ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Μανιφέστο εκλογών με αφορμή τον προϋπολογισμό Reviewed by Momizat on . Πολιτικό μανιφέστο με στοιχεία εκλογικής διακήρυξης, μπορεί να χαρακτηριστεί η εντονότατη κριτική που ασκεί η παράταξη «Φυσάει Κόντρα» στη δημοτική αρχή Δ. Τρικ Πολιτικό μανιφέστο με στοιχεία εκλογικής διακήρυξης, μπορεί να χαρακτηριστεί η εντονότατη κριτική που ασκεί η παράταξη «Φυσάει Κόντρα» στη δημοτική αρχή Δ. Τρικ Rating: 0

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Μανιφέστο εκλογών με αφορμή τον προϋπολογισμό

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Μανιφέστο εκλογών με αφορμή τον προϋπολογισμό

Πολιτικό μανιφέστο με στοιχεία εκλογικής διακήρυξης, μπορεί να χαρακτηριστεί η εντονότατη κριτική που ασκεί η παράταξη «Φυσάει Κόντρα» στη δημοτική αρχή Δ. Τρικκαίων, με αφορμή τον προϋπολογισμό. Το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν αναλύει μόνο τα σχετικά με τα οικονομικά, αλλά προχωρά σε περιγραφή – ανάλυση της κατάστασης στον Δήμο σε πολλά επίπεδα και θέτει στόχους και άξονες δράσεις. Καταλήγει, δε, με την επισήμανση ότι «μια ευρύτερη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία» θα αγωνιστεί «για την ανατροπή και στο Δήμο Τρικάλων της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης και του διαπλεκόμενου συστήματος διαχείρισης της τοπικής εξουσίας».
Το κείμενο είναι το εξής:

 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΨΗΦΙΣΕ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΌ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑΣ.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ.

 

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου πραγματοποιήθηκε σε ένα πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον ζοφερό, στο οποίο δεσπόζουν οι αυταρχικές πολιτικές της κυβέρνησης που καταλύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και η απειλή νέων οδυνηρών μέτρων για το λαό μας που τον οδηγούν στην εξαθλίωση και στην απόγνωση.

Η κοινωνία ζει μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση, τη χειρότερη που γνώρισε μεταπολιτευτικά. Τα λαϊκά στρώματα έχασαν και εξακολουθούν να χάνουν τα εισοδήματά τους, εργατικά δικαιώματα δεκαετιών ακυρώθηκαν και ακυρώνονται, η ανεργία εκτινάσσεται σε πρωτοφανή επίπεδα, η οικονομία ακολουθεί καθοδικό σπιράλ θανάτου, η κοινωνία αποσυντίθεται, οι θεσμοί διαλύονται και η δην ﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽φσσ την Ευρπωμοκρατία περιστέλλεται ενώ αγγίζονται τα όρια της αντιδημοκρατικής εκτροπής.

Ο τρόπος ζωής όλων μας αποδιαρθρώνεται όλο και περισσότερο.

Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα διεφθαρμένο, ανίκανο και πλήρως υποταγμένο στη στρατηγική του κεφαλαίου σε εθνική και διεθνή κλίμακα, ενόσω προωθεί με όλα τα μέσα την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται.

Ζούμε όμως το τέλος μιας εποχής, ζούμε τις ωδίνες που θα γεννήσουν μια νέα.
Εκείνοι που κυβερνούν αρχίζουν να μην μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν, ενώ. εκείνοι που κυβερνώνται αρχίζουν να μη θέλουν να κυβερνηθούν όπως πρώτα.

Στη δίνη αυτής της πολιτικής η Αυτοδιοίκηση πλήττεται βάναυσα. Τα τρία χρόνια της μνημονιακής πολιτικής πνέει τα λοίσθια. Ο αγώνας του «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» στην Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης της αυτοδιοίκησης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις.

Δεν παλεύουμε για τον εξωραϊσμό της βάρβαρης αυτής πολιτικής, αλλά για την πλήρη ανατροπή της. Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε καθημερινά τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται, δημιουργώντας παράλληλα ένα ευρύτατο και πολύμορφο δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης. Ο αγώνας είναι διμέτωπος, στα κινήματα, στη συγκρότηση μετώπων αντίστασης, αλλά και στην επεξεργασία των εναλλακτικών προτάσεων μας για το μέλλον της χώρας και της Αυτοδιοίκησης.

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχουν εξαθλιώσει μεταξύ των άλλων και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

Η Τ.Α απαξιώνεται, υποβαθμίζεται και μετατρέπεται από βασικό πυλώνα της Δημοκρατίας, η κοντινότερη προς τον πολίτη εξουσία σε βραχίονα του κεντρικού κράτους που πειθήνια θα εκτελεί τις αποφάσεις του.

Ο «Καλλικράτης», αντί να δημιουργήσει ισχυρούς ΟΤΑ, όπως επαγγελλόταν, έχει οδηγήσει την Αυτοδιοίκηση σε τέλμα.

Σε αυτό το θεσμοθετημένο πλαίσιο επιβάλλεται στους ΟΤΑ να γίνουν πλεονασματικοί έως το 2014, περικόπτοντας άγρια τις επιχορηγήσεις των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στο χαράτσωμα των δημοτών. Οι μνημονιακές επιταγές επιβάλλουν η σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων να είναι ισοσκελισμένοι και ελέγχονται τα σχέδια τους από το παρατηρητήριο. Σε διαφορετική περίπτωση απειλούνται νέοι φόροι εις βάρος των πολιτών .

Το Υπουργείο Εσωτερικών ενισχύοντας τα θεσμικά εργαλεία που ήδη διαθέτει, δημιούργησε, εντός της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Μέσω αυτού θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εκτέλεση του προϋπολογισμού όλων των ΟΤΑ και σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις θα επιβάλλει περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας προς τούτο, υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού και αύξηση ιδίων εσόδων (επιβολή νέων τελών και τοπικών φόρων).

Όλα αυτά συντείνουν στην ουσιαστική κατάργηση της αυτοδιοίκησης και της μετατροπής της σε κρατική υπηρεσία, σε ένα εισπρακτικό μηχανισμό.

Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2014 προβαίνει σε νέες περικοπές της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ και «προδίδει» απολύσεις. Προβλέπονται περικοπές οι οποίες προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις που έχουν επιβληθεί την τελευταία τριετία.

Έτσι αμφισβητείται η δυνατότητα άσκησης της οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής, αφού και τα αντίστοιχα κοινοτικά προγράμματα έχουν σύντομη ημερομηνία λήξης. Παράλληλα προωθούνται η εγκαθίδρυση ελαστικών σχέσεων εργασίας με βίαιες μετατάξεις, 5μηνες και 2μηνες συμβάσεις εργασίας , εργασιακή εφεδρεία και ταυτόχρονα απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού.

Με αυτά τα δημοσιονομικά δεδομένα πολύ σύντομα ο Δήμος Τρικκαίων θα εμφανίσει όπως έχει ήδη γίνει άλλωστε στο πρόσφατο παρελθόν, πλήρη αδυναμία της λειτουργίας του.

Ενώ έχει μεταβληθεί στην ουσία σε φορέα ενοικίασης κοινωφελών δράσεων σε ιδιώτες, σε απλό εξάρτημα της κεντρικής κυβέρνησης, θα συνεχίσει να οδεύει στο δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των υπηρεσιών του, σε συνεργασία με το μεγάλο εγχώριο και ξένο κεφάλαιο.

Οι υπηρεσίες για την διαχείριση των απορριμμάτων από την αποκομιδή μέχρι και την τελική διάθεση, οι κοινωνικές δομές, οι υπηρεσίες πράσινου, ηλεκτροφωτισμού, η ύδρευση είναι στο στόχαστρο μεγάλων επενδυτικών συμφερόντων και άλλων ιδιωτών που θέλουν να επενδύσουν σε μια χώρα κατεστραμμένη με πολύ φτωχό εργατικό δυναμικό.

Στην κατεύθυνση αυτή, το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» θέτει ως θεμελιώδες του πρόταγμα του την αντίκρουση αυτής της οικονομικής πολιτικής που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στη συρρίκνωση κάθε αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας .

Παράλληλα θέτουμε την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου, όχι ως υποκατάστατο και πάρεργο ενός αδρανούς κράτους και μιας αδιάφορης κεντρικής εξουσίας, αλλά ως συνισταμένη των συνολικών ενεργειών της τοπικής κοινωνίας και των κινημάτων της για αλληλεγγύη και συλλογικότητα, εξάλλου έχουμε αποδείξει ότι παλεύουμε για τη διατήρηση των δημοτικών κοινωνικών δομών και την περαιτέρω ανάδειξή τους.

Ως δεύτερο άξονα των πολιτικών μας προτεραιοτήτων θα θέσουμε το ζήτημα της προάσπισης της ποιότητας της ζωής και την δημιουργία εστιών ανακούφισης του δοκιμαζόμενου ανθρώπου ώστε να αναδείξουμε τους χώρους εκείνους που θα προσφέρουν ανακούφιση και χαρά στους συμπολίτες μας, χωρίς να τους επιβαρύνουν οικονομικά.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η περιφρούρηση των δημοσίων χώρων και η διατήρηση του αστικού ιστού και της φυσιογνωμίας της πόλης μας, τόσο της ιστορικής, όσο και της πολεοδομικής, αφού πάγια προτεραιότητα μας είναι η διατήρηση, ανάδειξη και αξιοποίηση των δημόσιων χώρων προς όφελος της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και όχι για την κερδοφορία των μεγάλων και μικρών οικονομικών συμφερόντων .

Θα καταβάλουμε προσπάθεια τα όποια έργα , που θα αποβλέπουν στην αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων, στις κοινωνικές δομές και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας της πόλης, να ενταχθούν σε υπάρχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι ως επικοινωνιακά τεχνάσματα «φαραωνικών» αντιλήψεων.

Η απάντηση απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών της χώρας και του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία συνθλίβει καθημερινά θεσμικά και χρηματοδοτικά την Τ.Α., είναι η ανάδειξη και στα Τρίκαλα μίας αριστερής δημοτικής αρχής, που θα προκύψει μέσα από τους ενωτικούς πολιτικούς και  κοινωνικούς αγώνες, μίας αριστερής δημοτικής αρχής που θα μορφοποιήσει εκλογικά μια ευρύτερη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία.

Σε αυτή την ευρύτερη προοδευτική κοινωνική πλειοψηφία εναποθέτουμε τις ελπίδες μας και επικεντρώνουμε τον αγώνα μας, για την ανατροπή και στο Δήμο Τρικάλων της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης και του διαπλεκόμενου συστήματος διαχείρισης της τοπικής εξουσίας.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή