ανεξαρτησία της Ινδίας και του ινδικού εργατικό κινήματος. Ο Ρ. Πάλμε Ντατ υπήρξε εξαιρετικός φοιτητής και αναπάντεχα καλός γελοιογράφος. Αποβλήθηκε από την Οξφόρδη γιατί διέδιδε μαρξιστικές ιδέες, αντιτάχτηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αρνήθηκε να επιστρατευτεί, γεγονός που τον οδήγησε σε 56 ημέρες φυλάκιση. Αργότερα, κατάφερε να αποφοιτήσει με την υψηλότερη ακαδημαϊκή διάκριση στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών. Το 1920 έγινε μέλος του νεοσύστατου Κομμουνιστικό Κόμματος. Από το 1921 έως το θάνατό του το 1974, ο Ντατ ήταν ο ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Labour Monthly, στο οποίο έγραφε εξαιρετικά διεισδυτικές αναλύσεις για την αγγλική εργατική τάξη από τη σκοπιά του μαρξισμού-λενινισμού. Ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κ.Κ της Μεγάλης Βρετανίας από το 1923 έως το 1965. Από το 1924 έως το 1935 έζησε στις Βρυξέλες , με τη σύζυγό του Σάλμε Μούρικ, στέλεχος της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στο πλαίσιο αποστολής της Κομμουνιστικής Διεθνούς .Συνέβαλε στη θεωρητική δουλειά του κόμματος. Έγραψε πολλά βιβλία και έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην ίδρυση του νεοσύστατου Κ.Κ Ινδίας. Ο Ντατ στο 7ο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της Εκτελεστικής της Επιτροπής.

fasismos_kke2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης