"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

23.3 C
Trikala

Φροντιστές σε ηθικό δίλημμα, γονείς σε κρίση για την αύξηση των διδάκτρων

lafarm

Σχετικά άρθρα

 Η νέα διδακτική χρονιά στα φροντιστήρια φέτος, με την επιβολή του ΦΠΑ 23%, ξεκινά προκαλώντας ηθικά διλήμματα στους ιδιοκτήτες τους και κρίσης απόγνωσης στους γονείς!

Οι μεν πρώτοι δυσκολεύονται να ζητήσουν τις νέες αυξημένες τιμές διδάκτρων σε γονείς που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και από την άλλη οι γονείς εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι καθώς από τη μία δεν θέλουν να στερήσουν τη φροντιστηριακή βοήθεια στα παιδιά τους, αλλά από την άλλη δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της.

Περισσότερες δόσεις εξόφλησής τους, αλλά και προσπάθειες φροντιστών για το μικρότερο δυνατό κέρδος τους, είναι μια ισορροπία που βρίσκουν στο τέλος, προκειμένου οι μαθητές (και περισσότερο αυτοί της Γ’ Λυκείου) να μην στερηθούν τη στήριξη στην πιο δύσκολη χρονιά του σχολικού τους βίου.

Αναλυτικότερα, για το κατά πόσο η αύξηση του κόστους διδάκτρων επηρέασε τη ζήτηση στα φροντιστήρια, μας μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ν. Λάρισας κ. Χρ. Βλούχος, επισημαίνοντας τα εξής: «Η κίνηση στα φροντιστήρια είναι η αναμενόμενη για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που η πλειονότητά τους επιλέγει το φροντιστήριο στο οποίο γράφτηκαν στη Β’ Λυκείου.

Έχω την αίσθηση όμως ότι είναι πιο επιλεκτικοί σε μαθήματα Γενικής Παιδείας, με βαρύτητα και απαιτήσεις, όπως στην Έκθεση (Νεοελληνική Γλώσσα) και στην Ιστορία Γενικής Παιδείας, σε ό,τι αφορά τα φιλολογικά αντικείμενα σπουδών.

Κατά την άποψή μου σημειώθηκε μικρότερη κίνηση των μαθητών της Β’ Λυκείου, πολλοί από τους οποίους θα αναζητήσουν φροντιστήριο από Δευτέρα 24 Αυγούστου, καθώς βρίσκονται ακόμη στις παραλίες ή στα ορεινά, λόγω άδειας των γονιών τους».

Αναφορικά με τους γονείς που επισκέπτονται τα φροντιστήρια προκειμένου να συζητήσουν για τη διδακτική στήριξη των παιδιών τους και το κόστος της, ο κ. Βλούχος αναφέρει: «Εισπράττουμε ιδιαίτερο προβληματισμό από τους γονείς, σχετικά με τον ΦΠΑ που προστίθεται στα δίδακτρα, στάση που μας φέρνει σε δύσκολη θέση και μας οδηγεί σε ηθικά διλήμματα, αφού αφενός οι ίδιοι αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα και αφετέρου εμείς ούτε μπορούμε να θέσουμε την επιβίωσή μας σε κίνδυνο παρανομώντας ούτε να απορροφήσουμε τον ΦΠΑ μπορούμε, λόγω των χαμηλών μας διδάκτρων, τα οποία έχουν οδηγήσει πολλά φροντιστήρια σε δεινή θέση.

Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους γονείς μειώνοντας όσο μπορούμε το ελάχιστο πλέον κέρδος μας – και είμαι απολύτως ειλικρινής – και δίνοντας στους γονείς τη δυνατότητα να πληρώσουν σε περισσότερες δόσεις».

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Αρκετοί εκτιμούν ότι λόγω της αύξησης των διδάκτρων στα φροντιστήρια, πολλοί γονείς θα στραφούν στην επιλογή των ιδιαίτερων μαθημάτων των παιδιών τους με καθηγητές στο σπίτι και σε αυτό ο κ. Βλούχος απαντά: «Εκδηλώνονται καθ’ όλη την περίοδο των εγγραφών φαινόμενα «φροντιστηριακού τυχοδιωκτισμού». Οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ένα άρτια οργανωμένο φροντιστήριο, με αξιόλογο, καλά αμειβόμενο διδακτικό προσωπικό και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και συνεπώς μεγάλες επιτυχίες, έχει υψηλό κόστος λειτουργίας. Γι’ αυτό και οι πολύ χαμηλές τιμές πρέπει να προβληματίζουν τους γονείς, οι οποίοι θεωρώ δεδομένο ότι αναζητούν το καλύτερο για την προετοιμασία των παιδιών τους. Εξάλλου και στην περίπτωση των φροντιστηρίων ισχύει το ότι «δεν επιλέγουμε γιατρό με βάση τη φτηνή επίσκεψη» καθώς και το ότι στην επιλογή φροντιστηρίου με εξευτελιστικά δίδακτρα, η φτήνια δεν τρώει μονάχα τον παρά!

Οι γονείς οφείλουν να είναι αρνητικοί και στα ιδιαίτερα μαθήματα, τα οποία παραδίδουν καθηγητές του δημοσίου, φαινόμενο διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Σε ό,τι αφορά στα φτηνά ιδιαίτερα των αδιόριστων, αυτά μπορεί να είναι ελκυστικά, αλλά συνήθως οι διδάσκοντες δεν διαθέτουν ούτε τη δέουσα πείρα ούτε την εξειδίκευση σε όλα τα αντικείμενα τα οποία διδάσκουν ούτε φυσικά τη μεθοδικότητα και τη συστηματικότητα στη διδασκαλία και στα διαγωνίσματα, χαρακτηριστικά δεδομένα για το οργανωμένο νόμιμο φροντιστήριο. Στις πολλές άλλες υπηρεσίες των φροντιστηρίων είναι περιττό, φυσικά, να αναφερθώ.

Για το συμφέρον των μαθητών αλλά και των επιχειρήσεών μας συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του οδυνηρού και αδιέξοδου μέτρου του ΦΠΑ ή έστω για τη σημαντική του μείωση.

Στην προσπάθειά μας αυτή χρειαζόμαστε τη στήριξη των μαθητών και των γονέων τους, ολόκληρης της κοινωνίας η οποία γνωρίζει και εκτιμά την αξία και την προσφορά μας».

Της Λένας Κισσάβου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης