ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Απλή τροποποίηση προϋπολογισμού για το 3ο Δημοτικό… Reviewed by Momizat on . Κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική μας παράταξη φέρει στην συνεδρίαση της του για συζήτηση και έγκριση σχέδιο απόφασ Κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική μας παράταξη φέρει στην συνεδρίαση της του για συζήτηση και έγκριση σχέδιο απόφασ Rating: 0

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Απλή τροποποίηση προϋπολογισμού για το 3ο Δημοτικό…

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Απλή τροποποίηση προϋπολογισμού για το 3ο Δημοτικό…

Κάνοντας χρήση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, η δημοτική μας παράταξη φέρει στην συνεδρίαση της του για συζήτηση και έγκριση σχέδιο απόφασης σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να ενταχθεί στο προϋπολογισμό των τεχνικών έργων του Δήμου για το 2014 η δαπάνη συντήρησης και επισκευής για το ιστορικό διδακτήριο των 3ου και 32 ου Δημοτικού Σχολείου .

 fysaeikontra-logo1

Στην οδό Αβέρωφ 43, δίπλα από το δικαστικό Μέγαρο, βρίσκεται το ιστορικό διδακτήριο που συστεγάζει το 3ο και το 32ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. Ένα σχολικό κτήριο που, ενώ σφύζει από ζωή φιλοξενώντας καθημερινά εκατοντάδες μαθητές, κινδυνεύει από τη φθορά του χρόνου και την αμέλεια (εγκατάλειψη) των υπευθύνων αρχών.

Το διδακτήριο εγκαινιάστηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ως Υπουργό Παιδείας (1930 – 1932) και σήμερα στεγάζει το 32ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων, πλαισιωμένο όμως με μεγάλες προσθήκες στα βόρεια και τα δυτικά του στις οποίες στεγάζεται το 3ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων. Από το 1987 στο κτήριο συστεγάστηκε με το 3ο Δημοτικό το νεοϊδρυθέν τότε 32ο Δημοτικό Σχολείο. Τα σχολεία λειτουργούσαν σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Τα δύο σχολεία συστεγάζονταν έως το 1991, όταν τελείωσε η ανέγερση του νέου διδακτηρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου ως επέκταση του παλαιού κτηρίου, το οποίο από το 1991 έως και σήμερα στεγάζει αποκλειστικά το 10/θέσιο 32ο Δημοτικό Σχολείο Τρικάλων

Παλαιό και νέο διδακτήριο μοιράζονται τα προβλήματα, που έχει επιφέρει η πολύχρονη έλλειψη συντήρησης και αποκατάστασης ζημιών.

Προβλήματα που έχουν γίνει γνωστά στους αρμοδίους, τόσο με έγγραφα τριών κατά σειρά τοποθετούμενων Διευθυντών των σχολείων, όσο και από παραστάσεις των Δ. Σ. του Συλλόγου μαζί με τους Διευθυντές των σχολείων στους τελευταίους δύο Δημάρχους καθώς και στους αρμοδίους Αντιδημάρχους.

Συγκεκριμένα στο παλαιό διδακτήριο έχει αχρηστευτεί, κατά ένα μεγάλο ποσοστό, η μόνωση της οροφής με αποτέλεσμα να υπάρχει διάβρωση του τσιμέντου και είσοδος νερού στις αίθουσες του 1ου ορόφου καθώς και πτώση των εξωτερικών επιχρισμάτων (σοφάδων), εκατέρωθεν των υδρορροών, σε μεγάλη έκταση .

Σε κακή κατάσταση βρίσκεται  τόσο η κατάσταση των παλαιών εξωτερικών του κουφωμάτων, όσο και η ηλεκτρολογική του εγκατάσταση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη θερμομόνωση των αιθουσών και την ασφάλεια των μικρών μαθητών.

Επίσης το κτήριο δεν έχει βαφτεί εξωτερικά στο σύνολό του, την τελευταία 20ετία, με αποτέλεσμα την τραγική του σημερινή εμφάνιση, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να αποτελεί ένα κόσμημα  για την πόλη μας, καθώς είναι χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του μεσοπολέμου.

Ο σύλλογος διδασκόντων συνεχώς προειδοποιούν  για τον  καθημερινό κίνδυνο και μάλιστα κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω των βροχών τυχόν ατυχήματος, από την πτώση των εξωτερικών σοβάδων αλλά και από το γεγονός ότι ελλείψει κεντρικού εξωτερικού στεγάστρου πολλές φορές  τα παιδιά ανεβαίνουν στην είσοδο του σχολείου εκτός του σχολικού ωραρίου.

Για το τελευταίο πρότειναν την τοποθέτηση  στεγάστρου από πλέξι-γκλας υλικό  για την προστασία αφενός από τη διάβρωση των νερών της βροχής και αφετέρου για να μην αναγκάζονται οι μαθητές να σκαρφαλώνουν με κίνδυνο της ζωής τους.

Ακόμη και αυτή η μηδαμινής οικονομικής επιβάρυνσης τεχνική επέμβαση δεν υλοποιήθηκε.

Όταν ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή, σε επίσκεψη του στο σχολείο ο τότε αρμόδιος  Αντιδήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα εντάξει όλο το διδακτήριο στο πρόγραμμα «εξοικονομώ». Όταν δημοσιεύτηκαν οι αντίστοιχοι πίνακες των ενταγμένων σχολείων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα,  το 3ο και το 32ο δημοτικό σχολείο απουσίαζαν.

Τα προβλήματα αυτά όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς δεν είναι ούτε σημερινά, ούτε χθεσινά και αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί και υπερεσιακοί παράγοντες αλλά και οι επί σειρά ετών δημοτικές αρχές, δεν επέδειξαν την παραμικρή φροντίδα και επιμέλεια για τις συνθήκες τις οποίες βιώνουν εκατοντάδες μικροί μαθητές και οι δάσκαλοί τους , σε δύο σχολικές μονάδες στο κέντρο των Τρικάλων και όχι σε κανένα απομακρυσμένο χωριό.

Αποδεικνύουν βέβαια και την γενικότερη αδιαφορία και αναποτελεσματικότητα της σημερινής δημοτικής αρχής να πάρει την πρωτοβουλία και να εντάξει σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των φθορών του κτιρίου, όπως έκανε σε αντίστοιχες αλλά επικοινωνιακά προσφερότερες περιπτώσεις .

Φέρνουμε σήμερα προς συζήτηση και έκδοση απόφασης στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού μας συμβουλίου το θέμα για την ένταξη στο προϋπολογισμό των τεχνικών έργων του Δήμου για το 2014 του σχετικού έργου για τη συντήρηση του ιστορικού αυτού διδακτηρίου, ώστε να δοθεί οριστικό τέλος στα προβλήματα που καθημερινά ταλανίζουν τις δύο αυτές σχολικές μονάδες.

ΤΡΙΚΑΛΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΗ 2013

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ»

 

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή