«Φυσάει Κόντρα »: Ένας ακόμα προϋπολογισμός που βαθαίνει την κρίση στον Δήμο Τρικκαίων Reviewed by Momizat on . Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα είναι τα βασικά εργαλεία για την άσκηση της πραγματικής και όχι της επικοινωνιακής  πολιτική Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα είναι τα βασικά εργαλεία για την άσκηση της πραγματικής και όχι της επικοινωνιακής  πολιτική Rating: 0

«Φυσάει Κόντρα »: Ένας ακόμα προϋπολογισμός που βαθαίνει την κρίση στον Δήμο Τρικκαίων

fisaei kontra

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα είναι τα βασικά εργαλεία για την άσκηση της πραγματικής και όχι της επικοινωνιακής  πολιτικής κάθε Δήμου.

Η σημερινή δημοτική πλειοψηφία κυβερνά πλέον 14 μήνες. Ας γυρίσουν οι πολίτες και ας κοιτάξουν πίσω στο χρόνο. Τι θα έχουν να θυμηθούν μέσα στο  πέρασμα της διακυβέρνησής τηςq Καλύτερη οργάνωση και δράση στις κοινωνικές δομές; Καλύτερη προσβασιμότητα στην πόλη και προστασία του δημόσιου χώρου; Πιο ασφαλείς κυκλοφοριακές συνθήκες;  Περισσότερο προστατευμένο περιβάλλον; Αποτελεσματικότερη και πιο οργανωμένη διοίκηση; Ορθολογικοποίηση των δαπανών; Μεγαλύτερη  περιστολή  της σπατάλης σε άσκοπες δράσεις;  Ή απλά το «όχημα χωρίς οδηγό», το «φωτοβολταϊκο δέντρο», τη διάβαση  «πιάνο» και τη δήθεν  «επανίδρυση» της  ΔΕΚΑ;

Με τη συμπλήρωση του πρώτου έτους διακυβέρνησης είχε διαρρεύσει ότι θα πραγματοποιούνταν μια συνέντευξη τύπου εκ μέρους του κ. Δημάρχου, στην οποία θα γίνονταν αναλυτική παρουσίαση των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής. Δύο μήνες μετά, κουραστήκαμε να αναμένουμε τον «απολογισμό», μέχρι που διαπιστώσαμε την ύπαρξη ενός όμορφα κινηματογραφημένου οπτικού υλικού , που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στη διάρκεια των 4 λεπτών του οποίου εκτός των 30 εμφανίσεων του κ. Δημάρχου και των  τριών πιο αγαπημένων του αντιδημάρχων, προσομοιάζει την πόλη μας και κατ` επέκταση το Δήμο μας, με ένα Δήμο με «υγιείς και χαρούμενους κατοίκους».

Με αυτή την ιδεολογική προμετωπίδα και με τέτοιου είδους όπλα στην επικοινωνιακή του φαρέτρα, αποθεώνοντας την καινοτομία της τεχνολογίας, αλλά κρύβοντας τη δυστυχία των απαιτήσεων μιας ολόκληρης κοινωνίας, η δημοτική αρχή επιδιώκει να αποβάλει την πολιτική της ανυπαρξία στην ουσιαστική αντιμετώπιση και διαχείριση των κρίσιμων προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών, μέσα από τη συνήθη επικοινωνιακού τύπου πρακτική της. Παρά όμως τις διαθέσεις της δημοτικής αρχής για «υγιείς και χαρούμενους πολίτες», η οικονομική κρίση οξύνεται, τα μνημόνια συνεχίζονται, η ανεργία μεγαλώνει, οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και η υπερφορολόγηση των πολιτών, με άδικο και αντικοινωνικό τρόπο, έχουν γίνει πλέον καθεστώς στη χώρα.

Εμείς θεωρούμε ότι  η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει, αυτές τις δύσκολες στιγμές, όχι να επικοινωνήσει τη χαρά μπροστά στην καινοτομία  αλλά να αντιμετωπίσει τη φτώχια τη δυστυχία, να σταθεί αλληλέγγυα στην πληττόμενη κοινωνία και να προωθήσει λύσεις στα προβλήματα της. Ασφαλώς και έχουμε εντοπίσει την μεγάλη δυσκολία του Δήμου να εισπράξει τα έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα, εξ αιτίας της οικονομικής δυσπραγίας και της εξάντλησης νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αφού εισπράξαμε ως Δήμος λιγότερο από το 50% (!!!) του προϋπολογισμένου ποσού. Θεωρούμε όμως ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για τον  επανακαθορισμό ενός κοινωνικά καινοτόμου, αναδιανεμητικού και δίκαιου συστήματος καθορισμού των ανταποδοτικών δημοτικών τελών, σύμφωνα με τον οποίο θα πληρώνουν οι έχοντες και θα διευκολύνονται όσοι έχουν πραγματική ανάγκη, ξεκινώντας από μηδενική βάση για τα πολύ χαμηλά εισοδήματα και τις αδύναμες κατηγορίες του πληθυσμού, κλιμακωτά για τους υπόλοιπους και επιβαρύνοντας περισσότερο τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα, καθώς και όλους όσους εκμεταλλεύονται και αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από την χρήση χώρων και υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό σημαίνει ότι και στεκόμαστε δίπλα στους συμπολίτες μας  που δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν, αλλά και επιτυγχάνουμε ικανοποιητική εισπραξιμότητα από αυτούς, που πρέπει και μπορούν να πληρώσουν. Άρα θα πρέπει να ξαναδούμε άμεσα  μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες της κρίσης, των μνημονίων και της λιτότητας, μειώσεις ή ακόμα και απαλλαγές για τους αδύναμους συμπολίτες μας ώστε να καταστήσουμε πιο κοινωνικά δίκαιο το σύστημα της κατανομής των δημοτικών μας τελών. Μέσα από την πλήρη απαλλαγή σε όλους τους δικαιούχους των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, σε πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, σε μακροχρόνια άνεργους και άτομα με αναπηρία άνω του 67% και εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ ετησίως. Μέσα από τη μείωση 50% για όσους υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, καθώς και στους νέους επαγγελματίες, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Ο ισοσκελισμός μπορεί να προκύψει μέσα από την αύξηση των τελών  για τις μεγάλες επιχειρήσεις (πχ σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα, μεγάλες χρήσεις γης  κλπ), θέτοντας ως κριτήριο όχι μόνο το εμβαδόν  των καταστημάτων, αλλά και τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων αυτών και την επιβάρυνση των υπηρεσιών καθαριότητας που προκαλούν. Ισοσκελισμός μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί και μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών, της σπατάλης σε  μη αποτελεσματικές δράσεις , που τις περισσότερες φορές έχουν ως στόχο τον εντυπωσιασμό. Αυτές οι στοχεύσεις πρέπει να τεθούν σε άμεση προτεραιότητα, για ένα διαφορετικό προϋπολογισμό με ουσιαστικές πραγματικά προτεραιότητες.

Ο προς έγκριση προϋπολογισμός του 2016 παρουσιάζει έλλειμμα 12 εκατομμυρίων ευρώ , γεγονός που οδηγεί το Δήμο μας σε νέο δανεισμό .

Το έλλειμμα αυτό στις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί όπως αποδείχθηκε, ούτε με την ελάττωση του εργασιακού και μισθολογικού κόστους στην οποία επικεντρώθηκε η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Λάππα , ούτε η καταφυγή σε νέο δανεισμό με την οποία μας προδιαθέτει η σημερινή του κ. Παπαστεργίου .

Η εξυπηρέτηση του χρέους του Δήμου που ασφαλώς και έχει «ονοματεπώνυμα» απαιτεί δραστικές λύσεις που αν δεν εφαρμοσθούν θα βυθίζουν όλο και περισσότερο το Δήμο στο βυθό της αναποτελεσματικότητας και της παντελούς έλλειψης παρέμβασης του στην κοινωνία. Και αυτές οι λύσεις μπορούν να προκύψουν μόνο  μέσα από τη διαγραφή μέρους των δανειακών υποχρεώσεων του Δήμου, την επαναδιαπραγμάτευση τους, ώστε μέσα από την αναστολή της καταβολής τοκοχρεολυσίων και την επιμήκυνση εξυπηρέτησης του εναπομείναντος χρέους, να δώσουμε προτεραιότητα στην άσκηση πραγματικά κοινωνικής πολιτικής.

Ο φερόμενος προς ψήφιση προϋπολογισμός κινείται στη λογική του βαθέματος και όχι της επούλωσης των πληγών που στα χρόνια της μνημονιακής λιτότητας τραυμάτισαν το περιεχόμενο και τη δράση της  Τ.Α. Σε μια τέτοια λογική δεν είναι δυνατό να συμπράξουμε και τον καταψηφίζουμε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή