"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Φ. Κουβέλης: «Δεχθήκαμε έναν αδυσώπητο πόλεμο…»

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Η ΔΗΜΑΡ διεκδικεί τον ρόλο του κόμματος που θα συμβάλει στην πολιτική αλλαγή με ευθύνη. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους πολίτες» δηλώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».

Ο κ. Κουβέλης τονίζει πως η ΔΗΜΑΡ, ούτε κινδυνεύει, ούτε θα γίνει «παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ» και σημειώνει πως «εξακολουθεί να είναι ανθεκτικό το νήμα που συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με μια παράδοση αριστερού δογματισμού ή ανεφάρμοστων πολιτικών».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αναφέρει ότι η ΔΗΜΑΡ «θα επιμείνει στην ανάγκη διαμόρφωσης της πλατύτερης δυνατής συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. Η κοινωνία ασφυκτιά, η οικονομία παραμένει βυθισμένη στο τέλμα της ύφεσης. Το αίτημα της αλλαγής πολιτικών, άρα και της αλλαγής της παρούσας κυβέρνησης, διαπερνά πλέον ευρύτατα στρώματα».

Απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε τονίζει: «Η ΔΗΜΑΡ και εγώ προσωπικά δεν βρεθήκαμε απλώς στο στόχαστρο μετά την έξοδό μας από την τρικοματική κυβέρνηση. Έχω μιλήσει και άλλες φορές για τους επίδοξους χωροτάκτες της πολιτικής ζωής. Δεχθήκαμε έναν αδυσώπητο πόλεμο, πολλές φορές ακόμα και ανοίκειες επιθέσεις από κύκλους που κάποτε μας εκθείαζαν και μας υμνούσαν. Ο λόγος ήταν ότι δεν θελήσαμε να βαδίσουμε τον δρόμο που μας υπέδειξαν. Αυτό πληρώσαμε, αυτό πληρώνουμε ακόμα».

Aναλυτικά η συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη στο Πρώτο Θέμα

Ο διάλογος που ξεκίνησε και απ’ ό, τι φαίνεται θα συνεχιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τι σημαίνει για την Δημοκρατική Αριστερά;

Ο διάλογος που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και με άλλες δυνάμεις τους χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της πολιτικής οικολογίας, δεν πραγματοποιείται σε πολιτικό κενό. Δεν γίνεται ερήμην της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης. Διεξάγεται με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι οι προγραμματικές συμφωνίες κα συμπτώσεις. Έχουμε ήδη καταθέσει μία δέσμη δώδεκα προγραμματικών προτάσεων, οι οποίες πιστεύουμε ότι δίνουν το πλαίσιο ενός εναλλακτικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Δεν κινδυνεύει η ΔΗΜΑΡ να γίνει παράρτημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Και δεν κινδυνεύει και δεν πρόκειται να γίνει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, εξακολουθούν να μας χωρίζουν πολλά. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη μετατόπισή του προς ρεαλιστικότερες θέσεις – μετριοπαθέστερες από το παρελθόν, θα τις χαρακτήριζα – σημειώνω ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι ανθεκτικό το νήμα που συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με μια παράδοση αριστερού δογματισμού ή ανεφάρμοστων πολιτικών.

Η αυτόνομη κάθοδος της Δημοκρατικής Αριστεράς σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι κάτι το σίγουρο;

Σας παραπέμπω στις αποφάσεις του συνεδρίου μας, όπου υπογραμμίζεται εμφατικά ότι η πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια της ΔΗΜΑΡ είναι αδιαπραγμάτευτη.

Τι έγινε το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι βουλευτές ομόφωνα ζήτησαν την παραίτησή σας; Με ποια κριτήρια επιμείνατε στην υποψηφιότητά σας;

Την κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ την συνέχουν ουσιαστικά οι συλλογικές μας αποφάσεις και η κοινή μας θέληση να υπερασπισθούμε την πολιτική του κόμματός μας.
Το τι έγινε το βράδυ της Παρασκευής καταγράφηκε από τους συναδέλφους σας, όπως καταγράφηκε και η στάση που τήρησε η μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων. Είχα δηλώσει από την αρχή του συνεδρίου ότι εάν μου ζητηθεί από τους συντρόφους μου να παραμείνω στην αρχηγία του κόμματος θα το κάνω. Η απόφασή τους είναι για μένα εντολή ενότητας και επανεκκίνησης του κόμματος. Θα κάνω ό, τι περνάει από το χέρι μου για να τους δικαιώσω.

Έχετε δεχτεί έντονη κριτική από μέλη της ΚΟ σε σχέση με τη λειτουργία του κόμματος. Κάποιοι, μάλιστα, έκαναν λόγο για «δίκες της Μόσχας». Τι απαντάτε;

Το μόνο για το οποίο δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Δημοκρατική Αριστερά και ο Πρόεδρος της είναι για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας και ευαισθησίας. Πραγματοποιήσαμε δύο συνέδρια σε διάστημα δέκα μηνών, η εκτελεστική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική ομάδα μας συνεδριάζουν από κοινού σε εβδομαδιαία βάση, η Κεντρική Επιτροπή μας συνέρχεται με συχνότητα που ούτε έχουν φανταστεί άλλα κόμματα. Ο χώρος μας δεν κάνει «δίκες της Μόσχας», όπως σημειώνετε. Το αντίθετο. Συγκροτήθηκε πάνω στην άρνηση κάθε πρακτικής που παραπέμπει σε «δίκες της Μόσχας». Θα σας θυμίσω ότι ακόμα και στις περιπτώσεις όπου πρώην μέλη μας έδειχναν να έχουν διαρρήξει κάθε σχέση με τη Δημοκρατική Αριστερά, κάναμε και έκανα προσωπικά ό, τι ήταν δυνατό για να αποφευχθούν οι ρήξεις ή οι αποχωρήσεις. Αβάσιμος ο χαρακτηρισμός «δίκες της Μόσχας» και άδικος, έστω και ως φραστικό σχήμα.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας σε σχέση με τη διαμόρφωση του προοδευτικού μπλοκ εξουσίας;

Η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει στην ανάγκη διαμόρφωσης της πλατύτερης δυνατής συμπαράταξης προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου η χώρα να γυρίσει σελίδα. Η κοινωνία ασφυκτιά, η οικονομία παραμένει βυθισμένη στο τέλμα της ύφεσης. Το αίτημα της αλλαγής των πολιτικών, άρα και της αλλαγής της παρούσας κυβέρνησης, διαπερνά πλέον ευρύτατα στρώματα. Διεκδικούμε την ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Διεκδικούμε την εντολή των πολιτών να συμβάλουμε στην πολιτική αλλαγή με ωριμότητα και ευθύνη. Έτσι, όπως ξέρει να λειτουργεί και το έχει αποδείξει ο χώρος της ανανεωτικής Αριστεράς.

Έχετε κατά καιρούς αφήσει αιχμές για τη στάση κάποιων ΜΜΕ απέναντί σας, ενώ στο τέλος του συνεδρίου αναφερθήκατε στα χτυπήματα που έχετε δεχτεί. Θέλετε να γίνετε πιο ξεκάθαρος;

Αποστρέφομαι τη συνωμοσιολογία… Αντιπαθούσα πάντοτε τη στάση πολιτικών που έβλεπαν πίσω από τις αδυναμίες τους συμφέροντα και μεθοδεύσεις. Ανήκω, άλλωστε, σε μια πολιτική οικογένεια, την ανανεωτική Αριστερά, που έκανε την αυτοκριτική ουσιαστικό στοιχείο της πολιτικής της διαδρομής…
Εδώ, όμως, το βλέπετε φαντάζομαι, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά δεν βρεθήκαμε απλώς στο στόχαστρο, μετά την έξοδό μας από την τρικομματική κυβέρνηση. Έχω μιλήσει κι άλλες φορές για τους επίδοξους χωροτάκτες της πολιτικής ζωής…. Δεχθήκαμε έναν αδυσώπητο πόλεμο, πολλές φορές ακόμα και ανοίκειες επιθέσεις, από κύκλους που κάποτε μας εκθείαζαν και μας υμνούσαν. Ο λόγος ήταν ότι δεν θελήσαμε να βαδίσουμε το δρόμο που μας υπέδειξαν. Αυτό πληρώσαμε, αυτό πληρώνουμε ακόμα…

Μήπως υπερβάλετε; Οι κύκλοι στους οποίους αναφέρεστε ευχαρίστως θα σας έβλεπαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

Μα, αυτό ακριβώς σας λέω: είσαι αρεστός όταν ακολουθείς το δρομολόγιο. Αν επιλέξεις άλλη πορεία, είσαι αντίπαλος… Αλλά, για πέστε μου κύριε Μπελεγρή: Είμαι κατάλληλος για να γίνω Πρόεδρος Δημοκρατίας και απολύτως ακατάλληλος να διοικήσω τη ΔΗΜΑΡ; Κάπου υπάρχει μία αντίφαση…

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματός σας απομακρύνθηκαν από το 2012 ως το 2014. Ποιο θα είναι το μήνυμα για να τους επαναπροσεγγίσετε;

Η Δημοκρατική Αριστερά δεν υπάρχει στο πολιτικό προσκήνιο, επειδή έτσι το θέλησαν τα στελέχη της ή ο Πρόεδρος της. Ο τόπος και η κοινωνία δεν μπορούν να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στο διπολικό σκηνικό που συντηρείται. Η πολιτική ζωή έχει ανάγκη μία αριστερή δύναμη με μεταρρυθμιστική αντίληψη και ευρωπαϊκό χαρακτήρα, που θα συμβάλει ώστε ο άξονας των πολιτικών εξελίξεων να μετακινηθεί προς προοδευτική κατεύθυνση. Η χώρα χρειάζεται μία νέα προοδευτική διακυβέρνηση. Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί το ρόλο του κόμματος που θα συμβάλει στην πολιτική αλλαγή με ευθύνη. Αυτό είναι το μήνυμά μας προς τους πολίτες.

Πηγή badiera.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης