"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

30.7 C
Trikala

«Φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις» – Πώς θα δοθούν οι επιδοτήσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το «φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, ο Οδηγός του προγράμματος πρόκειται να δημοσιευθεί εντός του Δεκεμβρίου – με πολλές πιθανότητες, μάλιστα, αυτό να γίνει μέσα στις προσεχείς ημέρες. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών να περιορίσουν το κόστος τους για ηλεκτρισμό, αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.

Το πρόγραμμα θα έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ, δίνοντας επομένως τη δυνατότητα να ενταχθεί σημαντικός αριθμός δικαιούχων. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο στην περιγραφή της εν λόγω δράσης εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περί τις 9.700 εταιρείες. Επίσης, στόχος είναι να μπορούν να επωφεληθούν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, από τις μικρότερες μέχρι τις πιο μεγάλες και ενεργοβόρες.

Κατά τη σχεδίαση του προγράμματος, το υπουργείο αμφιταλαντεύθηκε σχετικά με το κατά πόσο θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν ή όχι φωτοβολταϊκά τα οποία δεν συνοδεύονται με μπαταρία. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, πλέον έχει οριστικοποιηθεί ότι δυνατότητα επιδότησης θα έχουν μόνο συστήματα τα οποία συνδυάζονται με μονάδες αποθήκευσης. Μάλιστα, οι μπαταρίες θα λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης, και μικρότερο τα φωτοβολταϊκά.

Με κριτήρια οι δικαιούχοι

Φορέας υλοποίησης έχει οριστεί το ΤΑΙΠΕΔ. Τα φωτοβολταϊκά δεν θα συνδέονται στο δίκτυο (zero feed-in), κάτι που σημαίνει πως η παραγωγή τους θα χρησιμοποιείται απευθείας για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των επιχειρήσεων.

Επομένως οι «πράσινες» κιλοβατώρες θα μπορούν είτε να καταναλώνονται αμέσως (ταυτοχρονισμός) από την επιχείρηση ή να αποθηκεύονται στην μπαταρία, για να καλύψουν τις ανάγκες της επιχείρησης σε ρεύμα σε άλλα χρονικά διαστήματα εντός του 24ωρου.

Την ίδια στιγμή, οι δικαιούχοι θα προκύψουν με βάση μία σειρά κριτηρίων. Επομένως, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με διαφορετική φόρμουλα από το «Φωτοβολταϊκά σε στέγες», στο οποίο αποκλειστικό κριτήριο είναι η χρονική προτεραιότητα. Μεταξύ των κριτηρίων θα είναι ο τζίρος της επιχείρησης, όπως και ο βαθμός εξοικονόμησης με το φωτοβολταϊκό.

Λύση στη σύνδεση των συστημάτων

Από την άλλη πλευρά, σε εξέλιξη βρίσκονται πρωτοβουλίες του ΔΕΔΔΗΕ για την αναβάθμιση του δικτύου και πιο συγκεκριμένα για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν επιτρέπει ούτε την εγκατάσταση συστημάτων zero feed-in σε μία περιοχή, παρόλο που αυτά δεν πρόκειται να ανταλλάσσουν ηλεκτρική ενέργεια με το σύστημα.

Το πρόβλημα αυτό τον κορεσμό λόγω υπέρβασης της στάθμης βραχυκύκλωσης στον τοπικό υποσταθμό. Υπέρβαση που καθιστά απαγορευτική ακόμη και την αξιοποίηση από καταναλωτές φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτοπαραγωγή, τα οποία θα τους επέτρεπαν να περιορίσουν σε σημαντικό βαθμό τα ενεργειακά τους κόστη.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει την αναβάθμιση των τμημάτων του δικτύου και του υπόλοιπου εξοπλισμού του, όπου εμφανίζεται το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επίσης, το ΥΠΕΝ πρόκειται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όλη την επικράτεια να αξιοποιηθεί το μέγιστο «όριο αντοχής» της στάθμης βραχυκύκλωσης ανά υποσταθμό, υποχρεώνοντας για αυτό τον σκοπό και τους τοπικούς μεγάλους καταναλωτές να προχωρήσουν στις κατάλληλες αναβαθμίσεις του εξοπλισμού τους, ώστε να αποτραπούν τυχόν παρενέργειες.

Με αυτό τον τρόπο, εκτιμάται ότι σύντομα θα ανοίξει ο δρόμος για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής σε όλες τις περιοχές της επικράτειας, όπου αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτό. Παράλληλα, στις περιοχές που το δίκτυο διαθέτει ελεύθερο ηλεκτρικό «χώρο», θα δοθεί η δυνατότητα να εγκατασταθούν και νέα μικρά συστήματα ΑΠΕ παραγωγών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης