Χριστουγεννιάτικες εμποροδραστηριότητες στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Γράφει ο Θεσσαλός Πολίτης Βάιος Φασούλας Πολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν, πολλές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ μερκαντιλισμού και πολιτισμού πότε για το «Μύλο» των Γράφει ο Θεσσαλός Πολίτης Βάιος Φασούλας Πολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν, πολλές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ μερκαντιλισμού και πολιτισμού πότε για το «Μύλο» των Rating: 0

Χριστουγεννιάτικες εμποροδραστηριότητες στα Τρίκαλα

Χριστουγεννιάτικες εμποροδραστηριότητες στα Τρίκαλα

Γράφει ο Θεσσαλός Πολίτης Βάιος Φασούλας
fasoulasΠολλά γράφτηκαν, πολλά ακούστηκαν, πολλές οι αντιπαραθέσεις μεταξύ μερκαντιλισμού και πολιτισμού πότε για το «Μύλο» των ξωτικών, πότε για το Ληθαίο ποταμό, πότε για την κεντρική πλατεία, η οποία, με την εγκατάσταση ενός … παγοδρομίου θα φέρει… οικονομική ανάσα στην πόλη!! και ποιος ξέρει τι άλλη δραστηριότητα μπορεί να έχουμε. Αυτοί, λοιπόν…, και δεν είναι άλλοι από τους υπαλλήλους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οι δημότες επέλεξαν για το δημόσιο διάλογο, (τώρα τι πράμα είναι αυτός, ο διάλογος, είναι άλλου παπά ευαγγέλιο) επιλέχτηκαν για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης και όχι για να κάνουν του κεφαλιού τους ερήμην των δημοτών. Και αυτό κάνουν. Προκειμένου να εγκαταστήσουν στην πόλη όχι ένα παγοδρόμιο, αλλά την από κάθε άποψη υποδομή της εμποροκρατίας, -για να το πούμε έτσι απλά-, λειτουργούν σαν κράτος εν κράτη σε πολλαπλές περιπτώσεις δραστηριοτήτων της πόλης μας.
Κατά την ταπεινή μας άποψη, περί αυτού πρόκειται. Και ας μην τρελαίνονται κάποιοι για το… όμορφο που, οι τοπικές αρχές …φροντίζουν για τον τόπο μας. Και για να μη φανούμε, όπως θα μας ήθελαν μερικοί που γράφουν στα αχαμνά τους τους δημότες, ας καταλάβουν ότι δεν είμαστε ενάντια στις πολιτιστικές δραστηριότητες, αλλά ενάντια σε οποιεσδήποτε επεμβάσεις άσχετες από πολιτισμό και αξίες.
Πιστεύοντας πως οι προϋποθέσεις ζωντανής ύπαρξης και συνέχειας μιας Τοπικής Κοινωνίας είναι ο πολιτισμός με ό, τι συνεπάγεται, και όχι στο όνομα, τάχα, του τουρισμού και της οικονομικής ανάσας της πόλης, προς χάρη της εμποροκρατίας να τα χαλάμε όλα. Ο φίλος που θέλει να ασκηθεί και να διασκεδάσει στο παγοδρόμιο θα πάει να το βρει όπου και να είναι. Φανταστείτε να φτιάχναμε και βουνά στις πόλεις για τους φίλους του σκι.
Εάν ο δήμος Τρικκαίων ήθελε την πόλη τουριστική και την αγορά ανεβασμένη, παρά το γεγονός ότι έχουμε παγιδευτεί στα πλοκάμια της καπιταλιστικής κρίσης, η ΤΑ θα μπορούσε να ασχοληθεί με τον τουρισμό και το ανέβασμα της αγοράς όχι μόνο το μήνα Δεκέμβρη αλλά ολόκληρο το χρόνο. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι δε θα μιλούσαμε τώρα με μη αρεστά μοτίβα, θα ήταν στα αζήτητα οι …δραστηριότητες που φέρνουν…κέρδη…, (και μάλιστα από εταιρίες όχι τρικαλινές!!…,) και γενικότερα η πόλη με όλα τα σχετικά θα ήταν σε καλλίτερη μοίρα. Δε θα κάναμε λόγο περί «ονάγρων», όπως πρόσφατα έχουμε αναφερθεί και κάποιοι ενδεχομένως να θύμωσαν, αλλά περί ευεργετών, πραγματικών εργατών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όλα τα άλλα είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Κινήσεις που δραστηριοποιούνται στο όνομα των πολυεθνικών… – το τραβάμε και λίγο παραπέρα…- απουσία δημοτών ή ερήμην ή ωχ μωραδερφέ, οι συμβάσεις προηγούνται τώρα, εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς πέρα απ’ την διασκέδαση, τι άλλο μπορεί να εξυπηρετεί η δραστηριότητα ενός παγοδρομίου σε χώρο ακατάλληλο και σε χρόνο ανάρμοστο, ατέρμονο, σε χρόνο που οι κοινωνικές αλλοιώσεις διαδέχονται η μία την άλλη.
Κλείνοντας παραθέτουμε πρόσφατο σύντομο σχόλιο απ’ αφορμή το εμπορικό μενού του «Μύλου» των ξωτικών, όπως το είδαμε σε τοπικές φωτογραφίες, δηλαδή εκθέματα αυτοκινήτων. Γράφαμε λοιπόν, τούτα:
Ο Πολιτισμός αντιμέτωπος με την εμπορία της ύλης και σ’ αυτή την πόλη έχει βάλει τη σφραγίδα του.
Ο κόσμος πεθαίνει, ντόπιος,-«άρειος» ή ξένος-λαθρο μετανάστης, έχει περάσει στην επαιτεία, αυτοκτονεί ή καίγεται και στα Τρίκαλα ο γιορτινός χαρακτήρας των Χριστουγέννων, θυμίζει παζάρι εκθεμάτων, άσχετα και προκλητικά για την ήδη υπάρχουσα ατμόσφαιρα και βογκούσα κοινωνία. Αυτές οι εμπορικές δραστηριότητες, μάλιστα σε εποχή που ο κόσμος δεν έχει να ΦΑΕΙ, που του κόβουν το ρεύμα, τον ταλαιπωρούν και τον τρομοκρατούν, σε ένα εμποροκρατούμενο «σύγχρονο» «γιορταστικό» περιβάλλον, μόνο μια παροιμία ταιριάζει: Αυτή με το φερετζέ και τη Μαριωρή. Να δούμε τέλος πάντων όλη αυτή η γιορταστική ατμόσφαιρα…,(δε εννοούμε αυτή…,)και ο πανηγυρικός χαβαλές…, (για το χαβαλέ μιλούμε…,) τι θα προσφέρει στον άνεργο πατέρα, ενός ή και περισσοτέρων παιδιών όταν θα επισκεφτεί το …μαγικό «Μύλο» των (ζωντανών) ξωτικών….
Άξιο απορίας αποτελεί ή απουσία ή αδιαφορία ή συμμετοχή ή και άγνοια νέων υποψηφίων που διεκδικούν το δήμο Τρικκαίων. Αυτούς δεν τους ενδιαφέρει η αντίθετη άποψη των δημοτών, όσο αφορά το θέμα που συζητάμε.
Ε.Ε. Ελλάδα, Τρίκαλα, Δεκέμβρης 14 2013 pelasgos@fasoulas.de http://www.fasoulas.de

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή