Χαρακτηριστικά διπόλου στον Δήμο Φαρκαδόνας Reviewed by Momizat on . Η μάχη στον κάμπο έχει ιδιαίτερη σημασία. Κυρίως επειδή ουσιαστικά παίζεται με όρους δεκαετίας του ’80, βαριά του ‘90. Διότι εκεί, αν εξαιρέσει κανείς τις μετεγ Η μάχη στον κάμπο έχει ιδιαίτερη σημασία. Κυρίως επειδή ουσιαστικά παίζεται με όρους δεκαετίας του ’80, βαριά του ‘90. Διότι εκεί, αν εξαιρέσει κανείς τις μετεγ Rating: 0

Χαρακτηριστικά διπόλου στον Δήμο Φαρκαδόνας

Χαρακτηριστικά διπόλου στον Δήμο Φαρκαδόνας

Η μάχη στον κάμπο έχει ιδιαίτερη σημασία. Κυρίως επειδή ουσιαστικά παίζεται με όρους δεκαετίας του ’80, βαριά του ‘90. Διότι εκεί, αν εξαιρέσει κανείς τις μετεγγραφές, η αντίθεση είναι ανάμεσα στο παλιό ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ\Σαν να μην υπήρξαν τόσες αλλαγές, ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως φάνηκε ότι δεν είχε κατορθώσει να διασπάσει μια συνέχεια σε επίπεδο οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, δεν μπόρεσε να αρθρώσει λόγο και δεν μπόρεσε να αντιπαρέλθει τα προσωπικά, που πάντα παίζουν τον ρόλο τους. Η υποψηφιότητα Μεριβάκη, που κυρίως στάθηκε στο ότι απλώς επανήλθε για να κερδίσει, στηρίχθηκε υπέρ το δέον από τη ΝΔ. Χωρίς κανένα πρόβλημα και χωρίς σχεδόν κανέναν προκάλυμμα, υπήρξε σαφής και συνεχόμενη στήριξη. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε ένα ζητούμενο: πώς να προωθηθεί μια υποψηφιότητα που να είναι ξέχωρη, αλλά να μην προκαλεί και, κυρίως, να συνενώνει. Με δεδομένο ότι το πρόβλημα του κάμπου είναι πια η λειψανδρία (με την έννοια ότι συρρικνώνεται, ακολουθώντας τις επιπτώσεις της φτώχειας των μνημονίων) επελέγη η σίγουρη λύση του Τάκη Χαντζή. Είχε δυναμική, συμφιλιωτικό χαρακτήρα (συμμάχησε και με τον τέως αντίπαλο, Γ. Γεωργολόπουλο), μετεγγραφή (με τον Θαν. Ζιώγκο) και έντονο δημοκρατικά χαρακτηριστικά.

Στηρίχθηκε από ευρύτατες δυνάμεις, νέες και παλιές και έπρεπε να αντιμετωπίσει τρεις αντιπάλους: τον Θαν. Μεριβάκη, τον Κ. Οικονόμου, ο οποίος για κάποιον άγνωστο λόγο, κατέβηκε στις εκλογές και το ΚΚΕ, το οποίο διαθέτει μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή. Έτσι, παρότι δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, παρότι κατηγορήθηκε, ο συνδυασμός είναι – όπως φαίνεται μέχρι τις 4.30 το πρωί – στη δεύτερη θέση, σε πολύ μικρή απόσταση από τον Θαν. Μεριβάκη: 42,69% έναντι 36,42% . Αυτό το αναφέρουμε, διότι τα πρώτα αποτελέσματα στον Δήμο, ως συνήθως, προέρχονται από μικρά χωριά, τα οποία τυχαίνει να στηρίζουν παραδοσιακά ΝΔ.

Έτσι, φάνηκε να κερδίζει κατά κράτος. Η πορεία των αποτελεσμάτων διέψευσε αυτή τη παράδοξη πανηγυρική ατμόσφαιρα

Πλέον, ο δεύτερος γύρος, εφόσον η μία πλευρά τον επέλεξε να είναι έτσι, αποκτά χαρακτηριστικά ΠΑΣΟΚ εναντίον ΝΔ. Υπενθυμίζουμε, απλώς, ότι η περιοχή βρίθει στελεχών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, με την έννοια της δεκαετίας του ’80. Παραμένει μεν άγνωστο, εάν ενεργοποιηθούν κάποια χαρακτηριστικά, αλλά είναι προφανές ότι θα ενισχυθεί ο χαρακτήρας της δημοκρατικής συμπαράταξης (αυτής, που ο Βενιζέλος δεν μπορεί να δημιουργήσει).

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή