"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ψήφισμα του “Φυσάει Κόντρα για την ανατροπή” κατά του ΕΝΦΙΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ζητούμε να ενταχθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 23ης Σεπτεμβρίου 2014 προς συζήτηση και λήψη απόφασης ως εκτός ημερήσιας διάταξης (Ε.Η.Δ.)  λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα του, το παρακάτω θέμα: 

 

«Σχέδιο Ψηφίσματος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρικκαίων

Ενάντια στο νέο χαράτσι του ΕΝ.Φ.Ι.Α»

 

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο έχει αποδείξει και στο πρόσφατο παρελθόν όπως με την περίπτωση του ΕΕΤΗΔΕ, ότι έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει σε κρίσιμα ζητήματα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου που αφορούν άμεσα την κοινωνία συνολικά, αλλά και κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Η ψήφιση και η επιβολή του νέου χαρατσιού που ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α) συνδέεται όμως και άμεσα με τις τύχες της Τ.Α., καθώς το συγκεκριμένο χαράτσι θα επιβληθεί και σε βάρος της δημοτικής περιουσίας, η οποία φιλοξενεί τις δημοτικές δομές που υπηρετούν την κοινωνία, αφού κατ’ εφαρμογή του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ (Ν.4223/2013), βεβαιώθηκαν υπέρογκα ποσά φόρου στους Δήμους που διαθέτουν ακίνητα.

Όλοι οι Δήμοι διαθέτουν χαρτοφυλάκιο ακίνητης περιουσίας (που αποτελείται κυρίως από τα Δημοτικά Καταστήματα, τα δημοτικά κτήρια, τα γήπεδα, τα νεκροταφεία κτλ) αυτή όμως αποφέρει πενιχρά έως μηδαμινά έσοδα, αφού λειτουργεί κυρίως χάριν της εξυπηρέτησης  των αναγκών της κοινωνίας και όχι στην εμπορική της εκμετάλλευση .

Η επιβολή δυσβάσταχτης φορολόγησης ΕΝΦΙΑ στους Δήμους μέσα στη παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία και μετά από απανωτές περικοπές στους αυτοτελείς πόρους, θα δημιουργήσει επιπρόσθετα οικονομικά προβλήματα στους Δήμους, όπως προβλήματα και καθυστερήσεις στη καταβολή μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών, δανειακών υποχρεώσεων, πληρωμές σε προμηθευτές κ.α.

Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση ώστε ο ΕΝΦΙΑ αφού αποτελεί μόνιμου χαρακτήρα φορολογική επιβάρυνση και θα βεβαιώνεται κάθε έτος, μακροπρόθεσμα να συνδεθεί ως το μοναδικό μέσο χρηματοδότησης της Τ.Α., με συνέπεια να μπει ταφόπλακα  σε κάθε αναπτυξιακή ανάσα για την αυτοδιοίκηση.

Πέρα όμως από την αυτοδιοικητική διάσταση η επιβολή αυτού του αντισυνταγματικού και άδικου φόρου γεννά αδυσώπητα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας που ανεξάρτητα από την πενιχρή φοροδοτική τους ικανότητα, καλούνται να πληρώσουν και μάλιστα άμεσα, υπέρογκα και δυσβάστακτα χρηματικά ποσά, όπως αυτά καθορίσθηκαν μετά την υπερψήφιση των τελευταίων τροποποιήσεων πάνω στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Ο χαρακτήρας του νέου χαρατσιού είναι ξεκάθαρος αντιλαϊκός και βαθιά ταξικός, επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Η επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της κοινωνικής αγανάκτησης  που οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες να πουν ότι δεν πάει άλλο με αυτή την πολιτική που ισοπεδώνει την κοινωνία και δημιουργεί περισσότερα αδιέξοδα.  

Με το παραπάνω σκεπτικό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων στέκεται  δίπλα στους χιλιάδες Τρικαλινούς που οδηγούνται μέσα από την επιβολή αυτού του νέου κεφαλικού χαρατσιού στην εξαθλίωση και αρνείται να αποδεχθεί τη διαρκή λεηλασία των δικαιωμάτων και του εισοδήματός των πολιτών και παράλληλα συμπαραστέκεται στους πολίτες που δεν μπορούν και δεν θέλουν να πληρώσουν το  παράνομο και αντισυνταγματικό χαράτσι του Ε.Ν.Φ.Ι.Α, αφού πρόκειται για μη ανταποδοτικό φόρο βάση του οποίου οι πολίτες φορολογούνται ανεξάρτητα με το σύνολο της ακίνητης ιδιοκτησίας τους και ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Ο ΕΝΦΙΑ στην ουσία αποτελεί ένα μέσο αναδιανομής της ακίνητης περιουσίας της χώρας σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης, καθώς λειτουργεί με σκοπό τη συγκέντρωση των ακινήτων στα χέρια των λίγων, των τραπεζών, των εταιριών Real Estate των offshorκαι του κράτους .

Οι πολίτες έχουν εξαντλήσει μέσα από την ετήσια φορολόγησή τους και μέσα από την καταβολή των αντίστοιχων φόρων για την απόκτηση των ακινήτων τους, την φοροδοτική τους υποχρέωσή για την ακίνητη ιδιοκτησία τους.

Ο Δήμος Τρικκαίων με το σημερινό ψήφισμα του Δημοτικού του Συμβουλίου στέκεται αλληλέγγυος στους αγώνες των πολιτών για να αποκρουσθεί αυτό το αντιλαϊκό, αντισυνταγματικό χαράτσι του ΕΝ.Φ.Ι.Α  και να ακυρωθεί στην πράξη η εφαρμογή του.  

Τρίκαλα 22 Σεπτεμβρίου 2014

 

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ

«ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ»

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ     ΕΥΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

 

ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης