ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Οι τρικαλινοί πληρώνουν τα ελλείμματα των “ξωτικών” Reviewed by Momizat on . Ολομέτωπη επίθεση στη δημοτική αρχή και στην οργανωτική επιτροπή του e-trikala για το κόστος του μύλου των ξωτικών, εξαπολύει το "Φυσάει Κόντρα". Η παράταξη παρ Ολομέτωπη επίθεση στη δημοτική αρχή και στην οργανωτική επιτροπή του e-trikala για το κόστος του μύλου των ξωτικών, εξαπολύει το "Φυσάει Κόντρα". Η παράταξη παρ Rating: 0

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Οι τρικαλινοί πληρώνουν τα ελλείμματα των “ξωτικών”

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ: Οι τρικαλινοί πληρώνουν τα ελλείμματα των “ξωτικών”

Ολομέτωπη επίθεση στη δημοτική αρχή και στην οργανωτική επιτροπή του e-trikala για το κόστος του μύλου των ξωτικών, εξαπολύει το “Φυσάει Κόντρα”. Η παράταξη παρουσιάζει συγκεκριμένα στοιχεία για τα ελλείμματα, αναρωτιέται τι συμβαίνει, επιτίθεται πολιτικά στη δημοτική αρχή, δηλώνει ότι υπάρχει άλλςο τρόπος διοργάνωσης μιας ουσιαστικής χριστουγεννιάτικης γιορτής. Η συζήτηση για την ταμπακιέρα, “άνοιξε”.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

ΤΟΥ «ΜΥΛΟΥ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ»  

 Ήρθε για συζήτηση και έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο ο προϋπολογισμός του «Μύλου των Ξωτικών» και η ανάθεση της διοργάνωσης στη γνωστή ομάδα management του e-trikala δικαιώνοντας για ακόμα μία φορά απόλυτα τη θέση μας που έχουμε επισημάνει ως δημοτική παράταξη και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δ.Σ. του e-trikala, αλλά και γενικότερα στο δημόσιο διάλογο, ότι δηλαδή κάθε καινούργια διοργάνωση θα απαιτεί όλο και περισσότερες  οικονομικές δαπάνες, θα απαιτεί όλο και μεγαλύτερα επιχειρηματικά ρίσκα, θα επιβάλλει όλο και μεγαλύτερη  εμπορευματοποίηση των δράσεων και των δομών του όλου εγχειρήματος.

Και όσο θα μεγαλώνει ο οικονομικός τζίρος του εγχειρήματος, όσο θα αυξάνονται τα κέρδη των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων, όσο δηλαδή μεγαλύτερη θα είναι η εμπορική επιτυχία του «Μύλου» τόσο μεγαλύτερο θα είναι το οικονομικό έλλειμμα που θα καλείται κάθε χρονιά να πληρώνει είτε άμεσα, είτε έμμεσα ο Δήμος.

Ο κ. Ράπτης με την καινούργια εισήγησή του διαψεύδει τον εαυτό του, όταν από την ίδια θέση τόσο πέρυσι όσο και το 2011 υπόσχονταν ότι μεσομακροπρόθεσμα οι δαπάνες  υλοποίησης του «Μύλου» θα μειώνονταν από χρόνο σε χρόνο, αφού θα είχαν αποκτηθεί ήδη τα δύο πρώτα χρόνια οι πάγιες εγκαταστάσεις και οι οποίες θα ήταν δυνατό να επαναχρησιμοποιούνται κάθε χρόνο.

Αντίθετα διαπιστώνουμε ότι όσο γιγαντώνεται ο «Μύλος» επιχειρηματικά, όσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση των κερδών 5-10 μεγάλων επιχειρηματικών «κοινοπραξιών», τόσο περισσότερο θα απαιτεί την «αιμοδοσία» του δήμου και της τοπικής κοινωνίας, όσο μεγαλύτερη θα είναι αυτή η «αιμοδοσία» τόσο μεγαλύτερο θα είναι το οικονομικό του  έλλειμμα, και συνεπώς τόσο μεγαλύτερο θα είναι το έλλειμμα του Δήμου.

Το 2011 οι δαπάνες κυμάνθηκαν περίπου στις 250.000 ευρώ και το έλλειμμα έφθασε τις 63.000 ευρώ, το 2012 οι δαπάνες διπλασιάσθηκαν, αλλά το έλλειμμα της διοργάνωσης τριπλασιάστηκε και σύμφωνα με τις δικές μας εκτιμήσεις ξεπέρασε το ποσό των 200.000 ευρώ.

Φέτος που οι προϋπολογισμένες δαπάνες τριπλασιάζονται και εκτινάσσονται κοντά στο ποσό των 800.000 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.) που προφανώς μέσα από τις «αναμενόμενες» αναθεωρήσεις σίγουρα θα αγγίξουν το 1.000.000 ευρώ, οι πολίτες θα πρέπει να αναμένουν ότι θα κληθούν να  πληρώσουν έλλειμμα της τάξης περίπου μισού εκατομμυρίου, τη στιγμή που οι παχυλές άλλοτε χορηγίες, φέτος θα είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση έχει εκτροχιασθεί και αυτό συμβαίνει γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η επιδίωξη κερδοφορίας εκ μέρους των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, εξ αιτίας της αναμενόμενης αύξησης της προσέλευσης επισκεπτών, τόσο μεγαλύτερη πίεση αυτά τα συμφέροντα θα ασκούν για μεγαλύτερα κονδύλια προώθησης και διαφήμισης, αλλά και επέκτασης  των παγίων εγκαταστάσεων.

Αυτόν το διογκωμένο λογαριασμό θα κληθούν να τον πληρώσουν ο Δήμος και το σύνολο των πολιτών σε μία εποχή έντονης δημοσιονομικής λιτότητας, περιορισμού των κοινωνικών δαπανών και περικοπής των πόρων της τοπικής αυτοδιοίκησης, όταν τα πάντα γύρω μας διαλύονται .

Σε όλο αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η υποβάθμιση του πάρκου Ματσόπουλου και η μετατροπή του σε χώρο ανάπτυξης λούνα παρκ και μιας τεράστιας επιχειρηματικής παραγκούπολης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η επί τετράμηνο αποκλειστική του χρήση από την οργανωτική ομάδα του «Μύλου», η καταπάτηση του συνόλου του δημόσιου και κοινόχρηστου χώρου, η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση ακόμα και παρόχθιων περιοχών στο κέντρο της πόλης,  όπου θα αναπτυχθούν και ανταγωνιστικές δράσεις με τις εμπορικές επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου.

Δεν υπερψηφίσαμε την εκ νέου ανάθεση του εγχειρήματος στη διοίκηση του e-trikala, αφού αυτή «ξέχασε» να εντάξει στον προϋπολογισμό το κονδύλιο της ταμειακής εξυπηρέτησης του ελλείμματος της περυσινής χρήσης, ποσού 150.000 ευρώ, όπως ο κ. Ράπτης είχε δεσμευθεί στον απολογισμό της περυσινής χρονιάς ότι θα γίνει ώστε να μην χρειασθεί να το καταβάλλει ο δήμος.

Ποιος άραγε πλήρωσε ή θα πληρώσει το περυσινό έλλειμμα;

Δεν υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό δαπανών, αφού αποτελεί ένα τραγέλαφο, στον οποίο κονδύλια εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σωρεύονται σε οκτώ ξερά νούμερα.

Δεν υπερψηφίσαμε τον προϋπολογισμό εκτιμώμενων εσόδων όπου δεκάδες χρήσεις με φερόμενο τεράστιο κύκλο εργασιών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ συμπυκνώνονται σε τέσσερα όλα και όλα νούμερα.

Δεν υπερψηφίσαμε έναν προϋπολογισμό αδιαφάνειας, αναθέσεων, έναν προϋπολογισμό – κουρελόχαρτο, έναν προϋπολογισμό όπου τα πάντα θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους λίγων και συγκεκριμένων επιχειρηματιών που επενδύουν στην εμπορευματοποίηση της αθωότητας των παιδικών ψυχών, προκειμένου να κερδοσκοπήσουν σε βάρος του πενιχρού οικογενειακού εισοδήματος, αλλά και στο βωμό του μεγαλοϊδεατισμού της δημοτικής αρχής που έχει αναγορεύσει τα «Ξωτικά» σε εγχείρημα πρώτης γραμμής, όταν για τρία χρόνια τώρα υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι του Δήμου και όταν βασικές κοινωνικές δομές ουσιαστικά δεν λειτουργούν ή καταργούνται η μία μετά την άλλη.

Στον κ. Δήμαρχο και στους «βαστάζους» του εγχειρήματος που μας λοιδόρησαν για την κριτική που ασκήσαμε, τους θυμίζουμε ότι αν  και  εκλέχθηκαν το 2010 με το σύνθημα της διαφάνειας και της ενίσχυσης του αισθήματος της δημοκρατίας, δυστυχώς για αυτούς η αλαζονεία της εξουσίας, τους έχει εμφυσήσει να δείχνουν περισσή ανοχή σε σκοτεινές διαδρομές της οικονομικής διαχείρισης του «Μύλου» και αυτό κάποια ημέρα θα το χρεωθούν πολιτικά.

Το «ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ» έχει πρόταση όχι μόνο για τα «Ξωτικά», αλλά κυρίως για τη διοργάνωση μίας άλλου τύπου χριστουγεννιάτικης γιορτής, όπου η συμμετοχή των παιδιών και η προσφορά του δήμου δεν θα αποτιμώνται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά σε προσπάθεια για να στηριχθεί στα δύσκολα η κοινωνία και ο κάθε δημότης ξεχωριστά στη σημερινή οικονομική συγκυρία, όπου καθημερινά ελλοχεύει ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ταξική ανισότητα.

Αυτή την πρόταση θα την συζητήσουμε με τους φορείς της πόλης και θα την παρουσιάσουμε σύντομα στους Τρικαλινούς πολίτες .

Γιατί στη ζωή δεν υπάρχει μόνο ο «μπακλαβάς» αλλά και η διάθεση για πραγματική δημιουργία και αλληλεγγύη.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή