“Φυσάει Κόντρα”: Ορίστε οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το απενταγμένο πρόγραμμα Reviewed by Momizat on . Διπλός ο στόχος της σημερινής συνέντευξης Τύπου του «Φυσάει Κόντρα». Ο πρώτος, να καταδειχθεί η αιτία της απένταξης του προγράμματος για τις «κοινωνικές δομές ά Διπλός ο στόχος της σημερινής συνέντευξης Τύπου του «Φυσάει Κόντρα». Ο πρώτος, να καταδειχθεί η αιτία της απένταξης του προγράμματος για τις «κοινωνικές δομές ά Rating: 0

“Φυσάει Κόντρα”: Ορίστε οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το απενταγμένο πρόγραμμα

“Φυσάει Κόντρα”: Ορίστε οι ευθύνες της δημοτικής αρχής για το απενταγμένο πρόγραμμα

Διπλός ο στόχος της σημερινής συνέντευξης Τύπου του «Φυσάει Κόντρα». Ο πρώτος, να καταδειχθεί η αιτία της απένταξης του προγράμματος για τις «κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στον Δήμο Τρικκαίων». Ο δεύτερος, να φανεί η ολοκληρωμένη πρόταση εκ μέρους της παράταξης για αντιμετώπιση πλευρών της κρίσης, σε συνδυασμό με απραξία από τη δημοτική αρχή, για πολικούς λόγους.

 

Ευθύνες στον Δήμο

fysaei1Ο  δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ζώης περιέγραψε με σαφήνεια τις αιτίες για τις οποίες απεντάχθηκε – δεν χάθηκε οριστικά, αν βρεθεί άλλος φορέας υλοποίησης – το πρόγραμμα, που θα έδινε δουλειά σε 40 τρικαλινούς για δύο χρόνια και θα συνέδραμε σε επούλωση πληγών που προκαλεί η κρίση. Παρουσίασε τα έγγραφο των «Γιατρών του Κόσμου», από το οποίο αποδεικνύεται ότι ήδη από τις 20 Αυγούστου είχε αποφασιστεί η απένταξη του αξίας 918.000 προγράμματος. Γιατί;

Διότι υπήρχε:

  1. Πολύμηνη καθυστέρηση από την ημερομηνία απόφασης ένταξης της πράξης (Οκτώβρης 2012 έως και τον Μάιο του 2013) μέχρι τελικής παραχώρησης του χώρου όπου επρόκειτο να στεγαστεί το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (αυτό είναι ο πάνω όροφος της παλιάς πτέρυγας του νοσοκομείου που τελικώς παραχωρήθηκε στον Δήμο, αλλά ήταν ήδη αργά)
  2. Πολύμηνη καθυστέρηση ανάληψης και ολοκλήρωσης των απαιτούμενων εργασιών συντήρησης του χώρου όπου επρόκειτο να στεγαστεί το Κέντρο Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων (όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, δόθηκε το ποσό, που ήταν κοντά στα 30.000 ευρώ, αλλά….)
  3. Αδυναμία συμμόρφωσης των Δομών του Κοινωνικού Συσσιτίου και Κοινωνικού Φαρμακείου στα οριζόμενα της Πρόσκλησης 49 (για παράδειγμα, όπως τονίστηκε, ο λαχανόκηπος που θα δημιουργούνταν στο πλαίσιο του Συσσιτίου, είχε βρεθεί εγκαταλειμμένος και καταληφθείς από… μέλισσες, ενώ, όποιον τρικαλινό και να ρωτήσεις, δεν γνωρίζει πού βρίσκεται το Κοινωνικό Φαρμακείο. Σύμφωνα με τον κ. Ζώη, χρειάζεται… αζιμούθιο για να το βρεις)

fysaei2Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι, όπως τόνισαν και ο κ. Ζώης και κ. Δημ. Παπαθανασίου, δεν ευθύνονται οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι, στους οποίους επέρριψε ευθύνες ο Δήμαρχος Τρικκαίων, για καθυστέρηση ενημέρωσης της δημοτικής αρχής λόγω μη επίδειξη δύο μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Επισημάνθηκε, ακόμη, ότι η σχετική προειδοποίηση είχε γίνει ήδη από τον Ιούλιο του 2013, ενώ χρονικώς, είχε ήδη περάσει ένας χρόνος από την ένταξη της δράσης στη σχετική Πράξη (31 Ιουλίου 2012, με την πρώτη απόφαση να έχει ληφθεί… τον Μάρτιο του 2012).

 

Ολοκληρωμένη πρόταση

Από κει και πέρα, η συνέντευξη είχε και έναν άλλον στόχο. Να παρουσιαστεί δημοσίως η ολοκληρωμένη πρόταση του «Φυσάει Κόντρα» για την κοινωνική πολιτική. Οπως τόνισε ο κ. Κ. Φώλιας, φαίνεται πλέον ότι οι κοινωνικές πολιτικές δεν είναι προτεραιότητα της Αυτοδιοίκησης εν γένει, ενώ για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και την απώλειά του, σαφώς και δεν επιχαίρει η παράταξη. Επομένως, κατά τον ίδιο, χρειάζεται εμβάθυνση στους τρόπους αντιμετώπισης πλευρών της κρίσης. Και παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις για τα Τρίκαλα:

Α. Πρόγραμμα προστασίας ανέργων. Με δράσεις όπως,

– το μειωμένο ή το μη εισιτήριο σε συνεννόηση με το Αστικό ΚΤΕΛ για ανέργους

– απαλλαγή από εισιτήριο στον Δημοτικό Κινηματογράφο

– μείωση δημοτικών Τελών.

Και παρουσίασε και στοιχεία από τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο Αθηναίων, όπου ορισμένα από αυτά – ή και πρόσθετα μέτρα – υλοποιούνται ήδη. Μάλιστα, ανέφερε πως η πρόταση του «Φυσάει Κόντρα» έχει μελετήσει και συγκεκριμένους τρόπους εφαρμογής των παραπάνω προτάσεων, δηλαδή την ύπαρξη ασφαλιστικών δικλείδων.

Β. Πρωτοβουλία για τους υποσιτιζόμενους μαθητές. Μια εξαιρετικά σοβαρή πρόταση, καθώς πολλοί γνωρίζουν τι συμβαίνει στα σχολεία. Ο κ. Φώλιας είπε χαρακτηριστικά: στα κυλικεία έχουν τεφτέρια για αυτούς τους μαθητές. Και υπενθύμισε δράσεις που έχουν αναληφθεί, όπως από την ομάδα «αλληλεγγύη για όλους», που προσφάτως συγκέντρωσε με μεγάλη επιτυχία σχολικά είδη για άπορους μαθητές. Ενώ έχει ήδη επεξεργασία μέσω ερωτηματολογίου, για τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχθούν αυτοί οι μαθητές, με πλήρη διασφάλιση των προσωπικών τους δεδομένων.

 

Συνέχεια για το «Φυσάει Κόντρα»

Ο κ. Δημ. Παπαθανασίου, ερωτηθείς από το trikkipress.gr για το αν θα υπάρξει συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών, σε πρόσθετους επιμέρους τομείς, απάντησε θετικά. Είπε ότι η παράταξη είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που εμπλουτίζει και εμβαθύνει την πολιτική της με συγκεκριμένες δράσεις. Και αναφερόμενος στο ζήτημα που έθεσε η συνέντευξη, είπε ότι ο Δήμαρχος επέδειξε σημάδια πολιτικής δειλίας και ότι δεν διαισθάνεται το βάρος της εφαρμοζόμενης πολιτικής, γι’ αυτό και δεν επένδυσε στην κοινωνική αλληλεγγύη. Και αυτό ήταν η απόδειξη της φράσης του κ. Παπαθανασίου στην εισαγωγή της συνέντευξης: οι λόγοι είναι πολιτικοί.

Θανάσης Μιχαλάκης

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή