Φορο-Γλωσσο-(παρα)Λογ(ικ)α Reviewed by Momizat on . Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερ-φορολόγηση. Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών.   Ο νέος φόρος ακινήτων είναι αριστερός φόρος. Χάρης Θεοχάρης, γενικός γ Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερ-φορολόγηση. Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών.   Ο νέος φόρος ακινήτων είναι αριστερός φόρος. Χάρης Θεοχάρης, γενικός γ Rating: 0

Φορο-Γλωσσο-(παρα)Λογ(ικ)α

Φορο-Γλωσσο-(παρα)Λογ(ικ)α

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπερ-φορολόγηση.

Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών.

 

Ο νέος φόρος ακινήτων είναι αριστερός φόρος.

Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων

Οι εφημερίδες

 

Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι, με τη σειρά μου κι εγώ, με όλους αυτούς που εκπλήσσονται και συνάμα αγανακτούν όταν διαβάζουν ή ακούν δηλώσεις, όπως οι παραπάνω σημειούμενες. Αναρωτιέμαι γιατί άραγε, αρνούνται να εννοήσουν, πολύ δε περισσότερο να παραδεχθούν, ότι μια σημαντική μερίδα των πολιτικών μας, ως χαρακτηριστικό και αντιπροσωπευτικό (παρά)δείγμα της οποίας προσφέρονται οι προαναφερόμενοι κ. κ. Σουρνάρας και Θεοχάρης, δίνουν ένα εντελώς δικό τους νόημα στις λέξεις. Ακόμα και όταν, στην καθημερινή τους επικοινωνία, δεν χρησιμοποιούν, ας πούμε, τη δεύτερη μητρική τους γλώσσα (την αγγλική), όπως θα έλεγε κι η πρώην υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (ελπίζω ότι αυτός είναι ο πλήρης τίτλος του εν λόγω υπουργείου) κ. Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά την κοινή ελληνική.

Έτσι, για να αποκωδικοποιήσει κανείς αυτό το νόημα και να το κατανοήσει στο προσήκον μέτρο, όσο υποψιασμένος και έμπειρος κι αν αισθάνεται ότι είναι, δεν αρκεί να προσφύγει ακόμα και στα εγκυρότερα λεξικά ή σε άλλα, αναγκαία για την ενίσχυση της γνώσης, βοηθήματα, τα οποία, στην εποχή μας τουλάχιστον, δόξα τω Θεώ, αφθονούν. Θα πρέπει να μαθητεύσει εξ αρχής σε ειδικά σχολεία. Συγχρόνως δε, να αναθεωρήσει εκ βάθρων την κουλτούρα του. Να υιοθετήσει και να επιβάλει στον εαυτό του νέους τρόπους σκέψης και έκφρασης. Μόνο έτσι θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα λεγόμενα και τις πράξεις π. χ. αυτών που έχουν την ευθύνη και τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών μας, οι οποίοι, σημειωτέον, διαθέτουν, εκτός από βαρύτιμους τίτλους σπουδών που με ιδιαίτερη φειδώ χορηγούν διαπρεπή εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής σε εκλεκτά πνεύματα, βαθιά επιστημονική γνώση και πλούσια πείρα ζωής.

Όλα αυτά βέβαια, εφόσον εξακολουθεί να τους περιβάλλει με την  αμέριστη εμπιστοσύνη του και να ελπίζει στον σωτήριο ρόλο τους, κρίνοντας, εξάλλου, και από τα μέχρι τώρα αξιοσημείωτα και εθνωφελή πεπραγμένα τους. Εκτός και αν τον ρόλο αυτόν (της εαυτού σωτηρίας δηλαδή) αποφασίσει, επιτέλους, να τον αναθέσει αποκλειστικά στον ίδιο τον εαυτό του και να χαράξει μόνος του πια την πορεία του, οπότε ούτε σε ειδικά σχολεία χρειάζεται να φοιτήσει για να μάθει άλλα γράμματα, ούτε να αλλάξει μυαλά.

Μέχρι να συμβεί, πάντως, κάτι τέτοιο, η πραγματικότητα (συνυπολογίστε τη γλώσσα και την κοινή λογική) θα μπαίνει στην προκρούστεια κλίνη. Κι αν δεν συμφωνεί (η πραγματικότητα), τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Κι αυτό για περισσότερους και βαρύτερους –αριστερούς, άρα ευκολοχώνευτους-, φόρους. Καθότι, ως γνωστόν, ο λαός, κατ’ αναλογίαν προς το μνημειώδες «λεφτά υπάρχουν», αντέχει. Έτσι τουλάχιστον (τους το επιτρέπουμε, βέβαια, εμείς να) νομίζουν οι αμείλικτοι φορο-επιδρομείς και δεινοί γλωσσοπλάστες που μας κυβερνούν.

 

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ (nicfalag@yahoo.gr)

29/11/2013

Αφήστε το σχόλιο σας