"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.5 C
Trikala

Χωρίς ρεύμα για τρεις μήνες ζούσε μία οικογένεια στους Γεωργανάδες

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Με τον αριθμό των πολιτών που ζουν στο όριο της φτώχειας να αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζεται, δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, οικογενειακές τραγωδίες, με συνανθρώπους μας που δυσκολεύονται να έχουν ακόμα και τα βασικά.

Μια τέτοια περίπτωση αποτελεί και μια οικογένεια στους Γεωργανάδες που ζούσε στο σκοτάδι επί τρεις μήνες, καθώς δεν είχε χρήματα για να αποπληρώσει τις οφειλές της προς τη ΔΕΗ. Ωστόσο όμως, για ακόμη μια φορά η αλληλεγγύη έδωσε την λύση.

Μόλις έγινε αντιληπτή η τραγική κατάσταση που ζούσε η οικογένεια, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Βαγγέλης Ζιώγκος κίνησε όλες τις διαδικασίες για να βρεθεί μία λύση. Άμεση ήταν και η ανταπόκριση των κατοίκων του χωριού, όπου ο κ. Ζιώγκος με την βοήθεια ακόμη τριών συγχωριανών κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα και χθες έσπευσαν στην ΔΕΗ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές.

«Δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζαμε ότι συνάνθρωποι μας ζουν χωρίς ρεύμα και να μην κάναμε κάτι. Ήταν καθήκον μας» αναφέρει ο κ. Ζιώγκος.

Χάνονται ζωές

Η οικογένεια στους Γεωργανάδες είναι μόνο μια από τις χιλιάδες περιπτώσεις που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω ανέχειας, με αποτέλεσμα να στερούνται ακόμη και αυτά που εν έτει 2016 θα έπρεπε να ήταν αυτονόητα για όλους. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση αυτή φέρει τραγικά αποτελέσματα, όπου συνάνθρωποι στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν, πολλές φορές αδυνατούν να τα καταφέρουν φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να κινδυνεύει ή και να χαθεί η ζωή τους.

Όπως για παράδειγμα, το πρόσφατο περιστατικό στην Λάρισα που παρολίγον να καταλήξει σε τραγωδία, όταν σε διαμέρισμα που ζούσε μια τριμελής οικογένεια ξέσπασε φωτιά από αναμμένο κερί που είχαν, καθώς το ρεύμα ήταν κομμένο στο σπίτι. Αποτέλεσμα ήταν ο 4χρονος γιος να υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Μια άλλη περίπτωση -πάλι στην ίδια πόλη- που συγκλόνισε την κοινή γνώμη είναι η τραγωδία που καταγράφηκε με τους πέντε φοιτητές το Μάρτιο του 2013, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν άναψαν ένα αυτοσχέδιο μαγκάλι. Τους πήρε όμως ο ύπνος και δύο από αυτούς κατέληξαν από τις αναθυμιάσεις.

Που είναι το κράτος πρόνοιας;

Δεν είναι λίγες φορές που έχει επισημανθεί η τραγική κατάσταση που βρίσκονται πολλοί Τρικαλινοί λόγω της οικονομικής κρίσης, γεγονός που καταδεικνύεται και μέσα από τα στοιχεία που έρχονται από τις κοινωνικές δομές του Δήμου Τρικκαίων. Μισθωτοί, χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι είναι τα …θύματα των σκληρών μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται τα τελευταία έξι χρόνια και έχουν οδηγήσει πολίτες στην απόγνωση και στην ανέχεια, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν, ακόμα και τα βασικά, όπως το λάδι και το ψωμί. Ένα ακόμη θλιβερό φαινόμενο, που σχεδόν έχει γίνει καθημερινό, είναι με τους συμπολίτες, κάθε ηλικίας να ψάχνουν στους κάδους απορριμμάτων, ως ύστατη προσπάθεια να αναζητήσουν το φαγητό της ημέρας. Εικόνες, που τα χρόνια προ κρίσης ήταν άγνωστες, σήμερα είναι συνηθισμένες, ωστόσο δεν παύουν να προκαλούν σοκ.

Το ερώτημα πάντως που γεννάται είναι που είναι το κράτος πρόνοιας για τους πραγματικά αναξιοπαθούντες πολίτες και πότε θα σταματήσει να εφαρμόζονται πολιτικές που γεννούν φτωχούς και αυξάνουν όλο και περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες;

 

της Νικολέτας Μούκα

Εφημ. Πρωϊνός Λόγος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης