"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.4 C
Trikala

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κοντοζυγώνει η ώρα για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα και των «φωτοβολταϊκών στη στέγη με μπαταρία», αφού στα τέλη Μαρτίου η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία. Το πρόγραμμα, με βάση τον νεότερο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, θα επιδοτεί έως και 60% την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες και θα αφορά 300.000 νοικοκυριά.

Ήδη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα τονίζοντας ότι για τα εν λόγω προγράμματα, που αναμένεται να ανοίξουν μέσα στον επόμενο μήνα (το αργότερο μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου), θα ισχύσουν αντικειμενικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Ως προς το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», που θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ, το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα.

Δικαιούχοι θα είναι ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες, ενώ υπολογίζεται ότι από τα 250.000 φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν τα 80.000 θα είναι συστήματα με μπαταρίες. Ωστόσο ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται είναι κατά 50.000 αυξημένος, δηλαδή θα φτάσει τους 300.000.

Το κόστος της εγκατάστασης αναμένεται να καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό από το κράτος και τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης, ενώ σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει και πρόγραμμα για επιχειρήσεις.

Χαμηλότερη προβλέπεται να είναι η επιδότηση στα συμβατικά φωτοβολταϊκά ξεκινώντας από 20%. Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα.

Το ενδιαφέρον της αγοράς είναι πολύ μεγάλο λόγω της αποδοτικότητας της συγκεκριμένης επένδυσης. Μένει όμως να απαντηθούν κάποια ερωτήματα για τους χρήστες, όπως αν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των επιδοτήσεων και όσοι έχουν διαμερίσματα σε πολυκατοικίες ή αν τα φωτοβολταϊκά θα περιοριστούν σε χώρους όπου υπάρχουν επαρκείς ταράτσες.

Μένει να φανεί αν θα υπάρχει ανώτατο όριο ποσού στην επιδότηση της μπαταρίας – που είναι και το πιθανότερο – καθώς οι τιμές στην αγορά κυμαίνονται από 150 έως και πάνω από 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη χωρητικότητα. Με αυτόν τον τρόπο οι καταναλωτές που θα μπουν στο πρόγραμμα θα έχουν μια γενναία επιδότηση για να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά έως 10kWp, ρίχνοντας έτσι σημαντικά το κόστος για την ενέργεια που καταναλώνουν.

Ο οδηγός του προγράμματος αναμένεται δημοσιευθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ενώ στο δεύτερο μισό του μήνα θα ανοίξει και η πλατφόρμα των αιτήσεων. Ειδική μέριμνα αναμένεται να υπάρξει για τα ευάλωτα νοικοκυριά, όπως για παράδειγμα τα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ενδεχομένως με αυξημένη επιδότηση στα φωτοβολταϊκά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης