Χρ. Ζαραμπούκας: Εξοντωτικές ποινές του ΙΚΑ σε επαγγελματίες Reviewed by Momizat on . Οι θέσεις μου για τις εξοντωτικές ποινές του ΙΚΑ για την απασχόληση μη δηλωμένου μισθωτού στις επιχειρήσεις   Έκπληξη προξένησε η απόφαση του υπουργείου Ερ Οι θέσεις μου για τις εξοντωτικές ποινές του ΙΚΑ για την απασχόληση μη δηλωμένου μισθωτού στις επιχειρήσεις   Έκπληξη προξένησε η απόφαση του υπουργείου Ερ Rating: 0

Χρ. Ζαραμπούκας: Εξοντωτικές ποινές του ΙΚΑ σε επαγγελματίες

Χρ. Ζαραμπούκας: Εξοντωτικές ποινές του ΙΚΑ σε επαγγελματίες

Οι θέσεις μου για τις εξοντωτικές ποινές του ΙΚΑ για την απασχόληση μη δηλωμένου μισθωτού στις επιχειρήσεις

 

Έκπληξη προξένησε η απόφαση του υπουργείου Εργασίας να θέσει σε εφαρμογή το εξοντωτικό πρόστιμο για απασχόληση μη δηλωμένου μισθωτού.
Πρόστιμα όπως περίπου 10.500 ευρώ για μισθωτούς άνω των 25 ετών και 9200 ευρώ περίπου για μισθωτούς κάτω των 25 ετών είναι εκτός ελληνικής πραγματικότητας.
Ο επαγγελματίας θα είναι έρμαιο οποιουδήποτε κακοήθη όταν καταγγείλει ανασφάλιστη εργασία.
Οι προσπάθειες του υπουργείου και των ασφαλιστικών οργανισμών για μείωση ανασφάλιστης εργασίας μέχρι τώρα φαίνεται ότι δεν έχουν αποδώσει.
Με δεδομένο ότι με τη λήξη της τουριστικής περιόδου θα προστεθούν αρκετές χιλιάδες μισθωτοί στον κατάλογο των ανέργων είναι μια υστάτη προσπάθεια για αναχαίτιση της αύξησης της ανεργίας.
Οι πιο πολλοί επαγγελματίες θα απασχολήσουν τους μισθωτούς με εναλλακτικούς τρόπους μειωμένης απασχόλησης (εκ περιτροπής, μειωμένο ωράριο κ.λπ.).
Με αυτόν τον τρόπο όμως θα διαγράφουν τους ανέργους από τους καταλόγους του ΟΑΕΔ και θα εμφανιστεί φαινομενικά αύξηση της απασχόλησης!
Δυστυχώς επαγγέλματα που ανήκουν στο Επιμελητήριό μας, όπως καφετερίες ταβέρνες κ.λπ. που θα τα ελέγξουν άμεσα (ήδη στα Τρίκαλα το έχουν κάνει) και λόγω της φύσεως του αντικειμένου του επαγγέλματος, θα υποστούν πρώτοι τις συνέπειες αυτού του εξοντωτικού μέτρου.
Τέτοια μέτρα είναι «πυροτεχνήματα» με πρόχειρο σχεδιασμό που το μόνο που επιφέρουν, είναι λουκέτα στις επιχειρήσεις .
Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή το υπουργείο να συμβουλευτεί και τα Επιμελητήρια, να αξιολογήσει και υιοθετήσει τις προτάσεις μας που είναι σε στόχο της μείωσης της εισφοροδιαφυγής, αφού με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών αλλά και της προστασίας αυτών από κακόβουλους εργαζόμενους και πιθανή συνδιαλλαγή με τους υπάλληλους του υπουργείου.

Χρήστος Ζαραμπούκας

Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Τρικάλων

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή