Χαρακόπουλος σε Βλαχογιάννη: Υπάρχουν επιλογές για καταβολή εισφοράς αγροτών Reviewed by Momizat on . Την απάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έλαβε ο Ηλίας Βλαχογιάννης στην ερώτηση με θέμα «Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών και δικαιού Την απάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έλαβε ο Ηλίας Βλαχογιάννης στην ερώτηση με θέμα «Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών και δικαιού Rating: 0

Χαρακόπουλος σε Βλαχογιάννη: Υπάρχουν επιλογές για καταβολή εισφοράς αγροτών

Χαρακόπουλος σε Βλαχογιάννη: Υπάρχουν επιλογές για καταβολή εισφοράς αγροτών

Την απάντηση του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έλαβε ο Ηλίας Βλαχογιάννης στην ερώτηση με θέμα «Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών και δικαιούμενων αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ»,  την οποία είχε καταθέσει από κοινού με 21 ακόμη βουλευτές της Ν.Δ.

Στην εν λόγω ΕΡΩΤΗΣΗ θίγεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να πληρωθούν για αποζημιώσεις που δικαιούνται, διότι δεν έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ.

Δεδομένης της δεινής οικονομικής κατάστασης, στην οποία έχουν περιέλθει, οι περισσότεροι αγρότες της Χώρας (κυρίως αυτοί με τις μικρομεσαίες εκτάσεις) είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι πραγματικά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο.

Γι’ αυτό και ζητείται από τον Υπουργό, να δοθεί στους αγρότες η δυνατότητα συμψηφισμού των ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων με τις αποζημιώσεις που δικαιούνται, προκειμένου να μπορούν να συντηρήσουν, τις ήδη μειωμένες παραγωγές τους.

 

Παραθέτουμε την απάντηση, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

ΘΕΜΑ: «Συμψηφισμός ασφαλιστικών εισφορών και δικαιούμενων                                            αποζημιώσεων των αγροτών από τον ΕΛΓΑ»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 5781/22-1-2014

 

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση και κατόπιν ενημέρωσής μας από τον ΕΛΓΑ, σας πληροφορούμε τα εξής:

Με την υποβολή Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής και την καταβολή του αντίστοιχου ασφαλίστρου προς τον ΕΛ.ΓΑ., εξασφαλίζεται στον παραγωγό:

α) η ασφάλιση των προϊόντων του που πλήττονται από διάφορα δυσμενή καιρικά φαινόμενα και

β) η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 4 του Ν. 3877/2010 (ΦΕΚ 160/Α’), δικαίωμα αποζημίωσης, έχουν όσοι αποδεδειγμένα έχουν εκπληρώσει τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Προκύπτει επομένως ότι, το ποσό της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που απορρέει από την υποβολή της Δήλωσης Καλλιέργειας /Εκτροφής δεν μπορεί να συμψηφιστεί με πιθανή αποζημίωση του ΕΛ.Γ.Α..

Σημειώνεται ότι, για την διευκόλυνση των παραγωγών, πέραν της καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς μετρητοίς, παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον η εισφορά είναι μεγαλύτερη των 400 €, να την καταβάλλουν σε μηνιαίες δόσεις, (έως 4 δόσεις μεγαλύτερες των 200 ευρώ εκάστη). Επίσης, μπορεί ο παραγωγός να εξουσιοδοτήσει τον Οργανισμό να εισπράξει την εισφορά από το λογαριασμό του κατά τον χρόνο που κατατίθενται σε αυτόν απαιτήσεις του από το δημόσιο (ενιαία ενίσχυση κλπ).

Για το λόγο αυτό, υπάρχει σχετική ένδειξη στο έντυπο της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής έτσι ώστε όποιος παραγωγός επιθυμεί, να μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να εισπράξει για λογαριασμό του, το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής κατά το χρόνο που κατατίθενται σε αυτόν τυχόν απαιτήσεις που πρόκειται να του καταβληθούν από το δημόσιο, με σκοπό την οικονομική του διευκόλυνση

Επιπρόσθετα επισημαίνεται ότι, με την καθιέρωση της υποβολής Δήλωσης Καλλιέργειας /Εκτροφής που ξεκίνησε από το 2011 και πάντοτε με γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών, δίδεται αρκετό χρονικό διάστημα για την καταβολή της ασφαλιστικής εισφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής 2013, όπου ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς η 31 Μαρτίου 2014.

Από τα προαναφερόμενα γίνεται σαφές ότι, οι παραγωγοί έχουν την δυνατότητα εναλλακτικών επιλογών για καταβολή της ασφαλιστικής τους εισφοράς.

 

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή