Χαστούκι vs Χάδι Reviewed by Momizat on . Ευτυχώς που πέρασαν τα χρόνια. Ευτυχώς που ο δάσκαλος αλλάζει. Αποκαλούσε ''παιδαγωγό'' τον εαυτό του, εκείνος που έμπαινε στην αίθουσα κόκκινος από την πίεση, Ευτυχώς που πέρασαν τα χρόνια. Ευτυχώς που ο δάσκαλος αλλάζει. Αποκαλούσε ''παιδαγωγό'' τον εαυτό του, εκείνος που έμπαινε στην αίθουσα κόκκινος από την πίεση, Rating: 0

Χαστούκι vs Χάδι

Χαστούκι vs Χάδι

Ευτυχώς που πέρασαν τα χρόνια. Ευτυχώς που ο δάσκαλος αλλάζει. Αποκαλούσε ”παιδαγωγό” τον εαυτό του, εκείνος που έμπαινε στην αίθουσα κόκκινος από την πίεση, γιατί υπήρχε περίπτωση να του πει ο μαθητής ότι δε διάβασε. Ακόμα θυμάμαι, συγχωρεμένον πια ( και από μένα. . ακόμα και τα εγκλήματα παραγράφονται) κάποιον τέτοιο καθηγητή. ”Αν δε μου πεις σωστά την άσκηση, θα πας στο μπαμπάκα σου με δαχτυλιές στο πρόσωπο”. Τι μέθοδος κι αυτή; Αποδοτικότατη. Ειρωνεία και απειλή σε συσκευασία του ενός και μάλιστα σε παιδιά α’ γυμνασίου! Κι αν σε έβλεπε να διαβάζεις κάτι άλλο στην ώρα του μαθήματός του; Ε, σιγά. Το πολύ πολύ να σου πετούσε ένα βιβλίο Ιστορίας μικρό, κάπου τριακόσιες σελίδες στη μούρη.
Φίλε μαθητή, ο δάσκαλος δε σε κοιτάζει όπως τότε. Θα σε μαλώσει, αλλά θα είναι το τελευταίο του παιδαγωγικό όπλο. Και θα’ ναι για καλό. Δε σε αμφισβητεί σήμερα, αν δε σε ακούσει. Ξέρει ότι γνωρίζεις, ότι δεν είσαι εκεί, για να ανεχτείς μια παράστασή του θεατρική, ένα ρόλο αρχηγού, που πάντα ονειρευόταν αλλά ποτέ δε βρήκε ευκαιρία να υποδυθεί.
Να τον αμφισβητήσεις, αλλά γόνιμα, δε θα ”του την πεις ”, για να ισοφαρίσεις. Αν σε προσβάλλει αναίτια, απάντησε του, αλλά με τρόπο που θα καταλάβει το λάθος. Αν θελήσει να σε πάρει μαζί του σε κομματικό μαντρί, σταμάτησε τον. Πες του να σου μιλήσει για πολιτική – και τότε άκουσέ τον προσεκτικά – όχι για…πρόβατα.
Όχι πως δεν υπήρχε ο φωτισμένος δάσκαλος, που αναφέρει ο Παπανούτσος. Υπήρχε. Ήταν το νόμισμα γυρισμένο από την ανάποδη. Ήταν εκείνος, που ακόμη έχουν στο μυαλό όσοι πήραν τη σκυτάλη. Και είναι πολλοί, που σημαίνει ότι άφησε πίσω έργο. Σε ενέπνεε, χωρίς να προσπαθεί, γεννημένος για την αίθουσα. Τέτοιο δάσκαλο αγαπάς. Ο στόχος είναι κοινός, να μάθει (μαθητής, που λέει και το… όνομά του!), αλλά βοήθησέ τον να το δει. Όταν τον γνωρίσεις για πρώτη φορά, κοίταξε το βλέμμα του. Δε θα ξεχάσει ποτέ το δικό σου. Παραδέξου το. Τα μάτια του καταλαβαίνουν τα πάντα.

Κώστας Στάθης
Φιλόλογος στα ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΔΟΜΗ

Αφήστε το σχόλιο σας