Χωρίς εκχιονιστικά τα ορεινά της Θεσσαλίας! Reviewed by Momizat on . «Αν χιονίσει αύριο δεν θα πάει κανείς να καθαρίσει το χιόνι. Δεν μπορούμε να κάνουμε μίσθωση, μην μου πείτε αύριο ότι δεν έγινε αποχιονισμός». Με αυτή τη φράση, «Αν χιονίσει αύριο δεν θα πάει κανείς να καθαρίσει το χιόνι. Δεν μπορούμε να κάνουμε μίσθωση, μην μου πείτε αύριο ότι δεν έγινε αποχιονισμός». Με αυτή τη φράση, Rating: 0

Χωρίς εκχιονιστικά τα ορεινά της Θεσσαλίας!

Χωρίς εκχιονιστικά τα ορεινά της Θεσσαλίας!

«Αν χιονίσει αύριο δεν θα πάει κανείς να καθαρίσει το χιόνι. Δεν μπορούμε να κάνουμε μίσθωση, μην μου πείτε αύριο ότι δεν έγινε αποχιονισμός». Με αυτή τη φράση, μιλώντας στο προχθεσινό συνέδριο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός θέλησε να αναδείξει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την ψήφιση νόμου 4412/16 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά σε δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών.

Ο νόμος ψηφίσθηκε τον περασμένο Αύγουστο και μέχρι σήμερα, παρά την ανταλλαγή αλληλογραφίας των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα για την πρακτική εφαρμογή του με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα.

Ένα από αυτά αφορά στον τρόπο μίσθωσης εκχιονιστικών μηχανημάτων που πιθανότατα να απαιτηθεί να χρησιμοποιηθούν τα επόμενα 24ωρα, όταν ήδη από την ΕΜΥ εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων, με την πρόβλεψη να αφορά και στον ορεινό όγκο της Θεσσαλίας την ερχόμενη Τρίτη.

Η αλλαγή στο καθεστώς μίσθωσης εκχιονιστικών (με διαγωνισμό πλέον αντί ανάθεσης στο παρελθόν) πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα, οι Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Θεσσαλίας να μην έχουν στη διάθεσή τους εκχιονιστικά μηχανήματα ιδιωτών για τον καθαρισμό των δρόμων, εφόσον τελικά απαιτηθεί.

Παρά μόνο τα ελάχιστα μηχανήματα Δημοσίων Υπηρεσιών τα οποία δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε όλο το δίκτυο. Να διευκρινισθεί πως, όσο παραμένει το θέμα σε εκκρεμότητα, το πρόβλημα θα δημιουργηθεί στο οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου της Θεσσαλίας και όχι στην ΠΑΘΕ, όπου ο αποχιονισμός αποτελεί αρμοδιότητα της εταιρίας που λειτουργεί τα διόδια, ούτε και τους παραδρόμους της ΠΑΘΕ όπου έχει υλοποιηθεί σχετικός διαγωνισμός. Εξαίρεση αποτελεί επίσης και η Μαγνησία αφού εκεί, είναι σε ισχύ διαγωνισμός που έγινε το προηγούμενο διάστημα.

ΑΣΑΦΕΙΕΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), διαπιστώνοντας ασάφειες του νέου νόμου στη διαδικασία ανάθεσης, με έγγραφό της τον περασμένο Σεπτέμβριο, προς στη Διεύθυνση Νομοθετικού Συντονισμού του Υπ. Μεταφορών και προς το Υπουργείο Οικονομικών, ζητά εξηγήσεις για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις διαδικασίες πληρωμής δαπανών Πολιτικής Προστασίας, για έκτακτα δηλαδή καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, φωτιές, χιονοπτώσεις κλπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΓΓΠΠ δε λαμβάνει απάντηση και επανέρχεται με νέο έγγραφο. Το Υπουργείο Μεταφορών, απαντά στα μέσα Οκτωβρίου, με τη δοθείσα απάντηση ωστόσο να «περιπλέκει» ακόμη περισσότερο την κατάσταση καθώς παραπέμπει σε άρθρο του νέου νόμου που αφορά στις περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης με απρόβλεπτο χαρακτήρα όπως για παράδειγμα οι φυσικές καταστροφές.

Με την Ενιαία Αρχή Ανεξάρτητων Δημοσίων Συμβάσεων να θεωρεί ως «προβλέψιμη» τη χιονόπτωση άρα και τη διεξαγωγή, νωρίτερα, διαγωνισμού. Η ΓΓΠΠ επανήλθε με νέο έγγραφο στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ζητώντας εκ νέου διευκρινίσεις, έγγραφο που μέχρι χθες δεν είχε απαντηθεί. Έτσι οι περιφέρειες Θεσσαλίας, Ηπείρου και Θράκης, έχουν σε «εκκρεμότητα» θέματα που δεν αφορούν μόνο στον αποχιονισμό αλλά και σε έκτακτα καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες και οι καταπτώσεις.

Για πρακτικούς λόγους επίσης είναι αντιληπτό ότι σήμερα, δεν είναι εφικτή η διεξαγωγή ηλεκτρονικού διαγωνισμού, όχι ως προς τη διαδικασία αλλά ως προς τα αποτελέσματά του, με δεδομένο ότι από μεθαύριο… θα πέσουν τα πρώτα χιόνια στα ορεινά.

Προς το παρόν, εφόσον ακόμη δεν έχει διεξαχθεί διαγωνισμός αφού μέχρι και χθες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες αντάλλασσαν αλληλογραφία για το όλο θέμα, το βέβαιο είναι πως τα 3- 4 εκχιονιστικά που διαθέτει η κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλίας, δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και η μίσθωση ιδιωτικών εκχιονιστικών θεωρείται απαραίτητη.

ΠΟΡΟΙ

Μια ακόμη διάσταση του θέματος αφορά και στην εξοικονόμηση πόρων αφού στην περίπτωση της διεξαγωγής διαγωνισμού, εκτιμάται ότι θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερα χρήματα αφού θα προβλέπεται και σταλία του μισθωμένου εξοπλισμού, αντί των δαπανών στην περίπτωση της ανάθεσης.

«ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ»

Με αφορμή το ίδιο θέμα ο κ. Αγοραστός, με δήλωσή του στην «Ε» σημείωσε «τις στρεβλώσεις στις διαγωνιστικές διαδικασίες» με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ο εκχιονισμός των δρόμων. «Εμείς θέλουμε τους διαγωνισμούς» προσθέτει ο κ. Αγοραστός «είμαστε υπέρ των διαγωνισμών αλλά πρέπει να μας δώσουν τα χρήματα, να δοθούν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις για να ενεργοποιηθούν και οι διαγωνισμοί» καταλήγει ο περιφερειάρχης.

Σχόλια (1)

 • Καπετάν Πλεύσης

  Ο Τζίτζικας και ο Μέρμηγκας….
  4 Μόνο εκχιονιστικά υπάρχουν και δεν επαρκούν…Για να επιστρατεύσουν έκτακτο εργολαβικό προσωπικό , δηλαδή τον ΧΨ εργολάβο του Πρωινού Καφέ του Κομιτάτου της Νοματαρχίας.
  Να σας βοηθήσω ποιους να πάρετε ? Να τους γράψω εδώ να δούμε πόσα θα πιάσω στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ…?
  Μάλλον γνωρίζετε ήταν και πέρυσι…περιμένουν με αγωνία έτσι…
  Πέρυσι μόνο ο νομός Τρικάλων προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω
  1.000.000 σταφίδες σε αποχιονισμούς έκτακτα από την χειμερινή περίοδο.Το έργο έγινε αποκλειστικά από ταλαντούχους αξιαγάπητους πατριώτες εργολάβους.
  Δεν χρειάστηκε να επέμβουν σχεδόν καθόλου καθώς δεν είχαμε βαρύ χειμώνα αλλά οι καρποί κοπήκανε. Στους γνωστούς αγνώστους γίγαντες τιτάνες εργολάβους, που κόπιασαν να πίνουν 365 καφέδες το χρόνο το πρωί στη νομαρχία….
  Υπήρχαν οικογένειες που δήλωναν μηχανήματα 2 έως 4 σε αριθμό και άλλαζαν τα ονόματα πατήρ υιός και μάνα. Από 20.000 φιστίκια έως 150.000 στραγάλια. Ακόμη και επώνυμες εταιρείες οδικής βοήθειας εργάστηκαν στο εκχιονιστικό έργον…και η κουτσή Μαρία…
  Πυραμίδα του Χέοπα το σύστημα.
  Ο Τζίτζικας έπρεπε να κρατήσει απόθεμα για ένα βαρύ χειμώνα….
  Υπάρχουν 55 έγγραφα Υπερβολικής Σπατάλης σε ξηρούς καρπούς για το 2015-2016…..
  55 Αγγούρια για τον φορολογούμενο Έλληνα και Τρικαλινό.
  Βέβαια θα πούνε οι κουβαρντάδες άρχοντες του τόπου ότι δούλεψαν, εργάστηκαν πολύ πέρυσι τα μηχανήματα, έλιωσαν τα λάστιχα και το κονιάκ και το ξηροκάρπιον ήταν αναγκαίο …
  Αυτό θα πει κουβαρντιλίκι…οι κουβαρντάδες του τόπου μας…με του Λαού την ΤΣΕΠΗ και τα ΑΡΧ..αία Ελληνικά σφαιρίδια του Λαού.
  Απλά το τσιμπούσι έγινε…βοηθήσαμε και εμείς ο Λαός…να φάνε αυτοί καλύτερα και εμείς τις μυρωδιές…
  Αλλά πεινάτε και Φέτος …..ήμαρτον….

  Απάντηση

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή