“Φωτογραφίζοντας” τον νέο Ληθαίο Reviewed by Momizat on . Κυριακή απόγευμα, χαλάρωση και διάθεση για κάτι διαφορετικό. Πού θα συμβεί αυτό στα Τρίκαλα; Πάλι στα ίδια μέρη; Αν υπήρχε διέξοδος; Αν υπήρχε η δυνατότητα για Κυριακή απόγευμα, χαλάρωση και διάθεση για κάτι διαφορετικό. Πού θα συμβεί αυτό στα Τρίκαλα; Πάλι στα ίδια μέρη; Αν υπήρχε διέξοδος; Αν υπήρχε η δυνατότητα για Rating: 0

“Φωτογραφίζοντας” τον νέο Ληθαίο

“Φωτογραφίζοντας” τον νέο Ληθαίο

Κυριακή απόγευμα, χαλάρωση και διάθεση για κάτι διαφορετικό. Πού θα συμβεί αυτό στα Τρίκαλα; Πάλι στα ίδια μέρη;
Αν υπήρχε διέξοδος;
Αν υπήρχε η δυνατότητα για μια βολτίτσα στο ποτάμι; Και εκεί ακριβώς, να μπορούσε ο κάθε τρικαλινός να απολαύσει μια έκθεση ή ένα οποιοδήποτε πολιτιστικού χαρακτήρα γεγονός;
«Φαντασία», θα μπορούσε να πει κανείς.
«Δε γίνεται», θα έλεγε κάποιος άλλος.
Κι όμως, γίνεται!
Εγινε!
Το απόγευμα της Κυριακής, υλοποιήθηκε μια απλή σκέψη: έκθεση φωτογραφίας στο ποτάμι, με αντικείμενο τις γέφυρες της πόλης και το ποτάμι, με «πινελιές» από φωτογραφήματα της ΚΟΜΔΕ.
Υπήρχε και καφές, λίγο πιο βαρύ ντύσιμο, καθόσον είχε προηγηθεί η βροχή, αλλά και τζαζ μουσική υπόκρουση, από ένα λάπτοπ συνδεδεμένο με ηχεία.
Δηλαδή, με το… τίποτα (άντε, κόστος 1 ευρώ ο καφές), οι τρικαλινοί που μετείχαν στο γεγονός, έκαναν κάτι διαφορετικό. Εκτός Ασκληπιού, σε δημόσιο χώρο, που σπανίως χρησιμοποιείται.
Το θεατράκι στο ποτάμι, όμως, είναι πλέον ένας χώρος που προσφέρεται για ποικίλες δράσεις. Προσφάτως μόνο άρχισε να γίνεται γνωστός.
Μπορεί να αξιοποιηθεί για τα πάντα, να φιλοξενήσει οποιαδήποτε εκδήλωση.
Αυτό ακριβώς είχε στο μυαλό της, ως πρόταση στους τρικαλινούς, η κ. Βασιλένα Μητσιάδη, εμπνεύστρια και διοργανώτρια του event. «Μια αξιοποίηση του θησαυρού της πόλης μας, μια διαφορετική ματιά στον ελεύθερο χρόνο και στον δημόσιο χώρο. Τα Τρίκαλα έχουν γωνιές ανεξερεύνητες, αναξιοποίητες. Σήμερα, εδώ, μαζί με την έκθεση φωτογραφίας, καταθέτουμε μια πρόταση για το πώς μπορεί ο ποταμός μας να αποτελέσει κέντρο της πόλης», σημειώνει. Η συγκεκριμένη κίνηση, ουσιαστικά αφορά στον τρόπο ανάδειξης του Ληθαίου ως δημιουργικού χώρου, ως τόπου έκφρασης, ως πολλαπλών σημείων που αναδεικνύουν το εύρος των δυνατοτήτων να ιδωθεί με διαφορετικό τρόπο το ίδιο το ποτάμι. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στη γενικότερη σκέψη της κ. Μητσιάδη (υποψήφιας με τον συνδυασμό «Επανεκκίνηση Τώρα!» του Δημ. Παπαστεργίου), να μπορέσει η πόλη να βρει τον ρυθμό της μέσα από ήπια αξιοποίηση συγκεκριμένων σημείων και γωνιών της.
Για παράδειγμα, τα μικρά παιδιά που ανακάλυψαν τους κύκνους, που έπαιζαν, που είχαν την άμεση επαφή με τη φύση – έστω, ως τμήμα μιας πόλης και όχι ως καθημερινό βίωμα – έμαθαν ότι μπορούν να νιώθουν όμορφα, μακριά από τον τοίχο του σπιτιού.
Και για πολλή ώρα μετά, η αίσθηση όσων απόλαυσαν τις φωτογραφίες του Ληθαίου και των γεφυριών του, ήταν ότι δεν βρίσκονταν στα Τρίκαλα.
Ότι υπήρχε μια εσάνς φυγής, μια διαφορετική οπτική του Ληθαίου, του απογευματινού καφέ, του τζαμιού, της πεζογέφυρας προς το 2ο Δημοτικό, του ζευγαριού που κατέβηκε τα σκαλιά και είδε τις φωτογραφίες, του ηλικιωμένου που κοντοστάθηκε με το ποδήλατο και ρώτησε «τι κάνετε εδώ βρε παιδιά;».
«Μια αρχή», του απάντησε κάποιος.
Θανάσης Μιχαλάκης

IMG_5059 IMG_5078 IMG_5075 IMG_5074 IMG_5065 IMG_5071 IMG_5073 IMG_5067 IMG_5069 IMG_5062 IMG_5066 IMG_5061 IMG_5060 IMG_5076 IMG_5077IMG_5063

Αφήστε το σχόλιο σας