"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

18.2 C
Trikala

Ψήφισμα του Δ.Σ. του Δήμου Φαρκαδόνας για τη Digea

lafarm

Σχετικά άρθρα

Η Digea Α.Ε. είναι ένα νομικό πρόσωπο που συστήθηκε τον Ιούνιο του 2009 από κοινού από τα κανάλια Alpha, Alter (τότε), Antenna, Makedonia TV, Mega, Σκάι, και Star και η οποία «έχει αναλάβει την ψηφιακή εκπομπή των τηλεοπτικών προγραμμάτων» τόσο των ιδιωτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, καθώς και όσων άλλων σταθμών προτιμήσουν τις υπηρεσίες της.
Μέχρι τότε στην Ελλάδα υπήρχε μόνο το ψηφιακό σήμα της πλατφόρμας της κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ. Πλέον, όποιος θέλει να εκπέμπει ψηφιακά, απευθύνεται στην Digea.
Αυτή όμως η «αποκλειστικότητα» της Digea έχει και συνέχεια, διότι οι ιδιοκτήτες των παραπάνω μεγάλων καναλιών, προσπαθούν να ιδιοποιηθούν πόρους από το κράτος ή από τους πολίτες αποφεύγοντας να προχωρήσουν στην επέκταση της κάλυψης του δικτύου κάλυψης της ελληνικής επικράτειας, όπως τουλάχιστον απαιτεί η συμβατική τους υποχρέωση.
Αν προσπεράσουμε τον γνωστό και «αδιαφανή» τρόπο εκχώρησης των συχνοτήτων, που αποτελεί εύνοια για τα μεγάλα μιντιακά συμφέροντα σε βάρος των μικρών περιφερειακών καναλιών, τα οποία δύσκολα θα επιβιώσουν, ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που ανακύπτει, είναι η μη τηλεοπτική κάλυψη των περιοχών της περιφέρειας.
Ενώ αρχικά είχαν υπολογιστεί για την ψηφιακή τηλεόραση η δημιουργία 275 σημείων εκπομπής του αρχικού σχεδίου για τον χάρτη ψηφιακών συχνοτήτων, αυτά γίνονται 156, ώστε να μειωθεί το κόστος των επενδύσεων των παρόχωv (ιδιοκτητών) του δικτύου.
Έτσι δημιουργείται ένα μεγάλο κενό στα μη υπάρχοντα σημεία εκπομπής. Το κενό αυτό προτείνεται να καλυφθεί με μικρούς αναμεταδότες, που θα τοποθετηθούν χωρίς αδειοδότηση μέσα σε αστικές περιοχές, με την αγορά τους να βαραίνει τις Δημοτικές Αρχές κάθε περιοχής.
Αυτόματα λοιπόν, ο κάθε δήμος, για να μπορέσει να έχει στην περιοχή του τηλεοπτική κάλυψη, αφού θα υποχρεωθεί «να αγοράσει» το σήμα εκπομπής, θα μετακυλήσει το κόστος στους Δημότες μέσω ενός παγίου τέλους στα Δημοτικά τέλη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιακή μετάβαση.
Αυτό λοιπόν το πρόβλημα το αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Φαρκαδόνας. Αρκετές περιοχές του Δήμου δεν έχουν σήμερα τηλεοπτική κάλυψη ή αν έχουν είναι υποτυπώδης έως και ανεπαρκής. Αποτέλεσμα να στερείται ο κάθε δημότης το δημοκρατικό και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην πληροφόρηση και στη γνώση.
Στη προτεινόμενη λύση του προβλήματος που επιχειρείται, με τη μετακύλιση του κόστους στους τοπικούς Δήμους, αναγκάζοντάς τους να κατασκευάσουν με επιβάρυνση των ιδίων και των δημοτών τους τοπικούς αναμεταδότες, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φαρκαδόνας εκφράζει τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή του.
Καλούμε τη Πολιτεία και τα αρμόδια Υπουργεία να επιβάλλουν στην εταιρεία παροχής ψηφιακού σήματος Digea την υποχρέωση ανάληψης του κόστους όλων των απαιτούμενων τοπικών αναμεταδοτών, ώστε να μη μετακυλήσει το βάρος αυτό στους κατά τόπο Δήμους και στους Δημότες τους.
Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν πρέπει να πληρώσουν παροχές που στερούνται και οι Δήμοι να αναλάβουν «τα σπασμένα» των συμφερόντων των μεγάλων καναλιών και των ιδιοκτητών τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης