"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

20.7 C
Trikala

Αλέξης Χαρίτσης: Eμπορευματοποίηση του νερού στη Θεσσαλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Για ιδιωτικοποίηση των υδάτινων οικοσυστημάτων, της διαχείρισης και της εμπορίας των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

«Βιάζεστε να νομοθετήσετε τη σύσταση του ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας. Άλλη μια ωραιότατη ευκαιρία για τον κύριο Μητσοτάκη και σε αυτή την καταστροφή: εμπορευματοποίηση του νερού. Και του αρδευτικού νερού», τόνισε.

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ότι «η καταστροφή της Θεσσαλίας είναι ενδεικτική και αποκαλυπτική του μέλλοντος που προοιωνίζεται για τη χώρα μας με την παρούσα κυβέρνηση» και πως «αυτό που παίζεται σήμερα δεν είναι η διαχείριση του νερού μόνο στη Θεσσαλία, αλλά η πιλοτική εφαρμογή ενός συνολικού μοντέλου διαχείρισης του νερού».

«Το μέλλον προμηνύεται εξαιρετικά δυσοίωνο αν δεν φύγει ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μειοδότες ήταν οι πολιτικοί σας πρόγονοι κ. Στίγκα»

Ο Αλέξης Χαρίτσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του απαντώντας στην κατηγορία του Βασίλη Στίγκα περί μειοδοτών, μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές.

«Μειοδότες ήταν οι πολιτικοί σας πρόγονοι: από την κατοχή των δωσίλογων μέχρι και την χουντική τραγωδία της Κύπρου. Η άκρα Δεξιά είναι η παράταξη που έχει οδηγήσει αυτή τη χώρα σε τραγωδίες», υπογράμμισε, επιστρέφοντας τον χαρακτηρισμό στον επικεφαλής των Σπαρτιατών, ενώ σχολίασε ότι τον αφήνει να επιλέξει «σε ποια κόμματα θα δίνετε συγχαρητήρια, αυτά που αποφεύγουν να καταθέσουν υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για τον αποκλεισμό σας, που έχουν υποψηφίους ευρωβουλευτές που μιλούν για ‘ευπρόσδεκτες ψήφους’» – κάνοντας σαφή αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: Σας θεωρούμε ανεπιθύμητους. Δεν ειναι ευπρόσδεκτες οι ψήφοι σας», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην «έκθεση – κόλαφο του State Department, με τα θέματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», ενώ ως προς την οικονομία σχολίασε ότι η κυβέρνηση «έχει θράσος να πανηγυρίζει» και επικαλέστηκε τους Financial Times για να αναφέρει ότι «οι Έλληνες έχουν γίνει πλέον οι δεύτεροι φτωχότεροι στην Ευρώπη των 27».

«Στις καταστροφές ο Μητσοτάκης βλέπει οικονομικές ευκαιρίες»

Περνώντας στο νομοσχέδιο, ο Αλέξης Χαρίτσης είπε χαρακτηριστικά ότι «εκεί που η πατρίδα μας και ο λαός μας βιώνει εδώ και πέντε χρόνια μια ατελείωτη σειρά από καταστροφές, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει μια ατελείωτη σειρά από οικονομικές ευκαιρίες, αφορμές για αντι-μεταρρυθμίσεις, που εμβαθύνουν το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης που μας έφερε έως εδώ».

Σημείωσε ότι βασική λειτουργία του νέου φορέα θα είναι η τιμολόγηση του νερού άρδευσης στον Θεσσαλικό κάμπο, ερήμην της ΡΑΕΥ και χωρίς εγγυήσεις. «Μήπως για να βγαίνουν οι υπέρογκοι μισθοί που προβλέπετε για τα μέλη του ΔΣ, θα γίνεται αύξηση στα τιμολόγια;», ρώτησε την κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι το κόστος θα μετακυληθεί στο τελικό προϊόν.

«Το χειρότερο είναι ότι η σύσταση του ενιαίου φορέα είναι μια πράξη υφαρπαγής των υδάτινων πόρων από τις τοπικές κοινωνίες», πρόσθεσε και επισήμανε πως «όλοι οι επιστημονικοί φορείς της χώρας ομονοούν ότι η μελέτη της εταιρείας HVA ανακυκλώνει την εγχώρια υφιστάμενη γνώση μας για τα προβλήματα του Θεσσαλικού κάμπου, υπογραμμίζοντας όμως τις τρεις προϋπάρχουσες πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης: την εμπορευματοποίηση του νερού, την ολική επαναφορά – από το παράθυρο και μέσω Ολλανδίας – του σχεδίου για την εκτροπή του Αχελώου, τη στήριξη του πιο πρόχειρου σχεδιασμού για την αλλαγή καλλιεργειών στην περιοχή, σχέδιο που υπολείπεται κατά πολύ της υφιστάμενης εγχώριας επιστημονικής γνώσης γύρω από το ζήτημα, με αιχμή του δόρατός της την ολική αντικατάσταση του βαμβακιού».

Τέλος, τόνισε πως η λύση για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας βρίσκεται στον στρατηγικό σχεδιασμό σχετικά με την αλλαγή των καλλιεργειών της περιοχής και στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αντιπλημμυρικής Προστασίας, «το οποίο η κυβέρνηση σήμερα δεν εκπονεί», ενώ σημείωσε ότι επείγει η ολοκλήρωση όλων των έργων που προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής Θεσσαλίας, με έμφαση στα πολλά μικρά έργα ορεινής υδρονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης