Ψάχνοντας τους τρικαλινούς προγόνους 4.000 χρόνια πριν Reviewed by Momizat on . Η ζωή 4.000 χρόνια πριν, στην περιοχή έξω από το Πετρωτό, στη θέση «Ψαλίδα», προφανώς θα ήταν δύσκολη. Από το 2.300 π.Χ. περίπου, μέχρι το 1.100 π.Χ. περίπου οι Η ζωή 4.000 χρόνια πριν, στην περιοχή έξω από το Πετρωτό, στη θέση «Ψαλίδα», προφανώς θα ήταν δύσκολη. Από το 2.300 π.Χ. περίπου, μέχρι το 1.100 π.Χ. περίπου οι Rating: 0

Ψάχνοντας τους τρικαλινούς προγόνους 4.000 χρόνια πριν

Ψάχνοντας τους τρικαλινούς προγόνους 4.000 χρόνια πριν

Η ζωή 4.000 χρόνια πριν, στην περιοχή έξω από το Πετρωτό, στη θέση «Ψαλίδα», προφανώς θα ήταν δύσκολη. Από το 2.300 π.Χ. περίπου, μέχρι το 1.100 π.Χ. περίπου οι κάτοικοι θα είχαν προβλήματα από τις πλημμύρες του Πηνειού (που είχε τότε διαφορετική κοίτη), αλλά ταυτοχρόνως θα είχαν τον ποταμό και για ευλογία, αφού από εκεί εξασφάλιζαν νερό για πόση και για άρδευση. Θα έψαχναν να βρουν νέες εκτάσεις προς Κλοκωτό ή προς Φαρκαδόνα, θα είχαν επαφές με οικισμούς στον σημερινό νομό Λάρισας και θα ζούσαν την «κλασική» ζωή των προελλήνων και των επεδραμόντων ελληνικών φύλων. Δεν γνωρίζουμε ακόμη επακριβώς, πώς ζούσαν στη μέση και την ύστερη εποχή του χαλκού στη Θεσσαλία (μεσοελλαδική και υστεροελλαδική περίοδος). Ξέρουμε, όμως, ότι οι ανασκαφές που ξεκίνησαν με αφορμή την κατασκευή της νέας εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας, θα συνεχιστούν. Το αποφάσισε ο υπουργός Πολιτισμού, Κ. Τασούλας για το τρέχον έτος. Μακάρι να συνεχιστούν και του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια, σε όλη την ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να απαντηθεί το ερώτημα: πού ήταν η αρχαία Φαρκαδόνα; Αλλά και τα πιο ουσιαστικά, όπως, τον τρόπο ανάπτυξης, την κοινωνική και οικονομική οργάνωση, τις σχέσεις με όμορες φυλές/ομάδες/λαούς, τα αίτια της πτώσης του πολιτισμού αυτού. Ο οποίος φαίνεται να υπήρχε στην περιοχή από όπου σήμερα περνά ο νέος αυτοκινητόδρομος. Εκεί, δηλαδή, στην περιοχή της «Βούλας», όπου, όταν περνούσαμε με το αυτοκίνητο, ένας θόρυβος ακουγόταν από τα υπέδαφος: ήταν τα αρχαία. Σε συνδυασμό με τα ευρήματα στην αρχαία Πέλιννα, θα μπορέσουμε 9οι επιστήμονες δηλαδή) κάποια στιγμή να ανασυνθέσουν έστω και εν μέρει υποθετικά, τη ζωή πριν από 4.000 χρόνια.

petroto_arxaia petroto_arxaia1 petroto_arxaia3

 

 

Τι βρέθηκε

Σύμφωνα με το κείμενο των αρχαιολόγων της ΛΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων (από την Καρδίτσα), βρέθηκαν τα εξής:

«Η θέση βρίσκεται στον κόμβο Πετρωτού του Δήμου Φαρκαδώνας. Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν με αφορμή τις εργασίες βελτίωσης της ε,ο, Λάρισας -Τρικάλων. Ήρθε στο φως οικισμός της Μέσης και Ύστερης Εποχής Χαλκού.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών ήρθαν στο φως κτήρια κυρίως παραλληλόγραμμα μεγαρόσχημα οικοδομήματα, καθώς και αψιδωτά. Πρόκειται για κτίρια λίθινης ανοδομής με περιορισμένη χρήση πλίνθων. Χρησιμοποιείται κυρίως ο τοπικός ασβεστόλιθος, σε μικρού ή μεσαίου μεγέθους λίθους, σπάνια μεγαλύτερους, αδρά ή καθόλου λαξευμένους. Σε αρκετά κτήρια, είναι εμφανείς περισσότερες της μίας φάσεις δόμησης και χρήσης του χώρου. Ανάμεσα στα κτήρια ήρθαν στο φως ταφές. Οι ενήλικες ενταφιάζονται εκτάδην σε απλούς λάκκους. Ενώ αντίθετα τα βρέφη και τα παιδιά ενταφιάζονται εκτάδην σε κιβωτιόσχημους τάφους. Οι ταφές είναι στην πλειονότητά τους ακτέριστες ή φτωχά κτερισμένες, με ένα μόνο αγγείο να συνοδεύει το νεκρό. Μεγάλος είναι ο αριθμός οστράκων αγγείων που συλλέγονται από όλη την έκταση του οικισμού. Τα σχήματα που επικρατούν είναι κύλικες, υδρίες, αλάβαστρα, πίθοι, πιθαμφορείς, κύπελλα μόνωτα και δίωτα, κ.ά. Στα διακοσμητικά στοιχεία κυριαρχούν οι οριζόντιες ευθύγραμμες ή κυματοειδείς ζώνες στο σώμα του αγγείου. Ακολουθούν τα επάλληλα επικαλυπτόμενα τρίγωνα, οι ζώνες με ενάλληλα γραμμίδια, οι σπείρες, η «ρακέτα», η πορφύρα, κ.ά. Δεν λείπουν τα αγγεία με πλαστική διακόσμηση  καθώς και τα εισηγμένα αγγεία κυρίως από Αργολίδα. Τον κατάλογο των πήλινων ευρημάτων συμπληρώνουν ειδώλια (τύπου Φ, Ψ, και ζωόμορφα), σφονδύλια, πηνία, και υφαντικά βάρη. Έχει τέλος βρεθεί ικανός αριθμός λίθινων εργαλείων (λεπίδες από πυριτόλιθο, πελέκεις, ακόνια, κ.ά.), και οστέινων περονών και οπέων. Οι μέχρι τώρα ανασκαφικές εργασίες αποδεικνύουν ότι πρόκειται για έναν σημαντικό οικισμό της Εποχής Χαλκού».

Επιβλέπων Αρχαιολόγος: Μαρία Βαϊοπούλου (ΛΔ’ ΕΠΚΑ)

Αρχαιολόγοι πεδίου: Αμαλία Διώτη, Δέσπονα Λάμπρου, Χρήστος Καραγιάννης

Θανάσης Μιχαλάκης

Πρώτη δημοσίευση 21-7-14 ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

petroto_arxaia4 petroto_arxaia5 petroto_arxaia6

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή