Χρ. Λάππας: Με δίκαιη κρίση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας Reviewed by Momizat on . Σε μια γεμάτη αίθουσα του κέντρου «αναμνήσεις», που θύμιζε περισσότερο νομαρχιακή συνέλευση του ΠΑΣΟΚ, ο εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, Χρ. Λάππας έκανε απολογισμό Σε μια γεμάτη αίθουσα του κέντρου «αναμνήσεις», που θύμιζε περισσότερο νομαρχιακή συνέλευση του ΠΑΣΟΚ, ο εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, Χρ. Λάππας έκανε απολογισμό Rating: 0

Χρ. Λάππας: Με δίκαιη κρίση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας

Χρ. Λάππας: Με δίκαιη κρίση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας

Σε μια γεμάτη αίθουσα του κέντρου «αναμνήσεις», που θύμιζε περισσότερο νομαρχιακή συνέλευση του ΠΑΣΟΚ, ο εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος, Χρ. Λάππας έκανε απολογισμό της θητείας του και εξήγησε στα μέλη του συνδυασμού τους λόγους για τους οποίους συνδιεκδικούν την επόμενη πενταετή θητεία.

Η μακροσκελής τοποθέτηση περιείχε πολλά γενικά στοιχεία για την κατάσταση στην Ευρώπη και το παγκόσμιο γίγνεσθαι («Η λύση βρίσκεται στην ανάδυση της αλληλεγγύης απέναντι στη νέο-φιλελεύθερη ορθοδοξία, απέναντι στην Μερκιαβελλική λιτότητα»). Χωρίς να τον κατονομάζει, επιτέθηκε στον Δημ. Παπαστεργίου, λέγοντας: Άλλο η ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και άλλο ο «ανεξάρτητος»-απολιτικός υποψήφιος.
Και συνέχισε για τα του Δήμου Τρικκαίων, παρουσιάζοντας πλήθος στοιχείων για την εξυγίανση των οικονομικών του, κάτι που, όπως φαίνεται, θα αποτελέσει το «όπλο» για την προεκλογική περίοδο. Με πίνακες, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία. Όπως, ότι ο Δήμος χρωστούσε 73.111.530 ευρώ το 2010 και με το τέλος του 2013 το ποσό μειώθηκε στα 38.737.716 ευρώ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε επίπεδο έργων και δράσεων, τι συνέβη τα τελευταία τρία χρόνια. Παρουσίασε τα στοιχεία για τις δομές (κοινωνικό παντοπωλείο, φαρμακείο, ιατρείο κ.λπ.), τις συνεργασίες και δράσεις στους τομείς υγείας και πρόνοιας. Για τα έργα, αναφέρθηκε σε όσα ολοκληρώνονται (Η περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη των παλαιών φυλακών Τρικάλων- σύνδεση με τον ποταμό Ληθαίο, ανάπλαση εισόδων πόλης Τρικάλων- οδός Καλαμπάκας, ανάπλαση πλατείας στο Κηπάκι κ.α.), όσα δημοπρατούνται και όσα αναμένεται να ενταχθούν σε πρόγραμμα. Ακολούθησε αναλυτικότατη περιγραφή δράσεων κάθε μιας από τις δημοτικές επιχειρήσεις, με έμφαση στη ΔΕΚΑ και τη ΔΕΥΑΤ (Κατασκευή συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού δικτύου ύδρευσης, Αντικατάσταση τμήματος Δικτύου ύδρευσης Ανταλλαξίμων, Λιοπράσου & Λαγκαδιάς κ.α.).

Και παρουσίασε τον προγραμματισμό για το 2014 στους τομείς της Τοπικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Παραγωγής, Τουρισμού. Ειδική αναφορά έκανε στις τοπικές κοινότητες, αναφερόμενος σε παρεμβάσεις και μικροέργα.
Εκλεισε, δε, την ομιλία του, αναφέροντας:

«Θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση των συμπολιτών μας. Πιστεύουμε, ότι η κρίση του, θα είναι μια δίκαιη κρίση. Η δίκαιη κρίση του θα μας δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Ο δρόμος της ανάπτυξης, της συνοχής, του πολισμού δεν μπορεί να περιμένει.
Αυτός που θα περιμένει είναι ο εφησυχασμός».

Θανάσης Μιχαλάκης

ΟΙ ΦΩΤΟ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΕ ΔΕΞΙ ΚΛΙΚ ΣΕ ΝΕΑ ΚΑΡΤΕΛΑ

 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Λάππα

 

 

Φίλες και Φίλοι,

Συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση, Αγαπητοί Συνεργάτες,

 

Είμαστε όλοι εδώ, στο καινούριο ξεκίνημα ∙ συνεχίζουμε, όμως, την ίδια πορεία, που χαράξαμε εδώ και πάνω από τρία χρόνια.

Εξακολουθούμε να κοιτάμε μπροστά ∙ οπλισμένοι με αυτοπεποίθηση και δύναμη, που σμιλεύτηκε από τις εμπειρίες μιας δύσκολης και επίπονης προσπάθειας, μιας πέτρινης τριετίας.

Με τη δική σας συμπαράσταση και τις άοκνες προσπάθειες των άμεσων συνεργατών μου, τη δημιουργική κριτική και στήριξη της Δημοτικής Ομάδας, τις προσπάθειες της πλειονότητας των Δημοτικών Υπαλλήλων, σταθήκαμε όρθιοι από τα κύματα της Χρεοκοπίας του Δήμου, μέσα σ’ ένα οικονομικό περιβάλλον έντονα ασφυκτικό για την Τ.Α.

Με τα μόνα πράγματα που μας είχαν απομείνει κάτω από το ανοιχτό πουκάμισο: το πολιτικό ήθος και η αξιοπρέπεια, η ειλικρίνεια και η καθαρή μας ιστορία, απευθυνθήκαμε και απευθυνόμαστε στις δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις της Κοινωνίας και δε συμμετείχαμε στην παρέλαση του Λαϊκισμού, των φουσκωμένων εγωισμών, των καιροσκόπων, των καταγγελτικών, όσων θεωρούν τον εαυτό τους, πριν την ώρα τους, εκλεκτό και «έτοιμο από καιρό».

Από τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, δανειστήκαμε υπομονή, δύναμη και κουράγιο για να τα βγάλουμε πέρα, πήραμε από την ανοχή τους, την αλληλεγγύη, την κατάθεση ψυχής τους.

Δεν μπήκαμε σε ατέρμονες  και φλύαρες συζητήσεις, σε λασπομαχίες με μετριότητες και αργόσχολους. Πορευτήκαμε με λογισμό και όνειρο την ανηφοριά.

Σήμερα, χάρις στη στήριξη και τη συμπαράσταση των Συμπολιτών μας, μπορούμε να ελπίζουμε στο καλύτερο ∙ μπορούμε ν’ ανοίξουμε τα πανιά για την ανάπτυξη, τον πολιτισμό, την κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση της Καθημερινότητας.

 

 

Ο  Κόσμος κι Εμείς

Ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ∙ ολοένα και περισσότερο εμπεδώνεται μέσα μας η αίσθηση, ότι είμαστε κάτοικοι σ’ ένα παγκόσμιο χωριό. Οι νέες τεχνολογίες δικτύωσαν τον πλανήτη, σχεδόν καταργήθηκε η έννοια του χώρου.

Κι αν, ακόμα μπορούσαμε, το ζητούμενο δεν είναι να ξαναγυρίσουμε στο εθνικό μας καβούκι, σε μια ανιστόρητη εσωστρέφεια, όπως προστάζει ο εγχώριος ή όπου Γης αριστερόστροφος ή δεξιόστροφος εθνικισμός.

Το ζητούμενο παραμένει από κάτοικοι και καταναλωτές, να γίνουμε Πολίτες σ’ αυτό το παγκόσμιο χωριό, για να υπάρξει ο δημοκρατικός καταναγκασμός, ή αλλιώς ο πολιτικός έλεγχος της παγκοσμιοποίησης.

Όσοι ονειρεύονται εθνο-συντηρητικές ή εθνο-προοδευτικές εσωστρέφειες, ας συνειδητοποιήσουν ότι η παγκοσμιοποίηση είναι ένα αμετάστρεπτο γεγονός.

Η οικονομική παγκοσμιοποίηση, οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν είναι, όμως, μια βελούδινη πορεία στην ιστορία του ανθρώπου.

Το χρηματιστηριακό κεφάλαιο, από τη γέννησή του, ήταν και παραμένει, όπως έλεγε και ο Κέινς, κοινωνικά ανάλγητο, αδυσώπητο  και σκληρό. Η δε πραγματική οικονομία, μέσα από το μηχανισμό την άνισης ανταλλαγής, μεταφέρει πλεόνασμα (μια κρυφή μεταφορά πλεονάσματος) στις οικονομίες υψηλής παραγωγικότητας, από τον φτωχό Νότο –γι’ αυτό είναι φτωχός- στον πλούσιο Βορρά.

Οι κοινωνίες δοκιμάζονται, υπερεθνικοί θεσμοί κλονίζονται, το ίδιο το δημοκρατικό μοντέλο της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας βρίσκεται σε κρίση. Το πολιτικό σύστημα, σε προφανή αδυναμία να κατευθύνει την οικονομική παγκοσμιοποίηση, βρίσκεται στα Τάρταρα.

Ο εθνο-λαϊκισμός προσπαθεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Είτε ως προτεσταντικός πουριτανισμός (οι τεμπέληδες, οι ανίκανοι κλπ, που θέλουν να τρώνε τα λεπτά μας) για την πολιτική νομιμοποίηση της νεο-φιλελεύθερης λιτότητας, είτε ως αντι-ευρωπαϊσμός, ακροδεξιός συγκεκαλυμμένης ή  απροκάλυπτης κοπής.

Επειδή η ιστορία είναι μια συνεχής πάλη, και δεν είναι ούτε υποταγή, ούτε άρνηση άνευ όρων και προϋποθέσεων, υπάρχει λύση;

Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ανταγωνιστική οικονομία, δεν είναι μόνο πρωτοπορία στις τέχνες και τα γράμματα, είναι ιστορικά και κοινωνικά το κοινωνικό κράτος ∙ αυτό είναι που την ξεχώρισε ιστορικά, απέναντι σε άλλους υπερεθνικούς σχηματισμούς.

Η λύση βρίσκεται στην ανάδυση της αλληλεγγύης απέναντι στη νέο-φιλελεύθερη ορθοδοξία, απέναντι στην Μερκιαβελλική λιτότητα.

Η λύση βρίσκεται στην ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ∙  την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωση. Η τραπεζική ένωση (εναντίον του δόγματος για αυτορρύθμιση των αγορών), η καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους της Ευρώπης, ο φόρος στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, μπορεί να είναι τα σημάδια μιας τέτοιας πορείας που επιβάλλεται να ξεκινήσει.

 

Σκεπτόμαστε παγκόσμια- Δρούμε τοπικά

Σκεπτόμαστε παγκόσμια, γιατί ό, τι γίνεται –όπου Γης- επηρεάζει και τα τοπικά μας πράγματα, και δρούμε τοπικά ∙ δε δρούμε σ’ ένα αποστειρωμένο -από εξωγενείς επιρροές– οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ό, τι γίνεται στον κόσμο, επηρεάζει τη χώρα, επηρεάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.), επηρεάζει τις τοπικές κοινωνίες.

Γι’ αυτό, όσο πιο γρήγορα γίνεται, πρέπει η Τ.Α. να βαδίσει το δρόμο της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας απέναντι στο κράτος. Ν’ αποτινάξει τους περιορισμούς και τους καταναγκασμούς της παθογένειας του κράτους, της γραφειοκρατίας, της αναποτελεσματικότητας. Από ετεροδιοίκηση, με ενσωματωμένη την παθογένεια του κράτους, να γίνει πραγματική Αυτοδιοίκηση.

Απελευθερωμένη από τη γραφειοκρατία, τις ιδεοληψίες, τις πολιτικές αγκυλώσεις, τον εξωγενή κομματικό βολονταρισμό, τις πελατειακές σχέσεις. Να προχωρήσει σ’ ένα νέο πολιτικό-αυτοδιοικητικό υπόδειγμα, ένα νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο

–        με νέα αναπτυξιακή κουλτούρα

–        με δημιουργικές εμπνεύσεις και προτάσεις

–        με αυτενέργεια στο σχεδιασμό, στη φορολόγηση, στην υλοποίηση

–        με κοινωνική ευαισθησία, με αγάπη για το περιβάλλον

Χτίζει το νέο πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον, παρεμβαίνει στον καταναλωτή και τον ενεργοποιεί ως Πολίτη.

 

Ανεξάρτητος Υποψήφιος: Πόσο κρατάει αυτή η κολόνια;

Ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι ∙ κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. Αλλά, για να φεύγουν οι σκιές υποκρισίας και ενός κρυφού προσωπικού-πολιτικού ωφελιμισμού, ας συνομολογήσουμε ότι, ως πολίτες, έχουμε ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις. Ως πολίτες, ψηφίζουμε και έχουμε τις κομματικές μας προτιμήσεις. Δεν μπορώ να διανοηθώ απολιτικό υποψήφιο Δήμαρχο ή Δημοτικό Σύμβουλο.

Άλλο, όμως, η ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και άλλο ο «ανεξάρτητος»-απολιτικός υποψήφιος.

Προσωπικά, υπερασπίζομαι –από πολλά χρόνια- την ανεξαρτησία των θεσμών:

–        από τον εξωγενή –και κακότροπο πολλές φορές- κομματικό βολονταρισμό,

–        από τα συντεχνιακά συμφέροντα και τους τοπικισμούς,

–        από τον κάθε είδους Λαϊκισμό

–        από τον κρατισμό και τη γραφειοκρατία.

 

Η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της Κοινωνίας, η ενεργοποίηση της Κοινωνίας των Πολιτών, παραμένει το ζητούμενο.

Μια Κοινωνία ποιότητας και πυκνότητας θεσμών, μια κοινωνία υψηλού πολιτισμού, πολιτικού και ιδεολογικού status, είναι ο διαρκής μας στόχος. Είμαστε σε ζηλευτό επίπεδο, μπορούμε να το κάνουμε καλύτερο.

 

Ο κακότροπος κομματικός βολονταρισμός

 

Ο πολιτικός μας πολιτισμός –όπως αποτυπώνεται στο Σύνταγμά μας- θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.) ανεξάρτητη από το κράτος, με τη συνταγματική κατοχύρωση της Διοικητικής και Οικονομικής αυτοτέλειας.

Ο κομματικός μας πολιτισμός, θέλει την Τ.Α. ανεξάρτητη από τις παθογένειες του κομματικού εναγκαλισμού, προσπαθεί ή όχι να επιβάλλει έναν εξωγενή κομματικό βολονταρισμό, ακολουθώντας την παλιά πρακτική, ότι η Τ.Α. είναι ο ιμάντας μεταβίβασης κομματικών διακυβευμάτων και σκοπιμοτήτων;

Πόσο αυτοδιοικητικά είναι κεντρικά πολιτικά διακυβεύματα, όπως η προσπάθεια εγκλωβισμού της Αυτοδιοίκησης στο θνησιγενές δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο; Μπορεί και πρέπει ο αυτοδιοικητικός λόγος να ταυτίζεται με τον κομματικό λόγο, τον όποιο κομματικό λόγο;

Όσοι επιμένουν σ’ αυτές τις παλιές πρακτικές, σύντομα θα καταλάβουν ότι είναι νυχτωμένοι μακριά. Ότι ο αυτοδιοικητικός λόγος πρέπει να είναι λόγος αυτονομίας και αυτενέργειας, τόσο στον κρατικό, όσο και στον κομματικό εναγκαλισμό.

 

 

 

 

Δήμος Τρικκαίων:

Χθες, Σήμερα, Αύριο

Η ανάληψη του Δήμου Τρικκαίων, από την παράταξή μας, συνοδεύτηκε από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η συγχώνευση των πρώην Καποδιστριακών Δήμων συνοδεύτηκε, για αρκετό καιρό, από διοικητική ακαταστασία και πολλαπλές δυσλειτουργίες, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα.

Ψηφίστηκαν δύο νέοι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας, με συγχωνεύσεις πολλών Νομικών Προσώπων, για να εναρμονισθεί ο Δήμος στις σύγχρονες ανάγκες της Κοινωνίας.

Η προσπάθεια, για αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς, πρέπει να συνεχισθεί. Ο σεβασμός στη νομιμότητα, το δίκαιο και την ηθική, η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων παραμένει πρωταρχική και βασική μας επιλογή.

Η μεγάλη πληγή, όμως, για το Δήμο υπήρξε η οικονομική του κατάσταση. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πίνακας 1

  2010 2013
Υπόλοιπο Δανείων 41.997.530,00 34.122.716,00
Προμηθευτές 16.020.000,00 4.100.000,00
Ασφαλιστικοί Οργανισμοί 6.772.000,00 Ρύθμιση: 122.000,00/μήνα
Φόροι- Τέλη 1.942.000,00 0
Συμβασιούχοι (από το Ταμείο του Δήμου οι Συμβασιούχοι πληρώθηκαν 2.700.000,00, ενώ από τα ληξιπρόθεσμα πληρώθηκαν 1.165.000,00) 4.380.000,00 515.000,00

(Συμβασιούχοι του Ν.Π.Δ.Δ. «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» και εφ’ άπαξ)

Δικαστικά-Πιστ. χωρίς τιμολόγια 2.000.000,00 0
ΣΎΝΟΛΟ 73.111.530,00 38.737.716,00

 

 

 

Πίνακας 2:

Τοκοχρεολύσια 14.994.886,00

(2011-2012-2013)

Ληξιπρόθεσμα 9.747.000,00
ΣΥΝΟΛΟ 24.741.886,00

 

 

 

 

Η Ρευστότητα του Δήμου

Πίνακας 3:

ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011 ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Α’ ΚΑΤΑΝΟΜΗ 2014
Αρχικό Ποσό Είδος Κράτησης Κράτηση Υπόλοιπο Αρχικό Ποσό Είδος Κράτησης Κράτηση Υπόλοιπο Αρχικό Ποσό Είδος Κράτησης Κράτηση Υπόλοιπο
1.393.798,24 Προμήθεια Τ.Π.Δ. 2.090,70   829.077,96 Προμήθεια Τ.Π.Δ. 1.153,62   831.245,16 Προμήθεια Τ.Π.Δ. 1.246,87  
  ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΥΠΟ ΕΚΡΕΜΟΤΗΤΑ 173.334,80     Προκαταβολή 60.000,00     ΤΠΔ (Κανονικό Χρέος) (Δ7) 54.049,77  
  ΤΕΑΔΥ/ΤΠΔΥ 78.639,00     ΤΠΔ (Κανονικό Χρέος) (Δ7) 52.276,68     ΤΕΑΔΚΥ/ΤΠΔΚΥ 53.300,00  
  Λογιστήριο 11.063,56     ΤΕΑΔΚΥ/ΤΠΔΚΥ 72.800,00     ΤΠΔ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΥΑ (Δ7) 30.101,26  
  ΤΠΔ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΥΑ (Δ7) 123.839,82     ΤΠΔ (Ληξιπρόθεσμο Χρέος) (Δ7) 39.872,58     ΤΠΔ Δημοτικών Επιχ (Δ7) 9.728,85  
  ΤΠΔ Δημοτικών Επιχ (Δ7) 59.043,41     ΤΠΔ ΔΑΝΕΙΑ ΔΕΥΑ (Δ7) 111.467,17     ΤΠΔ ΝΠΔΔ κ ΙΔ.Δ (Δ7) 3.973,44  
  ΤΠΔ Δημοτικών Επιχ (Δ7) 62.236,31     ΤΠΔ Δημοτικών Επιχ (Δ7) 29.705,15   831.245,16   152.400,19 678.844,97
  ΤΠΔ ΝΠΔΔ κ ΙΔ.Δ (Δ7) 57.146,16     ΤΠΔ ΝΠΔΔ κ ΙΔ.Δ (Δ7) 17.070,40    
1.393.798,24   567.393,76 826.404,48 829.077,96   384.345,60 444.732,36  


 

Φίλες και Φίλοι,

Περιμένουμε από κάποιους, που φιλοδοξούν να επανεκκινήσουν το Δήμο, να αναλάβουν όσες ευθύνες τους αναλογούν, είτε από αδυναμία, είτε από σιωπή, για το παρ’ ολίγον σταμάτημα (χρεοκοπία) του Δήμου. Η κοινωνία αναμένει πειστικές απαντήσεις.

 

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ

Δομές & Δράσεις:

 Δομές

 • Κοινωνικό Παντοπωλείο: οι ωφελούμενες οικογένειες ανέρχονται στις  70. Στόχος η ένταξη 40 οικογενειών επιπλέον  εντός του 2014.
 • Κοινωνικό Συσσίτιο (τα ωφελούμενα άτομα ανέρχονται στα 40)
 • Κοινωνικό Ιατρείο
 • Κοινωνικό Φαρμακείο
 • Κοινωνικό Φροντιστήριο
 • Κέντρο Συμβουλευτικής Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών
 • Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων. Λειτουργούν 6 Κ.Α.Π.Η. στη Δ.Ε. Τρικκαίων και 8 στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες. Τα Κ.Α.Π.Η. έχουν συνολικά 2.000  εγγεγραμμένα μέλη
 • Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί. Λειτουργούν 6 Παιδικοί Σταθμοί στη Δ.Ε. Τρικκαίων και 5 στις περιφερειακές Δημοτικές Ενότητες και εξυπηρετούν συνολικά  450 παιδιά, στα οποία παρέχουν και τροφή .

 

Δράσεις

     α . Στον τομέα της υγείας :

 • Εφαρμογή προγραμμάτων εμβολιασμών
 • «Δωρεάν μαστογραφία και Τεστ Παπανικολάου (Test – Pap)» σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας
 • Πρόγραμμα Λουτροθεραπείας για υπερήλικες και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω
 • Διάθεση των αναπηρικών ειδών της δωρεάς του κ. Μπούλμπου,  (αναπηρικά αμαξίδια , περπατούρες κ.α.)
 • «Υγεία για όλους» σε συνεργασία με τους γιατρούς του Κόσμου
 • Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα (περισυλλογή, εμβολιασμός κατά του ιού της Λύσσας), σε συνεργασία με το φιλοζωικό σύλλογο «Άργος»
 • Τοποθέτηση μικροτσιπ για την ηλεκτρονική καταγραφή των αδέσποτων σκύλων με συνεργασία εθελοντών κτηνιάτρων
 • Καταγραφή των ιατροκοινωνικών προβλημάτων των μελών του Κ.Α.Π.Η. σύμφωνα με το πρόγραμμα independent

 

β . Στον τομέα της πρόνοιας :

 • Καταγραφή των Ρομά του Δήμου. Τα αποτελέσματα της δράσης θα χρησιμοποιηθούν για τη λήψη μέτρων βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά και για την στοχευμένη παροχή ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών .
 • Καταγραφή των αστέγων
 • Δημιουργία αφίσας και βίντεο για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
 • Δράσεις για την αύξηση των διαθέσιμων προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου (υλοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο ) :
 • Συμφωνία με αρτοποιούς
 • Συμφωνία με κρεοπώλες
 • Συμφωνία με τον Πρόεδρο του Αστικού
 • Μαραθώνιος αγάπης των Χριστουγέννων
 • Διήμερο παραδοσιακών χορών

 

 

 

 

Έργα

 

Το Τεχνικό Πρόγραμμα 2014 της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών περιλαμβάνει έργα συνολικής πίστωσης 8.613.870,00 €. Τα έργα αυτά είναι συνεχιζόμενα ή νέα και χρηματοδοτούνται κυρίως από ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ, αλλά και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Ήδη βρίσκονται προς το τέλος τους σημαντικά έργα του Δήμου, όπως:

 1. Η περιβαλλοντική παρέμβαση στην ευρύτερη των παλαιών φυλακών Τρικάλων- σύνδεση με τον ποταμό Ληθαίο.
 2. Η ανάπλαση εισόδων πόλης Τρικάλων- οδός Καλαμπάκας
 3. Η ανάπλαση πλατείας στο Κηπάκι
 4. Ανάδειξη της πέριξ των τειχών του Κάστρου περιοχής
 5. Αστική αναζωογόνηση στην περιοχή εκατέρωθεν του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων και περιβαλλοντική αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων στον παραδοσιακό οικισμό Βαρουσίου.

 

 

Έχουν δημοπρατηθεί ή αναμένεται να δημοπρατηθούν σύντομα:

 1. Η αποκατάσταση και Μουσειολογική ανάδειξη του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού Μύλου Ματσόπουλου.
 2. Η κατασκευή του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων

Η κατασκευή του 23ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων

Η κατασκευή του 18ου Νηπιαγωγείου Τρικάλων

 1. Οι περιβαλλοντικές παρεμβάσεις – Αστική αναβάθμιση στο Δήμο Τρικκαίων, Υποέργο 1: Παρεμβάσεις στις Δ.Ε. Τρικάλων και Κόζιακα
 2. Ο εξορθολογισμός λειτουργίας αρδευτικού δικτύου αγροκτήματος Ριζώματος Δ.Ε. Παραληθαίων
 3. Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας και παιδικής χαράς Παλαιοπύργου

 

 

 

 

 

 

Αναμένεται να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα:

 1. Περιαστική ποδηλατική διαδρομή στις Δ.Ε. Φαλώρειας & Καλλιδένδρου του Δήμου Τρικκαίων
 2. Κατασκευή παραποτάμιου ποδηλατόδρομου και ανάπλαση πεζοδρομίου από την οδό Καλαμπάκας, έως τη γέφυρα Γκίκα Δήμου Τρικκαίων
 3. Ανέγερση Παιδικού Σταθμού Μεγ. Καλυβίων Δήμου Τρικκαίων
 4. Προστασία- ανάδειξη οθωμανικού λουτρού στο υπό δημιουργία Κέντρο Έρευνας-Μουσείο Τσιτσάνη

Υποέργο 1: «Προστασία – ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού στο κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων»

Υποέργο 2: «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων- Κέντρο Έρευνας Μουσείο Τσιτσάνη»\

 1. Οι ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Τρικκαίων: 2014-2015
 2. Ενεργειακή αναβάθμιση σε 1ο Γυμνάσιο, 9ο Δημοτικό Σχολείο και Δημαρχείο Τρικάλων
 3. Κατασκευή λιμνοδεξαμενής στη θέση Ζαγορίτη στην Τ.Κ. Αγρελιάς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΔΕΚΑ

 

Οι ωφελούμενοι – εξυπηρετούμενοι των δομών της ΔΕΚΑ Τρικάλων ξεπερνούν τους 1.500,00 € ενώ οι επιχορηγήσεις από ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ξεπερνούν το ποσό των 2.500.000,00 € ετησίως.

Ο Δήμος Τρικκαίων  στηρίζει τη  λειτουργία των δομών και όλων των κοινωνικών δραστηριοτήτων της  ΔΕΚΑ με το ποσό των 400.000,00 € περίπου ετησίως.

Η ΔΕΚΑ από το 2011, εκτός από την ενσωμάτωση και λειτουργία των δομών (Παιδικός Βαλτινού, Βοήθεια στο σπίτι Καλλιδένδρου, Μ. Καλυβίων, Παληοκάστρου, Παραληθαίων, Φαλώρειας, Κόζιακα), των συγχωνευθέντων επιχειρήσεων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, δημιούργησε τις νέες δομές: Παιδικό  Σταθμό στο Πρίνος, Κέντρο Στήριξης Ρομά στο Κηπάκι.

            Επίσης, αύξησε τη δυναμικότητα στις προϋπάρχουσες δομές:

Βρεφικοί: «Ηλιαχτίδα» από 24 βρέφη σε 40, «Παραμυθούπολη» από 20 βρέφη σε 30,

Κ.Δ.Α.Π.: «Ομόνοια» από 100 παιδιά σε 160, «Σταθμός» από 80 παιδιά σε 126, «Φρούριο» από 60 παιδιά σε 74.

Έχει αποφασισθεί η δημιουργία και λειτουργία τριών (3) νέων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π), δυναμικότητας 300 παιδιών, τα οποία θα απασχολούν τα παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε δημιουργικές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, καθώς και (1) ενός νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού, δυναμικότητας 30 βρεφών.

Με τη  λειτουργία των νέων δομών δημιουργούνται 19 θέσεις εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων και καλύπτονται, σχεδόν, όλες οι ανάγκες για φιλοξενία και δημιουργική απασχόληση  παιδιών από 2 μηνών έως 12 ετών.

 

Δ.Ε.Υ.Α.Τ.

 

1)      Κατασκευή συστήματος τηλε-ελέγχου – τηλεχειρισμού δικτύου ύδρευσης.

2)      Αντικατάσταση τμήματος Δικτύου ύδρευσης Ανταλλαξίμων, Λιοπράσου & Λαγκαδιάς

3)      Τοποθέτηση φίλτρων στο Γλίνος

4)      Εγκατάσταση νέου αναδευτήρα στον βιολογικό καθαρισμό

5)      Κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο οικισμό των τσιγγάνων Κηπακίου

6)      Εκπόνηση μελέτης κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού στα  Μεγάλα Καλύβια με προοπτική ένταξης και των κοινοτήτων Γλίνους και Αγίας Κυριακή

7)      Βελτίωση της υδρομάστευσης στην Τ.Κ. Γενεσίου, υδροδότηση της Τ.Κ. Πρίνου και Δενδροχωρίου

8)      Εργασίες για την υδροδότηση του οικισμού της Κόρης.

9)      Σύνδεση της νέας γεώτρησης Αρδανίου.

10)  Αντικατάσταση υποβρύχιου εξοπλισμού και κινητήρων στις γεωτρήσεις

11)  Κατάθεση μελετών στο ΕΠΕΡΡΑ για χρηματοδότηση

–        Αποχετευτικό δίκτυο Ριζαριού, Κηπακίου-Αμπελακίων, Πυργετού

–        Σύστημα τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού στις Κοινότητες των πρώην Καποδιστριακών Δήμων.

 

 

Προγραμματισμός 2014

 1. Εκπόνηση μελετών για την διερεύνηση του υδάτινου δυναμικού του Ορεινού όγκου Κόζιακα, για τη μείωση των ενεργειακών δαπανών της ΔΕΥΑΤ (δαπάνη ΔΕΗ ετησίως 1.200.000 €)
 2. Εκπόνηση μελετών για την διερεύνηση του υδάτινου δυναμικού του Ορεινού όγκου Χασίων
 3. Νέα γεώτρηση και αντικατάσταση τμήματος δικτύου ύδρευσης στο Ρίζωμα
 4. Την εκμετάλλευση των απόβλητων τηγανέλαιων και την παραγωγή βιοντήζελ.

 

Στόχος: Η επέκταση του δικτύου αποχέτευσης σε κάθε οικισμό των Τρικάλων.

 

 

Οικονομικά Στοιχεία:

 1. Καθαρά αποτελέσματα Χρήσεως 2009:

-1.551.200,15

 1. Καθαρά αποτελέσματα Χρήσεως 2010:            -835.363,00
 2. Καθαρά αποτελέσματα Χρήσεως 2011:                  48.038,28
 3. Τοκοχρεολύσια: 1.200.000 € (έχει γίνει ρύθμιση και πλέον ανέρχονται σε 330.000 €)
 4. Φ.Π.Α. ανεξόφλητο 2010: 835.000 €
 5. Δάνεια 2010: 7.200.000 €

 

Στρατηγική Ανάπτυξης- Θεματικοί Τομείς

 

Τοπική Ανάπτυξη

 1. Σχέδιο μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης τοπικής ανάπτυξης, με ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας (Επιτροπή Διαβούλευσης).
 2. Ολοκλήρωση επέκτασης Σχεδίου Πόλης στα όρια του παλαιού Δήμου Τρικκαίων, με βελτίωση όρων ΖΟΕ (οικοδομική δυνατότητα επιχείρησης, πρωτογενής τομέας).
 3. Δημιουργία & Ολοκλήρωση υποδομών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
 4. Εξασφάλιση οδικής σύνδεσης με δίκτυα μεταφορών-πίεση για ολοκλήρωση Ε65.
 5. Η Δ/νση Προγραμματισμού να λειτουργεί ως εργαλείο για την υλοποίηση υποδομών και επενδύσεων στο Δήμο, ως μηχανισμός εύρεσης χρηματοδοτικών εργαλείων και πηγών (Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ΣΕΣ, ΕΕΤΑΑ, Πράσινο Ταμείο, Τ.Π.&Δ. κλπ).
 6. Επέκταση δικτύου φυσικού αερίου για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
 7. Δημιουργία δικτύου τηλεθέρμανσης, για ανταγωνισμό και μείωση τιμών στην αγορά ενέργειας.
 8. Ηλεκτρονική ενημέρωση και δημοσιοποίηση όλων των επενδυτικών προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία με τις Αναπτυξιακές Εταιρείες Ο.Τ.Α.
 9. Σταθερή βούληση ολοκλήρωσης σιδηροδρομικής σύνδεσης (ηλεκτροκίνηση, γρήγορα και ασφαλή δρομολόγια).
 10. Στήριξη στις επενδύσεις ΑΠΕ (φωτοβολταικά, βιομάζα, υδροηλεκτρικά).

 

Αγροτική Παραγωγή

 1. Δωρεάν παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων σε ομάδες παραγωγών, για δυναμικές καλλιέργειες (θερμοκήπια, δενδροκαλλιέργειες, αρωματικά φυτά)
 2. Προβολή της ποιότητας των τοπικών προϊόντων, σύνδεση με την εστίαση και τα ξενοδοχεία, προσπάθεια επωνυμίας, ώστε να είναι ανταγωνιστικά και ευδιάκριτα.
 3. Εγγειοβελτιωτικά έργα- αγροτική οδοποιία- μικροφράγματα στους ημιορεινούς όγκους του Δήμου.
 4. Δημιουργία Κτηνοτροφικού Πάρκου Αγρελιάς (συνεργασία με Δήμο Φαρκαδόνας)
 5. Δημιουργία γραφείων από γεωπόνους του Δήμου (Μεγ. Καλύβια), για ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων για τη νέα Κ.Α.Π. και τις καλλιέργειες, καθώς και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.

 

 

Τουρισμός

 1. Δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού (περιαστικοί ποδηλατόδρομοι, μονοπάτια πεζοπορίας, προσβασιμότητα στα ποτάμια με την ανάπλαση του Αγιαμονιώτη), επιμορφωτικός τουρισμός (μηχανολογικός εξοπλισμός Μύλου Ματσόπουλου, Μουσικό Χωριό ΚΟΜΔΕ), πολιτιστικές δραστηριότητες (Φρούριο, Τζαμί), ψυχαγωγικός τουρισμός (Μύλος Ξωτικών, δημιουργία φεστιβάλ ethnic μουσικής κάθε καλοκαίρι,  ανασυγκρότηση της Φιλαρμονικής του Δήμου, δημιουργία μουσικών συνόλων κλασικής μουσικής κλπ)
 2. Δημοτικό Θέατρο: επέκταση του χώρου Ματσόπουλου σε πολύ-πολιτισμικό χώρο:

–        Παραστάσεις Δημοτικού Θεάτρου

–        Δημοτικός Κινηματογράφος

–        Εργαστήρια Ζωγραφικής, Θεάτρου, Παραμυθιού κλπ. με τους παραγωγούς και τους επαγγελματίες του Δήμου μας.

 1. Κέντρα υποδοχής τουριστών, παροχής πληροφοριών και ανάδειξης της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού).
 2. Συνεχής παρουσία σε τουριστικά forum, για την προβολή της περιοχής μας, σε συνεργασία

 

 

Τοπικές Κοινότητες

           

Το όραμά μας είναι ο πολίτης να επιλέγει συνειδητά και όχι από ανάγκη τη διαμονή και την επαγγελματική του δραστηριοποίηση στις τοπικές κοινότητες ∙ να αισθάνεται ισότιμος δημότης, με τις ίδιες υποχρεώσεις και οφέλη με κάθε δημότη του διευρυμένου Δήμου.

 

 1. Δυνατότητα δαπανών 1000,00 € μηνιαίως σε κάθε Πρόεδρο, για την αγορά απαραίτητων προμηθειών (τσιμέντο, πλακάκια, χρώματα, υδραυλικά και ηλεκτρολογικά υλικά)
 2. Συντήρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα των παιδικών χαρών, αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και καλλωπισμός σε πλατείες, πάρκα, κοινόχρηστους χώρους.
 3. Εργολαβία ασφαλτόστρωσης σε όλα τα εναπομείναντα τμήματα εντός οικισμών.
 4. Σταδιακή ελάφρυνση (ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες) των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, όσο και της τιμής κατανάλωσης νερού.
 5. Αγροτική οδοποιία κάθε άνοιξη, καθαρισμός καναλιών, συστηματική παρουσία των μηχανημάτων του Δήμου
 6. Δωρεάν ασύρματο internet
 7. Ενδυνάμωση αποκεντρωμένων ΚΕΠ, για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
 8. Επέκταση των ΚΑΠΗ σε περισσότερες κοινότητες.
 9. Δημιουργία πολυχώρων δράσης για τη νέα γενιά, στις έδρες των πρώην Δήμων (ψυχαγωγικά παιχνίδια, δωρεάν internet, προβολή ταινιών, βιβλιοθήκη, μουσική)
 10. Στήριξη και προβολή των εθελοντικών ομάδων, των συνεταιριστικών κινήσεων και των αξιοθέατων, κάθε γωνιάς του Δήμου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φίλες και Φίλοι,

 

Παρουσίασα ένα ανθολόγιο των πεπραγμένων μας.

Σε συνθήκες πραγματικής κρίσης για τη χώρα μας, αναλάβαμε τα δημοτικά μας πράγματα.

Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε στις ανάγκες των καιρών.

Είναι βέβαιο ότι δεν ικανοποιήσαμε όλες τις προσδοκίες των συμπολιτών μας, αλλά ούτε και τις δικές μας προσδοκίες. Προσπαθήσαμε, κάναμε πολλά, θέλαμε να κάνουμε περισσότερα.

Θέτουμε τον εαυτό μας στην κρίση των συμπολιτών μας. Πιστεύουμε, ότι η κρίση του, θα είναι μια δίκαιη κρίση.

Η δίκαιη κρίση του θα μας δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Ο δρόμος της ανάπτυξης, της συνοχής, του πολισμού δεν μπορεί να περιμένει.

Αυτός που θα περιμένει είναι ο εφησυχασμός.

 

Γεια σας και με τη Νίκη!

Τη βέβαιη Νίκη!

 

 

 

Χρήστος Αντ. Λάππας

 

Δήμαρχος Τρικκαίων

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή