Φορείς της Θεσσαλίας και ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούν για την άρδευση στον κάμπο Reviewed by Momizat on . Η εκτροπή του Αχελώου έχει "τελειώσει" - βάσει της απόφασης του ΣτΕ - αλλά το θέμα των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία είναι ανοιχτό. Οπότε τρεις επιστημονικοί και Η εκτροπή του Αχελώου έχει "τελειώσει" - βάσει της απόφασης του ΣτΕ - αλλά το θέμα των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία είναι ανοιχτό. Οπότε τρεις επιστημονικοί και Rating: 0

Φορείς της Θεσσαλίας και ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούν για την άρδευση στον κάμπο

Φορείς της Θεσσαλίας και ΣΥΡΙΖΑ αγωνιούν για την άρδευση στον κάμπο

Η εκτροπή του Αχελώου έχει “τελειώσει” – βάσει της απόφασης του ΣτΕ – αλλά το θέμα των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία είναι ανοιχτό. Οπότε τρεις επιστημονικοί και άλλου χαρακτήρα φορείς της Θεσσαλίας, έσπευσαν να προετοιμάσουν την επόμενη ημέρα. Για την ακρίβεια, να μάθουν τι θα συμβεί και τι προτείνει ένας εκ των βασικών αντιτιθέμενων στην εκτροπή, ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο που οι τρεις φορείς απευθύνθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.  Η απόφαση του ΣτΕ, όπως κι αν την κρίνει κανείς (εκτός από την Περιφέρεια, η οποία κάνει σαν να μην υπάρχει τίποτε και σιωπά), ανοίγει νέους δρόμους. Πρέπει να εξεταστεί, τι ακριβώς θα συμβεί με την άρδευση και την ύδρευση στη Θεσσαλία. Οπότε, όπςω αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου “Οι Θεσσαλικοί φορείς κατέθεσαν αναλυτικά υπομνήματα και στοιχεία με τις θέσεις τους που έχουν επεξεργαστεί διαχρονικά”. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, διά του Νο2, του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Δημ. Βίτσα, επισήμανε την “η ανάγκη να προχωρήσει ο πολιτικός, κοινωνικός και επιστημονικός διάλογος και να προωθηθούν άμεσα πολιτικές για τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων ριζικά διαφορετικές από αυτές που μας οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα”.
Σημείωνεται, δε, ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει εγκαίρως τις θέσεις του για τη βιώσιμη και δημόσια διαχείριση του νερού, μακριά από τη λογική των μεγάλων φραγμάτων και των εκτροπών, στη κατεύθυνση των μικρών έργων ταμίευσης, της αλλαγής αρδευτικών πρακτικών και της αναδιάρθρωσης του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής. Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακυρώνει οριστικά την εκτροπή του Αχελώου, αλλά και η προοπτική αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά Ελλάδα θέτουν στις πολιτικές δυνάμεις και τους κοινωνικούς φορείς νέα δεδομένα και προκλήσεις”.
Στη συνάντηση, την οποία ζήτησαν οι φορείς, μετείχαν οι: Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας του ΤΕΕ (ΤΕΕ/ΤΚΔΘ), Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας του ΓΕΩΤΕΕ, Εταιρία Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.).
Και, βεβαίως, αποδεικνύεται ότι… λύσεις υπάρχουν.
Αν υπήρχε και τοποθέτηση από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, καθώς και συνεννόηση για το ζήτημα των υδάτινων πόρων, πολλά θα ήταν καλύτερα στον κάμπο.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή