"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Για τις Δομές ευθύνεται η κυβέρνηση και η ενδο-νεοδημοκρατική “κόντρα” Αγοραστού – Παπαστεργίου

lafarm

Σχετικά άρθρα

Το «Πρόγραμμα Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας», υλοποιείται από τον Σεπτέμβριο του 2014, στο Δήμο Τρικκαίων, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϊόν και αποτέλεσμα της πολιτικής της σημερινής δημοτικής αρχής.

Από τα μέσα του 2013 δόθηκαν μάχες και ασκήθηκαν πιέσεις και από τη δική μας πλευρά, ώστε να υλοποιηθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή στην πόλη μας, (την μοναδική στη Θεσσαλία) ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα έστω επιφανειακής αντιμετώπισης των καταστροφικών πολιτικών της μνημονιακής λιτότητας, στο οποίο σήμερα 2.000 περίπου συμπολίτες μας εξυπηρετούνται σε μηνιαία βάση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες να είναι απολύτως δωρεάν και να προσφέρουν υπηρεσίες στις δομές που περιλαμβάνει, όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό εστιατόριο, το γραφείο διαμεσολάβησης και το κέντρο ημερήσιας φροντίδας αστέγων, 26 εργαζόμενοι.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας σε όσους βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης φτώχειας, ενώ μέσα από τις δομές του παρέχεται ψυχοκοινωνική και υλική υποστήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη, οικοδομεί δηλαδή σιγά-σιγά αλλά σταθερά συνειδήσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και ανθρωπιστικής συνεισφοράς.

Σήμερα, με βασικές ευθύνες της κυβέρνησης αλλά και εξαιτίας της ενδο-νεοδημοκρατικής σύγκρουσης που πρόσφατα ξέσπασε μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της δημοτικής αρχής, το πρόγραμμα οδηγείται σε συρρίκνωση και ουσιαστικά σε κλείσιμο, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν τρεις  μήνες απλήρωτοι.

Ως αποτέλεσμα της κοινωνικής αναλγησίας και του μνημονιακού σχεδιασμού του υπουργείου, που μετά τα «γεμιστά» ανακάλυψε και τα κουπόνια του «1 ευρώ», θα οδηγηθούμε στο κλείσιμο των δομών με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντική υποβάθμιση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών στο πιο  ευαίσθητο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας, όπως οι άποροι, οι άστεγοι, οι κοινωνικά αποκλεισμένοι, αλλά και να χάσουν την δουλειά τους εργαζόμενοι, που δύο χρόνια τώρα έχουν καταφέρει να στήσουν με ελάχιστη βοήθεια, σημαντικές δράσεις για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής εκ μέρους του Δήμου.

Με άλλα λόγια αν δεν υπάρξουν άμεσα σημαντικές πρωτοβουλίες ο Δήμος κινδυνεύει να απωλέσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία του στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Καλούμε την κυβέρνηση να παρατείνει άμεσα τη διάρκεια του ισχύοντος προγράμματος για άλλους δύο μήνες, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να πεισθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας να προκηρύξει επιτέλους το πρόγραμμα και για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του Δήμου να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες ενέργειες για τη συνέχιση των δράσεων αυτών .

Σε διαφορετική περίπτωση την 1η Νοεμβρίου 2016 οι δομές αυτές θα κλείσουν οριστικά, με οδυνηρά αποτελέσματα για την τοπική κοινωνία, αφού παρά πολλοί συμπολίτες μας θα βρεθούν χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα, σίτιση και στέγαση και η ευθύνη θα βαρύνει όλους για την αδιαφορία τους και την αναποτελεσματικότητά τους .

Η φτώχεια ασφαλώς και δεν αντιμετωπίζεται με «ασπιρίνες», όπως τα προγράμματα αυτά, αλλά με την ανατροπή των λογικών και των αντιλήψεων, που διακατέχουν τόσο την κ. Φωτίου, όσο και τους κ.κ. Αγοραστό και Παπαστεργίου, των πολιτικών της εφτάχρονης πλέον λιτότητας και της άσκησης μνημονιακών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας, κεντρικής ή αυτοδιοικητικής, πολιτικών που επιδιώκουν λογιστικά και οικονομικά πλεονάσματα στα ταμεία των τραπεζών, αλλά  και διαρκή, συνεχώς εντεινόμενα και διογκούμενα κοινωνικά ελλείμματα  στα σπίτια των ανθρώπων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης