“Χθες ήταν η φάλαγγα, σήμερα είναι το μαύρο” στην ΕΡΤ Reviewed by Momizat on . Τα υποκείμενα – στοιχεία της εκδήλωσης, από μόνα τους «βαριά» ως έννοιες: Απολυμένοι της ΕΡΤ, Περικλής Κοροβέσης (ο συμβάλλων στην αποπομπή της χώρας μας από το Τα υποκείμενα – στοιχεία της εκδήλωσης, από μόνα τους «βαριά» ως έννοιες: Απολυμένοι της ΕΡΤ, Περικλής Κοροβέσης (ο συμβάλλων στην αποπομπή της χώρας μας από το Rating: 0

“Χθες ήταν η φάλαγγα, σήμερα είναι το μαύρο” στην ΕΡΤ

“Χθες ήταν η φάλαγγα, σήμερα είναι το μαύρο” στην ΕΡΤ

Τα υποκείμενα – στοιχεία της εκδήλωσης, από μόνα τους «βαριά» ως έννοιες: Απολυμένοι της ΕΡΤ, Περικλής Κοροβέσης (ο συμβάλλων στην αποπομπή της χώρας μας από το Συμβούλιο της Ευρώπης επί χούντας), αυτοδιαχειριζομενες εκδόσεις (υπάρχουν και τέτοιες, όχι μόνο οι… υπουργικές).
Και με φόντο τον έναν χρόνο από το «μαύρο» στην ΕΡΤ, σε συνδιοργάνωση με τη Λέσχη Εργασίας και Πολιτισμού, οι απολυμένοι δημοσιογράφοι και τεχνικοί από τη Θεσσαλία, έκλεισαν το τριήμερο εκδηλώσεων που διεξήχθη στα Τρίκαλα.
Τυπικώς, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Περικλή Κοροβέση «Ανθρωποφύλακες, το οποίο επανακυκλοφόρησε από τις «Εκδόσεις των Συναδέλφων». Το βιβλίο αυτό, μνημείο αποδείξεων βασανιστηρίων, ορυμαγδός καταγγελτικού λόγου για τη χούντα, σημείο αναφοράς για το είδος των ανθρώπων που δρουν υπό την εξουσιαστική δομή μιας δικτατορίας, είναι μια συνεχής υπόμνηση του παρελθόντος μας, ακρθβώς ως προβολή του στο παρόν και, κυρίως, στο μέλλον. Λίγες ώρες νωρίτερα, εξάλλου, έκανε τον γύρο του διαδικτύου η φωτογραφία του ΜΑΤατζή, ο οποίος με κάλυμμα σιδεριού στο γάντι του, χτυπά πισώπλατα, μια διαμαρτυρόμενη και άρτι ενημερωθείσα ότι ο Αρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, απολυμένη καθαρίστρια. Αρα η βία, η άσκησή της, ο βασανισμός, η χρήση του και η επιβολή του ως κατασταλτική τακτική, με αντιδιαστολή την οργάνωση του λαού, είχαν την πρωτοκαθεδρία τους. Η φράση του κ. Κοροβέση – που, κακώς δεν βρίσκεται πλέον στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ… – «τότε είχαν τη φάλαγγα, σήμερα το “μαύρο” (ενν.: όπως στην ΕΡΤ)», ήταν εμβληματική και σαφής.
Πλήθος ερωτήσεων και τοποθετήσεων επί πολλών ζητημάτων από τους τρικαλινούς που δεν γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Και μετά, ορισμένοι επιδιώκουν να αλλάξουν τα πράγματα. Όχι ότι είναι κανείς υποχρεωμένος να παρακολουθεί κάθε εκδήλωση/συζήτηση/προβολή/συναυλία. Αλλά έχει σημασία η διεύρυνση των οριζόντων, η επαφή, η συζήτηση, η ανταλλαγή άποψης. Ζούμε, εξάλλου, σε εποχή παράλληλων μονολόγων. Σε εποχή απουσίας σύζευξης και ουσιαστικής αντί-δρασης. Πριν οιοσδήποτε επαναστατήσει μέσω φέισμπουκ, θα μπορούσε να μάθει, ποιος είναι ο Περικλής Κοροβέσης. Στοίχημα, ότι ουδείς κάτω των 20 ετών γνωρίζει. αλλά και στοίχημα, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων έχει πάρει απόφαση να μην μετέχει πλέον μαζικά σε τέτοιες εκδηλώσεις. Γιατί άραγε;
korovesis 1

Εκδοτικά
Επ’ ευκαιρία, λοιπόν, τέθηκε ένα ζήτημα για το τι είναι το βιβλίο. Οι «εκδόσεις των Συναδέλφων», τοποθετήθηκαν με σαφήνεια. Ο κ. Νίκος Κατσιαούνης, το χαρακτήρισε ως κοινωνικό αγαθό. Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ είναι αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα στο χώρο του βιβλίου. Ξεκίνησε το 2009 ως μια εκδοτική πρωτοβουλία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής και σταδιακά αυτονομούμενο και διευρυνόμενο μετεξελίχθηκε σε μια αυτοδιαχειριζόμενη κοινότητα για την προώθηση ενός διαφορετικού πολιτισμού και μιας άλλης σχέσης με το βιβλίο, έξω από τη στυγνή λογική της «αγοράς» και του κέρδους, έξω από τα δεσμά της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Ως εκ τούτου, οι Εκδόσεις των Συναδέλφων – Αυτοδιαχειριζόμενη Κοινότητα του Βιβλίου έχουν ως βασική τους φιλοσοφία ότι το βιβλίο δεν είναι απλώς ένα εμπόρευμα, αλλά πρωτίστως ένα κοινωνικό αγαθό και ότι ο αναγνώστης δεν είναι απλός καταναλωτής, αλλά εραστής του βιβλίου».

korovesis 3

Η ΕΡΤ και οι απολυμένοι
Με δεδομένο ότι υπήρχε συγκεκριμένος λόγος, για τον οποίο διοργανώθηκε το τριήμερο εκδηλώσεων (εδώ και εδώ), δηλαδή το «μαύρο» στην ΕΡΤ, ο λόγος οφείλει να δοθεί σε αυτούς που βίωσαν ως εργαζόμενοι, το κλείσιμο, την απόλυση, το σοκ. Η κ. Ελπίδα Κουτσογιάννη, είπε συγκεκριμένα:

«Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στην ΕΡΤ την 11η Ιούνη 2013, εμείς οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΑ Θεσσαλίας, όπως και οι εργαζόμενοι των υπολοίπων 15 εν λειτουργία περιφερειακών σταθμών καθώς και οι σύντροφοι στην ΕΡΤ3 και στην Αθήνα, που συνεχίζουμε τον αυτοδιευθυνόμενο αγώνα κρατώντας το ραδιόφωνο της ΕΡΤ ανοιχτό για 12 μήνες με κανονικό ραδιοφωνικό πρόγραμμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, πεπεισμένοι για το δίκιο του αγώνα μας και την επερχόμενη νίκη, ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα: «Ποια ΕΡΤ θέλουμε;» Λέμε καταρχήν όχι στο «μαύρο στην ΕΡΤ». Αυτό όμως δεν σημαίνει «ναι» στην παλαιά ΕΡΤ. Το «όχι» στο «μαύρο» υπερασπίζεται αυτό που θα έπρεπε να είναι και που θα μπορούσε να είναι η ΕΡΤ: Δηλαδή μια πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεοπτική συχνότητα. Η ΕΡΤ πρέπει στη νέα περίοδο να διέπεται από βασικές αρχές και βασικούς στόχους και από ένα κύριο στοιχείο: τη συμμετοχή της κοινωνίας στη διοίκησή της. Ο αγώνας, λοιπόν, συνεχίζεται. Και όποιος ρωτάει με πραγματικό ή προσποιητό ενδιαφέρον για το τι θα γίνει, μέχρι πότε θα αντέξουμε και ποιος είναι ο στόχος, απαντάμε ένα πράγμα: Ο στόχος είναι να καταλάβουμε όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του ότι εάν εμείς δεν αλλάξουμε τον κόσμο, τότε κανείς δεν θα το κάνει για μας. Ο στόχος είναι να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και να μην τις ξαναχαρίσουμε άνευ όρων σε κανέναν. Αυτός είναι ο στόχος. Δουλειές για όλους. Ζωή για όλους».

 

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή