Τους πρώτους μνημονιακούς χειμώνες της αιθαλομίχλης είναι πιθανό να ξαναζήσουμε φέτος, καθώς οι εξελίξεις στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ωθούν πολλούς καταναλωτές στο να αναζητήσουν λύσεις για τη θέρμανση του σπιτιού τους σε πιο παραδοσιακά μέσα, όπως είναι οι ξυλόσομπες.
Σε ανάλογα μέσα, άλλωστε, αναμένεται να καταφύγουν και όσοι ζουν σε πολυκατοικίες με καυστήρα πετρελαίου, ο οποίος όμως σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά σε πολυκατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, έχει να ανάψει από το 2010 και ουσιαστικά το σύστημα κεντρικής θέρμανσης έχει αχρηστευθεί.
Ηδη πολλοί καταναλωτές έχουν προχωρήσει σε έρευνα αγοράς στα φυσικά καταστήματα και στο Διαδίκτυο προκειμένου να βρουν την πλέον συμφέρουσα και αποδοτική λύση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ» και προέχονται από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης τιμών – marketplace στην Ελλάδα, τo Skroutz, το πρώτο δεκαήμερο του φετινού Σεπτεμβρίου οι αναζητήσεις για καύσιμες ύλες (πέλετ, μπρικέτες, προσανάμματα) ήταν σχεδόν εξαπλάσιες (484%) σε σύγκριση με το πρώτο δεκαήμερο του περυσινού Σεπτεμβρίου.
Κατά 318% είναι αυξημένες οι αναζητήσεις για ξυλόσομπες, κατά 122% για σόμπες πέλετ και κατά 107% για τζάκια. Κάποιοι επίσης φαίνεται ότι θα στραφούν στον ηλιακό θερμοσίφωνα για να μην καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα προκειμένου να έχουν ζεστό νερό, ενώ σε αυτή τη λύση φαίνεται ότι θα καταφύγουν και όσοι είχαν ζεστό νερό μέσω ατομικού λέβητα φυσικού αερίου (boiler).
Οι αναζητήσεις για ηλιακά συστήματα είναι φέτος αυξημένες κατά 68% σε σύγκριση με πέρυσι. Από την άλλη, οι αναζητήσεις για ηλεκτρικά τζάκια είναι μειωμένες κατά 1%. Διευκρινίζεται ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τις αναζητήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες και όχι απαραιτήτως αγορές. Ωστόσο, τα στοιχεία για τις αναζητήσεις, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, δείχνουν αν μη τι άλλο προς τα πού θα κατευθυνθεί φέτος η ζήτηση.
Οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις τους επόμενους μήνες.
Αλλωστε, ήδη από τα μέσα του καλοκαιριού έχουν αρχίσει οι προμήθειες σε καυσόξυλα από όσους έχουν τζάκι, και μάλιστα όχι μόνο από όσους έτσι κι αλλιώς αγοράζουν ξύλα τους καλοκαιρινούς μήνες ώστε αυτά να μην έχουν υγρασία. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εμπορία καυσόξυλων, οι παραγγελίες είναι πενταπλάσιες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εκφράζουν προβληματισμό για τη διαθεσιμότητα σε ξύλα τους επόμενους μήνες και ειδικά τον Δεκέμβριο.
Οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, με το κυβικό από τα 100 ευρώ πέρυσι να φθάνει φέτος στα 140 ευρώ. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσόξυλων και εν γένει των καύσιμων υλών απομακρύνεται.
Αυτό που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί και στα προϊόντα αυτά συγκεκριμένο όριο στο περιθώριο κέρδους, καθώς και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις να δηλώνουν αποθέματα, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά.
Σε αρκετά υψηλότερες τιμές, όμως, πωλούνται φέτος και οι ξυλόσομπες και οι σόμπες πέλετ, αλλά και οι σόμπες υγραερίου. Ετσι, λοιπόν, μια απλή ξυλόσομπα 9 kW που πέρυσι τον Σεπτέμβριο κόστιζε 168 ευρώ, φέτος κοστίζει 235 ευρώ, έχει αύξηση δηλαδή 40%. Μια σόμπα πέλετ που τον περυσινό Σεπτέμβριο κόστιζε 875 ευρώ, φέτος κοστίζει 1.000 ευρώ, η τιμή της δηλαδή έχει αυξηθεί κατά 15%. Αλλες σόμπες πέλετ που είναι και αερόθερμες έχουν τιμές αυξημένες κατά 25%, από τα 1.010 ευρώ πέρυσι στα 1.255 ευρώ φέτος. Πολύ ακριβότερες σε σύγκριση με πέρυσι είναι και οι σόμπες υγραερίου, με τις τιμές αυξημένες πάνω από 40%, στα 180 ευρώ φέτος από 125 ευρώ πέρυσι.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ