Χρ. Μιχαλάκης: Αυτά κάναμε για τον νομό Τρικάλων Reviewed by Momizat on .   Τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης την Παρασκευή 31-01-2013, κατά τη διάρκεια ειδικής συν   Τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης την Παρασκευή 31-01-2013, κατά τη διάρκεια ειδικής συν Rating: 0

Χρ. Μιχαλάκης: Αυτά κάναμε για τον νομό Τρικάλων

Χρ. Μιχαλάκης: Αυτά κάναμε για τον νομό Τρικάλων

 

Τον απολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Μιχαλάκης την Παρασκευή 31-01-2013, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι μετά από τρία χρόνια καθημερινής και επίπονης δουλειάς, από όλους τους συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους, από τους συνεργάτες και τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας και με την αμέριστη στήριξη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας του Κώστα Αγοραστού και των υπηρεσιών της περιφέρειας, “πετύχαμε πολλά, διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά την καθημερινότητα, δώσαμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα, και έχουμε πλέον αποκτήσει τη δυναμική ώστε να διεκδικήσουμε και να υλοποιήσουμε πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Θα  ήθελα να ευχαριστήσω δημοσίως και φέτος τον Ηλία Νάνη, τον Γιώργο Τσίγκα, τον Ευθύμη Ρεντζιά, τον Ντίνο Μπάρδα, την Ελένη Αργυροπούλου και το Χρήστο Γακόπουλο για την καθημερινή τους δουλειά και προσπάθεια και για την άριστη συνεργασία και στήριξη σε όλα τα θέματα της καθημερινότητας όπως και στα προβλήματα και στις δύσκολες αποφάσεις”.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα του Νομού αναφερόμενος στη διαχείριση του ΕΣΠΑ από τον Ιούλιο του 2011:

  • ο δρόμος Τρίκαλα – Λάρισα επιτέλους ολοκληρώθηκε και οι πολίτες απολαμβάνουν πλέον ένα σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο,
  • ο δρόμος Καραβόπορο – Λυγαριά βρίσκεται σε εξέλιξη,
  • υλοποιείται πλέον ολόκληρη η μελέτη του δρόμου Τρίκαλα – Καρδίτσα δηλαδή και οι μελέτες για τις γέφυρες στο Πηνειό, ώστε να προχωρήσει και η οριστική ένταξη του έργου
  • ολοκληρώνεται ο δρόμος Τρίκαλα – Καλαμπάκα και με την ένταξη τελευταία των παράπλευρων οδών,
  • Παραδίδεται ο περιφερειακός δακτύλιος της πόλης των Τρικάλων Μύλος Τσαγκάδα – Δέλτα Καλαμπάκας, ένα έργο ανάσα για την πόλη των Τρικάλων
  • με γοργούς ρυθμούς επίσης προχωράει η υλοποίηση όλων των υπόλοιπων έργων, με άμεση απορρόφηση των δεσμευμένων πόρων του ΕΣΠΑ.
  •  Λύνουμε προβλήματα και προχωράει η κατασκευή του φράγματος Ληθαίου ενώ εντάξαμε για χρηματοδότηση και τη μελέτη των αρδευτικών δικτύων του φράγματος.

 

Εκτός από τα παραπάνω έργα σημαία ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης σήμερα από τις υπηρεσίες τις περιφερειακής ενότητας Τρικάλων άλλα 16 έργα στο ΕΣΠΑ όπως το ΟΔΙΚΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΜΕΤΕΩΡΩΝ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΩΤΗΡΑΣ, ΤΟ 10ο  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ –ΛΥΚΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΠΥΡΓΕΤΟΥ, ΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟΥ, ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ, ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΟ ΣΜΑ ΠΥΛΗΣ, τα οποία βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης και η απορροφητικότητα τους ξεπερνάει το 80%.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ, ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ, ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 1ου ΚΑΙ 2Ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΥΛΗΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΡΤΑΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ, ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ, τα οποία συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς η κατασκευή τους.

Και τέλος έγινε αναφορά στα 2 έργα που εντάχθηκαν τελευταία και ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την υλοποίησή τους που είναι

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ Β’ ΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Χ.Υ.Τ.Α.) ΝΟΜΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ με προυπολογισμό 9.500.000 και Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΤΑΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΕΩΡΩΝ με προϋπολογισμό 3.070.000

Παράλληλα βρίσκονται σε καλό στάδιο οι διεργασίες για την Ηλεκτροκίνηση του Σιδηρόδρομου της Δυτικής Θεσσαλίας.

Ακολούθως ο κ. Μιχαλάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των ΚΑΠ της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων λέγοντας χαρακτηριστικά “υλοποιούμε ένα στοχευμένο πρόγραμμα έργων και έχουμε αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλα τα προβλήματα που προέκυψαν κατά καιρούς  όπως εκτεταμένες χιονοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις, φωτιές και άλλα.

Στα παραπάνω πρέπει να σημειώσω, ότι αν και οι πόροι των ΚΑΠ είναι σημαντικά μειωμένοι σε σχέση με παλιότερα ήρθαν στην αρμοδιότητα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων οι συντηρήσεις των σηράγγων της οδού Στουρναρεικα – Μεσοχώρα, και η συντήρηση όλου του εθνικού οδικού δικτύου της πρώην ΔΕΣΕ.

Παράλληλα με τις γενικές εργολαβίες του προγράμματος των ΚΑΠ όπως Συντηρήσεις, Ασφαλτοστρώσεις, Αποκατάσταση Βατότητας, Προμήθεια και διανομή Άλατος, Κατασκευή τεχνικών, Οριζόντια σήμανση – ασφάλεια, Διαγραμμίσεις οδών κλπ διατηρούμε το σύνολο του οδικού δικτύου του Νομού Τρικάλων σε άριστη κατάσταση και ασφαλές σε συνεχή βάση.

Με μικρότερα και στοχευμένα έργα βελτιώνουμε τη βατότητα σημειακά όπως τα οδικά τμήματα Πρόδρομος – Γενέσι,  Κεφαλόβρυσο – Περιστέρα, Ράξας – Βασιλικής, Πολυνέρι – Μυρόφυλλο, Φλαμπουρέσι – Αγία Τριάδα, Καλύβια προς Δροσερό, Ι.Μ. Τίμιου Σταυρού – Κρανιά Κονάκια, Φωτάδα – Διαλεχτό, Γόμφοι – Λαζαρίνα, Μπαλκούρα – Περιφερειακή Μεγαλοχωρίου, την είσοδο της Κόρης, την παράκαμψη Δενδροχωρίου,  τον δρόμο προς τη Μηλιά, κλπ

Πρωταρχικό μας στόχο επίσης αποτελεί πάντα η ουσιαστική στήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων του νομού Τρικάλων, οπότε σχεδιάζουμε και μέσω των ΚΑΠ υλοποιούμε μια σειρά από σημαντικά έργα – παρεμβάσεις για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα όπως, αντιπλυμμηρικά – αποστραγγιστικά έργα, καθαρισμούς καναλιών, συντήρηση – κατασκευή χωμάτινων λιμνοδεξαμενών, αγροτική οδοποιία, προμήθεια αρδευτικών σωλήνων για τη συμπλήρωση του δικτύου άρδευσης μέσω των ΤΟΕΒ, και το πρόγραμμα του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού Κτηνοτροφικών – Γεωργικών Εγκαταστάσεων σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.

Ήδη επικαιροποιούμε τις μελέτες των εγγειοβελτιωτικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας ενόψει της 5ης προγραμματικής περιόδου ενώ έχουμε και άλλα έτοιμα ώριμα έργα.

Από τα υπόλοιπα του προγράμματος του ΟΣΚ ολοκληρώθηκε το 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΑΡΚΑΔΩΝΑΣ,  το Δημοτικό Σχολείο ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ, το  Δημοτικό Σχολείο .ΦΛΑΜΟΥΛΙΟΥ και η ανακατασκευή της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του 2ο ΛΥΚΕΙΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ.

Συνολικά στο πρόγραμμα των ΚΑΠ για το έτος 2013 με όριο πληρωμών τα 3.900.000 η απορροφητικότητα στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων ξεπέρασε τα 3.200.000 με ποσοστό απορροφητικότητας 82% περίπου ευρώ περίπου.

Καταφέραμε με τον Περιφερειάρχη τον Κώστα Αγοραστό να εντάξουμε στη ΣΑΕΠ 017 έτους 2013, να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση και να έχουμε διαθέσιμα στην περιφέρεια πλέον τα χρήματα για την Αποκατάσταση του Ποδηλατοδρομίου Τρικάλων με 400.000,00 ευρώ, όπως επίσης να ενεργοποιήσουμε ξανά τη χρηματοδότηση μέσω της ΣΑΕΠ 117, για την ολοκλήρωση κατασκευής του Κλειστού Γυμναστηρίου Τρικάλων με 3.500.000,00 ευρώ περίπου που υπολείπονται για την ολοκλήρωσή του. Τα παραπάνω έργα βρίσκονταν τελματωμένα εδώ και μια δεκαετία από το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Στηρίξαμε όσο μπορούσαμε με παρεμβάσεις στα κτίρια και με εξοπλισμό το ΤΕΦΑΑ και το Νοσοκομείο Τρικάλων.

Καταφέραμε μετά από πολλές προσπάθειες και ισχυρές πιέσεις όλων των φορέων να κρατήσουμε το Τμήμα των ΤΕΙ στα Τρίκαλα και να το αναβαθμίσουμε κιόλας.

Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι και στα υπόλοιπα προγράμματα που υλοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων και χρηματοδοτούνται από ΣΑΕΠ της Περιφέρειας κλπ έχουμε πολύ ικανοποιητικά ποσοστά απορροφητικότητας που προσεγγίζουν το 100%.

Μέσα από ένα στοχευμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων αναδείξαμε τα σημαντικά δρώμενα όπως επίσης στηρίξαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς πολιτισμού της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Στηρίξαμε το τουριστικό προϊόν της Περιφερειακής Ενότητας με την συμμετοχή μας σε εκθέσεις, με την παραγωγή και διανομή εντύπων με την παρουσίαση διαφημιστικών σποτ, με την υλοποίηση έργων και την άμεση αποκατάσταση ζημιών  σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς της Περιφερειακής Ενότητας όπως το οδικό κύκλωμα Μετεώρων, η αποκατάσταση των ζημιών στο οδικό δίκτυο του κυκλώματος Ασπροποτάμου και άλλα.

Παράλληλα ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου Ψηφιακής Προβολής Ιστορίας και Πολιτισμού των Μετεώρων και του Ολύμπου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση.

Τέλος στο πρόγραμμα Πίνδος το 2013 κατανεμήθηκαν στην ΠΕ Τρικάλων συνολικά 1.185.000 ευρώ οπότε το πρόγραμμα συνεχίζει να υλοποιείται χωρίς προβλήματα”.

Ολοκληρώνοντας τον απολογισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο των Διευθύνσεων και Τμημάτων της Π.Ε. Τρικάλων, σημειώνοντας ότι  “η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλαμε, με προσήλωση στο στόχο μας,  η πλήρης συνεργασία μεταξύ μας, με τον Περιφερειάρχη, με κάθε εμπλεκόμενο φορέα τοπικό ή κεντρικό και με κάθε υπάλληλο ξεχωριστά, δίνει ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα για την δυσχερή οικονομικά περίοδο που διανύουμε.

Συνεχίζουμε απρόσκοπτα τη δουλειά μας ώστε να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και να προσφέρουμε όσο μπορούμε ένα καλύτερο και ασφαλέστερο περιβάλλον διαβίωσης για τους πολίτες του Νομού Τρικάλων”.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή