"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.7 C
Trikala

Χρ. Σιμορέλης: Ο κόσμος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ

lafarm

Σχετικά άρθρα

«Έχουμε εμφανώς περάσει σε μία νέα σελίδα με αναπτυξιακή δυναμική για την ελληνική οικονομία και οφείλουμε να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε η χώρα να φύγει από την οικονομική επιτροπεία το συντομότερο δυνατό», τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Χρήστος Σιμορέλης, βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι στόχοι της κυβέρνησης που θα αναλυθούν στη ΔΕΘ είναι ουσιαστικά το τελευταίο βήμα μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018», επισημαίνει.

Εκτιμά ότι «ο κόσμος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ» αν και «επισημαίνουν ότι η φορολογία είναι υψηλή και πολλοί νέοι άνθρωποι και επιστήμονες φεύγουν από τη χώρα για να βρουν δουλειά», ωστόσο «γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που κουνούν τώρα το δάκτυλο, στην περίοδο που κυβέρνησαν τη χώρα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βρεθεί η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας». Ο πολύς κόσμος «δεν πείθεται από όσα λέει η Νέα Δημοκρατία που όταν το αφήγημά της για πτώση της κυβέρνησης και εκλογές κατέρρευσε έσπευσε να επαναφέρει ανεπιτυχώς τη χρεοκοπημένη θεωρία των δύο άκρων», προσθέτει.

Αναφερόμενος στα έργα του Αχελώου, ξεκαθαρίζει ότι η έκτροπή του «ήταν μια προεκλογική υπόσχεση ορισμένων πολιτικών ενός άλλου χώρου που γνώριζαν ότι αυτό το έργο δεν θα γινόταν και το χρησιμοποίησαν για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα» και «πήγε πίσω το νομό μας στο θέμα διαχείρισης των δικών του υδάτων». Αντίθετα, το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας, «που λανθασμένα έχει ταυτιστεί με την εκτροπή του Αχελώου» και «που για χρόνια ήταν στις καλένδες, με περισσότερα από μισό δισ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη για τη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό» είναι έτοιμο. «Το έργο βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή αυτάρκεια της ευρύτερης περιοχής», προσθέτει.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Τρικάλων Χρήστου Σιμορέλη στον Αποστόλη Ζώη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκτιμάτε ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης;

«Βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και έχουμε υπερβεί επιτυχώς τη μεγάλη δυσκολία της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως χαρακτηριστικά έχει πει και ο πρωθυπουργός τα δύσκολα είναι πίσω μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουμε, αλλά συνεχίζουμε να παλεύουμε για να την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Θα παραθέσω μερικά θετικά στοιχεία. Καταρχάς, η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές έγινε επιτυχώς και αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη της διεθνούς αγοράς στην ελληνική οικονομία. Είδαμε αναβαθμίσεις από όλους σχεδόν τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Επιπλέον, οι ξένοι επενδυτές έφεραν πάνω από 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στο περασμένο επτάμηνο, όταν πέρυσι ήταν μόλις 200 εκατ. ευρώ. Με την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πέφτουν στην αγορά ακόμη 5,6 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Η ανεργία έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, η εισπραξιμότητα των φόρων και η πάταξη της φοροδιαφυγής αποδίδουν και οι οικονομικοί δείκτες είναι θετικοί. Έχουμε εμφανώς περάσει σε μία νέα σελίδα με αναπτυξιακή δυναμική για την ελληνική οικονομία και οφείλουμε να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε η χώρα να φύγει από την οικονομική επιτροπεία το συντομότερο δυνατό.

Κατά την περιοδεία σας σε χωριά της Περιφέρειας στην οποία εκλέγεστε, ποια είναι η εικόνα που έχετε σχηματίσει; Πώς αντιμετωπίζουν οι πολίτες τις πολιτικές που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση;

«Ο κόσμος βλέπει φως στο τέλος του τούνελ. Επισημαίνουν ότι η φορολογία είναι υψηλή και πολλοί νέοι άνθρωποι και επιστήμονες φεύγουν από τη χώρα για να βρουν δουλειά, όμως πολλοί βλέπουν θετικά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης. Επίσης γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, που κουνούν τώρα το δάκτυλο, στην περίοδο που κυβέρνησαν τη χώρα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να βρεθεί η Ελλάδα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Δημιουργώντας τεράστια χρέη, ανέχθηκαν τη διαπλοκή σε όλα τα επίπεδα και προκάλεσαν τεράστια πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα. Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι επενδύουν στην αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης για να επανέλθουν στις θέσεις τους και να κάνουν άραγε τι; Σε αγαστή συνεργασία με μερίδα των media που ελέγχουν πλήρως, στηρίζουν σθεναρά μία πολιτική που επί της ουσίας αποσταθεροποιεί τη χώρα. Λένε ότι η χώρα καταστράφηκε τα δυόμισι χρόνια που κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι όλα τα προηγούμενα, και περιμένουν να τους πιστέψει ο κόσμος. Επιμένουν ότι αν δεν έπεφτε η κυβέρνηση Σαμαρά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα. Ξεχνούν επιλεκτικά τα 4,5+% πρωτογενή πλεονάσματα του mail Χαρδούβελη και σε πόσα δισ. παραπάνω μέτρα μεταφράζονται. Ξεχνούν το χρέος που ο ίδιος ο αντιπρόεδρος τους είπε ότι είναι δευτερεύον ζήτημα και προφανώς αποσιωπούν τα σκάνδαλα στην υγεία που έρχονται στην επιφάνεια καθημερινά και αφορούν τα τελευταία δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ο πολύς κόσμος τα βλέπει αυτά. Δεν πείθεται από όσα λέει η Νέα Δημοκρατία που όταν το αφήγημά της για πτώση της κυβέρνησης και εκλογές κατέρρευσε έσπευσε να επαναφέρει ανεπιτυχώς τη χρεοκοπημένη θεωρία των δύο άκρων. Αυτό λοιπόν που θέλει ο κόσμος είναι η σημερινή κυβέρνηση να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε η χώρα να υπερβεί την επιτροπεία και η οικονομία να ανακάμψει με όρους δίκαιους και τον λαό όρθιο».

Σε λίγες ημέρες θα πάρει σάρκα και οστά η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τι περιμένετε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό;

«Στη ΔΕΘ θα αναγγείλει ο πρωθυπουργός την στρατηγική πορεία της κυβέρνησης το επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σε σχέση με τους προηγούμενους στόχους της. Η πολιτική κατεύθυνση πρέπει να περιλαμβάνει τη δίκαιη ανάπτυξη με επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, που θα αφήνουν όφελος στο τόπο που γίνονται, νέες μόνιμες θέσεις εργασίας και περισσότερος εκδημοκρατισμός των δημόσιων δομών. Όσον αφορά το Δημόσιο, είδαμε την Τετάρτη τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017-2019» που στοχεύει στην ορθολογική ανακατανομή της δημόσιας διοίκησης και στην απλούστευση των διαδικασιών, με μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Αυτό στην πράξη σημαίνει καλύτερη λειτουργία του κράτους. Οι στόχοι της κυβέρνησης που θα αναλυθούν στη ΔΕΘ είναι ουσιαστικά το τελευταίο βήμα μέχρι τη λήξη του προγράμματος το 2018».

Ποια είναι η πορεία των έργων του Αχελώου; Εκτιμάτε ότι θα βοηθήσει, όταν λειτουργήσουν τον θεσσαλικό κάμπο;

«Ας ξεκαθαρίσουμε πρώτα ότι η έκτροπή του Αχελώου δεν ήταν ποτέ στις πολιτικές μας θέσεις. Ήταν μια προεκλογική υπόσχεση ορισμένων πολιτικών ενός άλλου χώρου που γνώριζαν ότι αυτό το έργο δεν θα γινόταν και το χρησιμοποίησαν για να εξυπηρετήσουν τα μικροπολιτικά τους συμφέροντα. Αυτή η υπόσχεση πήγε πίσω το νομό μας στο θέμα διαχείρισης των δικών του υδάτων με δημιουργία μικρότερων φραγμάτων, ώστε να αποφεύγουμε τις πλημμύρες το χειμώνα και τη ξηρασία το καλοκαίρι. Ένα τελείως διαφορετικό έργο, που λανθασμένα έχει ταυτιστεί με την εκτροπή του Αχελώου, είναι το υδροηλεκτρικό φράγμα της Μεσοχώρας. Είναι ένα έργο έτοιμο, που για χρόνια ήταν στις καλένδες, με περισσότερα από μισό δισ. ευρώ διαφυγόντα κέρδη για τη ΔΕΗ και τον ελληνικό λαό. Στις αρχές του Αυγούστου πετύχαμε να υπογραφεί η εκκρεμούσα μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων που δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία του. Το έργο βρίσκει σύμφωνη την τοπική κοινωνία και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και στην ενεργειακή αυτάρκεια της ευρύτερης περιοχής».

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης