«Χτυπάει κόκκινο» η κατάσταση της Υγείας στη Θεσσαλία Reviewed by Momizat on .   Δραματική χαρακτήρισαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι εκπρόσωποι υγειονομικών σωματείων και οργανώσεων   Δραματική χαρακτήρισαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι εκπρόσωποι υγειονομικών σωματείων και οργανώσεων Rating: 0

«Χτυπάει κόκκινο» η κατάσταση της Υγείας στη Θεσσαλία

«Χτυπάει κόκκινο» η κατάσταση της Υγείας στη Θεσσαλία

 

Δραματική χαρακτήρισαν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, οι εκπρόσωποι υγειονομικών σωματείων και οργανώσεων από ολόκληρη τη Θεσσαλία που πραγματοποίησαν χθες σύσκεψη στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.

Η σύσκεψη στόχευε στην καταγραφή των κεντρικών ζητημάτων, που εξελίσσονται προς το χειρότερο, αλλά και στη δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου που θα προγραμματίσει το επόμενο διάστημα σειρά αγωνιστικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

«Χτυπάει κόκκινο» η κατάσταση της Υγείας στη Θεσσαλία

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ειδικότερα εκπρόσωποι και των 6 ενώσεων γιατρών της Θεσσαλίας, των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ και των εργαζομένων στα αντίστοιχα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον γενικό σύμβουλο της ΟΕΝΓΕ και πρόεδρο της ΕΙΝΚΥΛ, Λάμπρο Καραγεώργο, καθίσταται δραματική η κατάσταση στην 5η ΥΠΕ, μετά το κλείσιμο του χειρουργικού τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και την έλλειψη προσωπικού στον παθολογικό τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, γεγονότα που θα επιβαρύνουν με χιλιάδες επιπλέον περιστατικά τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας.

Δραματική είναι εν τω μεταξύ η κατάσταση που δημιουργεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, με το φαινόμενο να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Ο κ. Καραγεώργος τόνισε ότι το «Κουτλιμπάνειο» λειτουργεί με λιγότερο από τα 2/3 του προσωπικού που προβλέπεται, πολλοί δε από αυτούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Έτσι, το πρόβλημα επιτείνεται όταν οι συμβάσεις έργου ολοκληρώνονται, τη στιγμή που παρατηρείται χαμηλή διάθεση για την κάλυψη θέσεων επικουρικών και ειδικευόμενων γιατρών.

Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την τελευταία επταετία έχουν φύγει στο εξωτερικό περισσότεροι από 10.000 γιατροί.

Παράλληλα, συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των μονάδων υγείας, η οποία τα πέντε τελευταία χρόνια είναι πλέον της τάξεως του 70%.

Σοβαρές είναι και οι ελλείψεις στον εξοπλισμό των νοσοκομείων, αφού – μόνο στο ΓΝΛ – συμπληρώνεται χρόνος που η Καρδιολογική Κλινική λειτουργεί χωρίς τεστ κοπώσεως, ο ένας υπέρηχος ακτινολογικό δυσλειτουργεί και από τα 3 σταθερά ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργεί μόνο το 1.

Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει πρόβλημα με το κονδύλι για τα φάρμακα και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, με αποτέλεσμα των δραματικό περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σχετικά τώρα με τα γενικότερα προβλήματα, το κράτος εμφανίζεται ως μπαταχτσής – είπε ο Λάμπρος Καραγεώργος – με τις περικοπές στο κονδύλι των εφημεριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι παραμένουν απλήρωτα τμήματα εφημεριών από τον Ιανουάριο του 2015 των γιατρών των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, ένα ποσό μεγαλύτερο των 2.000 ευρώ ανά άτομο κατά μέσο όρο.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ ανέφερε ότι η απάντηση της ΥΠΕ στις οχλήσεις των γιατρών είναι… να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους στα δικαστήρια, αφού οι όποιες αποφάσεις τελεσιδικούν μετά από πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα απλήρωτων εφημεριών που εκκρεμούν από το μακρινό 2009.

EΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή