"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.3 C
Trikala

Φωτογραφική έκθεση «Μέτσοβο 1900» στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

lafarm

Σχετικά άρθρα

Φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Μέτσοβο 1900» διοργανώνει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, από τις 17 Μαΐου ως τις 14 Ιουνίου, στο Λουτρό των Αέρηδων, στην Πλάκα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα.

Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες της Μυρτώς Παπαδοπούλου που αναβιώνουν τη ζωή στον ορεινό οικισμό του Μετσόβου το 1900. Η φωτογράφηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2014 στο Μέτσοβο και όλα τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις αναπαραστάσεις είναι κάτοικοι του Μετσόβου. Χρησιμοποιώντας αυθεντικά ρούχα και αντικείμενα εποχής, οι φωτογραφίες ταξιδεύουν το κοινό σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών που μεταμορφώνουν τις ορεινές κοινότητες της Πίνδου και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του Μετσόβου. Μέσα από την διαρκή επαφή με την Ανατολή και τη Δύση και την αφομοίωση νέων προτύπων και συνηθειών, το Μέτσοβο αποκαλύπτει έναν κόσμο που βασίζεται στην αλληλεγγύη, την αυτόχθονη βιώσιμη παραγωγή, τον ευεργετισμό, την αυτοδιοίκηση και την παιδεία, αρχές που είναι ιδιαίτερα σημαντικές και επίκαιρες στην εποχή μας.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 17 Μαΐου, η Νίκη Δάφνη, επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία του Λουτρού των Αέρηδων και στην ιδιαιτερότητα του χώρου. «Είναι ένας ιδιαίτερα ατμοσφαιρικός χώρος και σε όλα τα χρόνια της λειτουργίας του, πέρα από την καθαρή του λειτουργία ως χώρος ταγμένος στην σωματική καθαριότητα, ήταν ένα χώρος ψυχαγωγίας, χαράς, χαλάρωσης και κυρίως συνεύρεσης των ανθρώπων. Αυτόν τον άξονα λειτουργίας ευελπιστούμε, προσδοκούμε και προσπαθούμε να διατηρήσουμε στη φάση αυτή που λειτουργεί σαν μουσείο.»

Η ιστορική σύμβουλος της έκθεσης, καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Χριστίνα Κουλούρη μίλησε για τα δύο στοιχήματα που προσπάθησε να πετύχει σχετικά με την έκθεση, το «πώς μπορείς να βάλεις τη μικρή ιστορία ενός απομονωμένου χωριού πάνω στην Πίνδο στη λεγόμενη μεγάλη εξέλιξη της ιστορίας, δηλαδή, να δείξουμε τη μετάβαση από την οθωμανική αυτοκρατορία στο ελληνικό έθνος-κράτος» και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τις νεότερες ηλικίες ώστε «να εμπλέξουμε τα παιδιά να μάθουν μέσα από το Μέτσοβο».

Η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου δήλωσε ότι «ήταν πολύ ενδιαφέρον φωτογραφικά να μπορέσω να μπω σε ένα κόσμο των αρχών του αιώνα, να δω πως γίνεται η φωτογραφία εκείνη την εποχή» ενώ οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ως φωτογράφος αφορούσαν το «πως θα μπορέσω να καταφέρω να βγάλω την εποχή εκείνη χωρίς να φαίνεται πολύ καινούρια, πολύ σύγχρονη.»

Οι φωτογραφίες, που συνοδεύονται από κείμενα και από την προβολή σχετικού ντοκιμαντέρ για την ιστορία του Μετσόβου, τραβήχτηκαν στα πλαίσια ενός καινοτόμου έργου ανάδειξης του Λαογραφικού Μουσείου Μετσόβου του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, το οποίο περιλαμβάνει διαδικτυακή πλατφόρμα (www.metsovomuseum.gr) με διαδραστική αναπαράσταση της ζωής στο Μέτσοβο το 1900, ανασκόπηση της ιστορίας της Ηπείρου καθώς και περιήγηση στην πλούσια συλλογή του Μουσείου

Το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, συστάθηκε το 1947 με σκοπό τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του Μετσόβου. Οφείλει την ύπαρξή του και την πλούσια δράση του στο όραμα και στο πάθος δύο ανδρών: του βαρώνου Μιχαήλ Θ. Τοσίτσα (1885-1950) και του Ευάγγελου Αβέρωφ (1908-1990).

Η φωτογράφος Μυρτώ Παπαδοπούλου ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ως φωτογράφος και δημιουργός ντοκιμαντέρ. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2006 έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Διεθνές κέντρο φωτογραφίας της Νέας Υόρκης . Έχει διακριθεί από το Magenta Foundation ως ανερχόμενη φωτογράφος (Emerging photographer 2013), έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ στο Παρίσι, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Τορόντο. Συνεργάζεται με διεθνή μέσα και έντυπα όπως το περιοδικό Time, η εφημερίδα Le Monde, η Corriere della Serra κ.ά.

Πληροφορίες

Τόπος: Λουτρό των Αέρηδων, Κυρρήστου 8, Πλάκα

Διάρκεια Έκθεσης: 17 Μαΐου 2015 έως 14 Ιουνίου 2015

Ώρες λειτουργίας: 8.00 – 15.00, κάθε μέρα εκτός Τρίτης.

Εισιτήριο (από 19/5 και έπειτα): 2 ευρώ, μειωμένο: 1 ευρώ, νέοι κάτω των 18 ετών: δωρεάν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης