"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Χατζηγάκης: «Η σκανδαλώδης υποστήριξη της Γερμανίας υπέρ της Τουρκίας»

lafarm

Σχετικά άρθρα

Σαφή θέση στα τεκταινόμενα γύρω από την Ανατολική Μεσόγειο και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας πήρε ο Μικέλης Χατζηγάκης, ο οποίος εξήρε την διπλωματική στρατηγική του Νίκου Δένδια και της Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Μικέλης Χατζηγάκης έγραψε:

«Η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας είναι γνωστή εδώ και μήνες. Μια χώρα που δεν σέβεται τον γείτονα της, που παραβιάζει Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα, που απειλεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται μόνο ως τραμπούκος έναντι της Ελλάδας (και όχι μόνο), αλλά υποτιμά ευθέως την Ευρώπη. Παρόλα αυτά μετά από κάθε Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής η Γερμανία μπλοκάρει οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Και όχι μόνο μπλοκάρει κυρώσεις αλλά συνεχίζει να παρέχει επιθετικά όπλα στην Τουρκία. Εκτός από πομπώδη λόγια θα βοηθήσουν, άραγε, στην πράξη οι Γερμανοί εταίροι μας; Μέχρι στιγμής η στάση τους είναι μια μεγάλη (Ευρωπαϊκή) απογοήτευση. Οι Γερμανοί δείχνουν, κατ’ εξακολούθηση, ότι δεν είναι πρώτα Γερμανοί και μετά Ευρωπαίοι. Αυτό, σε ένα βαθμό, θα ήταν κατανοητό. Δείχνουν ότι είναι μόνο Γερμανοί. Συνεπώς, πολύ καλά έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και έθεσε την Γερμανία προ των ευθυνών της. Γιατί ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει από μόνος του. Κάποιος πρέπει να ορθώσει ανάστημα και να πάρει αποφάσεις.»

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Δικαιόπολης

    Αγαπητέ μου φίλε Μικέλη καλά τα λέτε αλλά αν ρίξεις μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία των Ελληνοτουρκικών θα διαπιστώσεις ότι από την παράταξη σου προέρχονται τα μέγιστα των λαθών ας δούμε την ιστορία.

    “Τα Ελληνοτουρκικά -Ο Κώστας Σημίτης στο Ελσίνκι Δεκέμβρης 1999 και ο Κώστας Καραμανλής στις Βρυξέλες 2004.

    Αρχικά μια σύντομη παράθεση των γεγονότων:
    -Το 1999 επί κυβέρνησης Σημίτη στη σύνοδο του Συμβουλίου κορυφής στο Ελσίνκι η Τουρκία για να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έπρεπε είτε να επιλύσει διμερώς με την Ελλάδα τις όποιες διαφορές είτε οι δύο χώρες να προσφύγουν στο διεθνές δικαστήριο. Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν έως το 2004. Τι ακριβώς έλεγε η συμφωνία του Ελσίνκι.

    «Παραγρ. 4. Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο επιβεβαιώνει την περιεκτική φύση της διαδικασίας προσχώρησης, η οποία τώρα περιλαµβάνει 13 υποψήφια κράτη εντός ενιαίου πλαισίου. Τα υποψήφια κράτη συµµετέχουν στη διαδικασία προσχώρησης επί ίσοις όροις. Πρέπει να συµµερίζονται τις αξίες και τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ορίζονται στις Συνθήκες. Εν προκειµένω, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο τονίζει την αρχή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών σύµφωνα µε τον Χάρτη των Ηνωµένων Εθνών και παροτρύνει τα υποψήφια κράτη να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επίλυση κάθε εκκρεµούς συνοριακής διαφοράς και άλλων συναφών θεµάτων. Άλλως, θα πρέπει να φέρουν τη διαφορά ενώπιον του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου εντός ευλόγου χρονικού διαστήµατος. Το αργότερο στα τέλη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο θα επανεξετάσει την κατάσταση ως προς κάθε εκκρεµή διαφορά, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ενταξιακή διαδικασία προκειµένου να προαγάγει την επίλυσή τους µέσω του ∆ιεθνούς ∆ικαστηρίου. Επί πλέον, το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο υπενθυµίζει ότι η τήρηση των πολιτικών κριτηρίων που όρισε το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο της Κοπεγχάγης αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγµατεύσεων προσχώρησης και ότι η τήρηση όλων των κριτηρίων της Κοπεγχάγης αποτελεί τη βάση για την προσχώρηση στην Ένωση.»

    «Παραγρ. 12 Η Τουρκία είναι υποψήφιο κράτος που προορίζεται να προσχωρήσει στην Ένωση µε βάση τα ίδια κριτήρια τα οποία ισχύουν για τα λοιπά υποψήφια κράτη. Με βάση την υφιστάµενη ευρωπαϊκή στρατηγική, για την Τουρκία, όπως και για άλλα υποψήφια κράτη, θα ισχύει µια προενταξιακή στρατηγική για την ενθάρρυνση και στήριξη των µεταρρυθµίσεών της. Η στρατηγική αυτή θα περιλαµβάνει ενισχυµένο πολιτικό διάλογο, µε έµφαση στην πρόοδο για την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων προσχώρησης ιδίως όσον αφορά το θέµα των ανθρώπινων δικαιωµάτων, καθώς και στα θέµατα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 και στην παράγραφο 9 σηµείο (α). Η Τουρκία θα έχει επίσης την ευκαιρία να συµµετέχει σε κοινοτικά προγράµµατα και οργανισµούς, και σε συνεδριάσεις µεταξύ υποψήφιων κρατών και της Ένωσης στα πλαίσια της διαδικασίας προσχώρησης.»

    Το 2004 ήταν πρωθυπουργός ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελών δέχθηκε, την άνευ όρων Ελσίνκι, εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λόγοι εντελώς ακατανόητοι. Τα περί της νήσου Των Όφεων κλπ είναι φτηνές δικαιολογίες.
    Όταν μία χώρα αλλάζει την στρατηγική της στα εθνικά θέματα με βάση την αλλαγή του πολιτικού κόμματος που κυβερνά, αυτή η χώρα στερείτε σοβαρότητας.
    Αναμένω τα σχόλια και τις απαντήσεις σου.
    Δικαιόπολης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης