"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Φράγμα Μεσοχώρας: Ψέματα και αλήθειες – Κοινός αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση.

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Θα σας φανεί πολύ περίεργο. Άρχισα αυτό το σημείωμα στα 30.000 πόδια ύψος, την ώρα που το αεροπλάνο έκανε στροφή προς τη Δύση με κατεύθυνση την Αδριατική.

η εικόνα προφίλ του χρήστη Giorgos Chondros

Γιώργος Χονδρός

Πριν απολαύσω τα περήφανα Τζουμέρκα, διέκρινα κατάφωτη τη χιονισμένη κορφή στο Αυγό, κυρίως όμως το τεράστιο ασημί φίδι, τον Αχελώο, να αφρίζει στην προσπάθειά του να σπρώξει την Πίνδο στην άκρη για να περάσει. Εφ΄ όσον δεν φαίνεται να «τα βρήκε» με τα βουνά, χαράζοντας τον αιώνιο και αέναο δρόμο του προς την αλμυρή και αχόρταγη Θάλασσα, ξεπροβάλλουν έργα ανθρώπων, τα Φράγματα, όπως οι ίδιοι εύστοχα τα ονομάζουν και του κόβουν τον δρόμο.

Από εδώ ψηλά δεν είναι ορατό αν πραγματικά τον νίκησαν, αν τον σκότωσαν ή απλά προσωρινά τον ξεδόντιασαν και από ορμητικό θηρίο τον μετέτρεψαν για την ώρα σε πλαδαρό άβουλο ασπόνδυλο. Έτσι πάντως φαντάζουν από εδώ, οι λίμνες που μαζεύτηκαν πίσω από τα ανθρώπων έργα, τα φράγματα.

Ακούνητα, φοβισμένα νερά που υπομονετικά περιμένουν τον καταλύτη από τον Ασπροπόταμο που θα διαβρώσει τα εμπόδια και τους φράχτες. Εκείνη την άσπρη σκόνη που θα γκρεμίσει τελικά όλα τα φράγματα, των ανθρώπων τα έργα. Για να βγουν πάλι ορμητικά και λεύτερα στο δικό τους μονοπάτι.

   Όμως! Σ΄ ένα σημείο, γνωστό και οικείο, άκουσα μέχρι εδώ πάνω τη βουή του, τη μανιασμένη του κραυγή. Είδα την απελπισμένη προσπάθεια του να περάσει μέσα, να βγει απέναντι. Ένοιωσα την αγωνία του να μην στριμωχτεί ξανά πίσω από ένα Φράγμα, ανθρώπων έργο και αυτό, εκεί μετά το Γαρδίκι και λίγο πριν τα Τζουμέρκα. Πήρα το κάλεσμά του να μαζευτούμε όλοι κοντά του να τον σπρώξουμε, να τον βοηθήσουμε να βγει πέρα, να χωρέσει στην τρύπα, ανθρώπων έργο και αυτή.

   Γύρισα για μια στιγμή μέσα να δω την οθόνη με τον χάρτη που κρέμεται πάνω από το μπροστινό μου κάθισμα, πρόλαβα μόνο να διακρίνω τις λίμνες, πουθενά δεν είδα να γράφει Μεσοχώρα. Ξανακοιτάζοντας έξω μόλις που πρόλαβα να δω μόνο το κατάλευκο παχύ στρώμα του σύννεφου, πριν ο κατακόκκινος ήλιος οδεύοντας στην Δύση του με σπρώξει ξανά μέσα.

   Με άλλα λόγια. Η Μεσοχώρα και ο Ποταμός Αχελώος συνεχίζουν να κινδυνεύουν από τα αδηφάγα σχέδια των συμφερόντων που η Πολιτεία επιχειρεί να εφαρμόσει σε βάρος των τοπικών Κοινωνιών και του Περιβάλλοντος.
   Η μνημονιακή εποχή βάζει τη σφραγίδα της και σε αυτή την υπόθεση. Τα εγκατεστημένα εγχώρια και διεθνή συμφέροντα εντείνουν την πίεση τους και μέσω των δανειστών της χώρας, με στόχο την αποσάθρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και την ιδιωτικοποίηση των κοινών αγαθών. Η Μεσοχώρα και ο Αχελώος είναι ξανά στο στόχαστρο.
   Επιβεβαίωση των παραπάνω είναι και ο τρόπος «αναθέρμανσης» στη δημόσια σφαίρα της υπόθεσης του ΥΗΣ Μεσοχώρας. Μια προσεκτική ματιά πίσω από τα thing tank και τα ΜΜΕ που «ανακάλυψαν» ξαφνικά την Μεσοχώρα, δίνει σαφείς απαντήσεις.
   Αρκετά όμως με τους μύθους, τα ψέματα και την παραπληροφόρηση.

   Ψέμα πρώτο: Το φράγμα στη Μεσοχώρα είναι ενεργειακό και περιβαλλοντικό. Η αλήθεια. Το εκτρωματικό αυτό κατασκεύασμα ολοκληρώθηκε περί το 2000 ως αναπόσπαστο «έργο κεφαλής» του σχεδίου της εκτροπής του Αχελώου. «Ενεργειακό» βαφτίστηκε δεκατρία χρόνια αργότερα, το 2014, με μια ΜΠΕ αντιγραφή – επικόλληση παλιότερων μελετών. Για τον λόγο αυτό ήταν και παραμένει παράνομο.

   Ψέμα δεύτερο: Το «έργο» είναι ΑΠΕ. Η αλήθεια: Υδροηλεκτρικά φράγματα ύψους πάνω από 15μ (150μ είναι στη Μεσοχώρα !!!) και ισχύος πάνω από 15 MGW (160 MGW !!! στη Μεσοχώρα), πουθενά στον κόσμο ούτε και στην Ελλάδα δεν θεωρούνται ΑΠΕ.

   Ψέμα τρίτον: Το φράγμα στη Μεσοχώρα δεν έχει σχέση με την εκτροπή του Αχελώου. Η αλήθεια: Η τεχνητή λίμνη στην Μεσοχώρα είναι ο ένας από τους δύο ταμιευτήρες – ο δεύτερος είναι στην Συκιά – που αποθηκεύει τα νερά (1,2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ) που μέσω της σήραγγας εκτροπής στην Συκιά θα διοχετεύονται στην Θεσσαλία. Το επιχείρημα «η μικρή εκτροπή μιλάει για 250 εκατ. κυβικά μέτρα» είναι αστείο γιατί αφορά μόνο τα χαρτιά και όχι την πραγματικότητα. Ας μας εξηγήσει κάποιος γιατί τα ύψη των φραγμάτων και των σηράγγων παραμένουν τα ίδια.

   Ψέμα τέταρτο: Η εκτροπή έχει ακυρωθεί. Η αλήθεια: Πράγματι το ΣτΕ ακύρωσε έξι φορές συνολικά το σχέδιο. Αυτό καθιστά και το φράγμα στην Μεσοχώρα παράνομο και αυθαίρετο. Ακούσαμε επίσης κυβερνητικές εξαγγελίες για οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου της εκτροπής. Εν όσον όμως τα φράγματα και οι σήραγγες παραμένουν στην θέση τους, θα αποτελούν διαρκή απειλή «επαναφοράς» των παράνομων και καταδικασμένων επιλογών.

   Τούτων δοθέντων. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση και διεκδικούμε:

   • Να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση και ενέργεια από την κυβέρνηση για ολοκλήρωση του φράγματος στη Μεσοχώρα. Η ΜΠΕ έγινε εκ των υστέρων, αφορά σε ένα παράνομα κατασκευασμένο έργο και δεν μπορεί να αποκτήσει ΑΕΠΟ.

   • Να ολοκληρωθεί άμεσα η αναθεώρηση των «σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων» Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας και να απαλειφθεί κάθε αναφορά στην εκτροπή του Αχελώου. Αυτό να συνοδευτεί με τεχνικά έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και της ελεύθερης ροής του ποταμού στην Μεσοχώρα και την Συκιά. Να καταργηθεί η σήραγγα εκτροπής στην Συκιά με τελεσίδικο τεχνικά τρόπο. Μόνο έτσι θα μπει οριστικό τέλος στην εκτροπή.

   • Να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή στην Μεσοχώρα. Η πολιτεία να εκπονήσει σε συνεργασία με την Τοπική Κοινωνία, την ΤΑ και τα τοπικά Κινήματα, συγκεκριμένο σχέδιο αναβίωσης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και δραστηριότητάς στην περιοχή. Χωρίς καταστροφικά έργα και μύθους.

   Οι Κάτοικοι της Μεσοχώρας και η «Αχελώου Ρους» θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι την οριστική νίκη, για τη διάσωση της Μεσοχώρας και του Αχελώου. Για την υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου και των Φυσικών πόρων και αγαθών. Δεν σταματήσαμε ποτέ να βάζουμε όλες μας τις δυνάμεις για τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό πολιτών, κατοίκων, φορέων, οργανώσεων, που δίνουν αυτή τη ακηδεμόνευτη μάχη. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Κοινός αγώνας μέχρι την τελική δικαίωση.

Αχελώου Ρους [Γιώργος Χονδρός]

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης