Όταν εθελοντισμός σημαίνει κάτι περισσότερο από καθαρισμό δημόσιων χώρων Reviewed by Momizat on . Επειδή ακούμε συχνά πλέον για τον εθελοντισμό και για τη δράση που υλοποιείται αυτές τις ημέρες («Let's do it Greece»), με καθαρισμο δημόσιων χώρων από μαθητές, Επειδή ακούμε συχνά πλέον για τον εθελοντισμό και για τη δράση που υλοποιείται αυτές τις ημέρες («Let's do it Greece»), με καθαρισμο δημόσιων χώρων από μαθητές, Rating: 0

Όταν εθελοντισμός σημαίνει κάτι περισσότερο από καθαρισμό δημόσιων χώρων

Όταν εθελοντισμός σημαίνει κάτι περισσότερο από καθαρισμό δημόσιων χώρων

Επειδή ακούμε συχνά πλέον για τον εθελοντισμό και για τη δράση που υλοποιείται αυτές τις ημέρες («Let’s do it Greece»), με καθαρισμο δημόσιων χώρων από μαθητές, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής η προσπάθεια που καταβάλλεται στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων. Αν εθελοντισμός θεωρηθεί μόνο η συμμετοχή σε καθαρισμούς που αποβάλλουν από κάθε θεσμικό παράγοντα την υποχρέωσή του να διατηρεί σε κατά το δυνατόν καλύτερη κατάσταση τους δημόσιους χώρους, έχουμε ήδη αποτύχει ως κοινωνίας. Οι δράσεις, όμως, του Μουσικού Σχολείου, αποδεικνύουν ότι ο σωστός προγραμματισμός και η ουσιαστική παρέμβαση στη νέα γενιά, θα αποτελέσουν εφαλτήριο για απόκτηση και εφαρμογή ενεργότερης και ουσιαστικότερης περιβαλλοντικής συνείδησης. Με αφορμή, λοιπόν, τη συμμετοχή του σχολείου στον καθαρισμό του λόφου του προφήτη Ηλία το Σάββατο, οι μαθητές καθάρισαν τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του διδακτηρίου, κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού, μέχρι και τη διασταύρωση του Ριζαριού.

Φυσικά, και αυτό είναι υποχρέωση των θεσμικών οργάνων. Αλλά, προσοχή: η συγκεκριμένη δράση ήταν αποτέλεσμα υλοποίησης συγκεκριμένων προγραμμάτων στο σχολείο και όχι απλή προσφορά εργασίας. Την πραγματοποίησαν, δηλαδή, μαθητές που μετέχουν σε προγράμματα σχετιζόμενα με την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Στο δελτίο Τύπου του σχολείου, που ακολουθεί, γίνεται σαφές, ότι η καλλιτεχνική πρωτοπορία μπορεί να συνδυαστεί με την ουσιαστική απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης και, μελλοντικά, να προκύψουν ενεργοί πολίτες, που δεν θα περιμένουν από τους εκάστοτε μαθητές να υποκαταστήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Θανάσης Μιχαλάκης

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ό λ ο ι   Μ α ζ ί   Μ π ο ρ ο ύ μ ε

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων συμμετέχει στην εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

«Lets do it Greece 2014»

 

Το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, πέραν της ιδιαίτερης καλλιτεχνικής του διάστασης, όπως κάθε σύγχρονο σχολείο, οφείλει να ενισχύει τις δράσεις και τα προγράμματα που συμβάλλουν στην κοινωνική, πολιτιστική και ατομική ανάπτυξη των μαθητών και να ενθαρρύνει την υιοθέτηση στάσεων και συμπεριφορών που επιτρέπουν στους σημερινούς μαθητές να συμμετέχουν στα τεκταινόμενα της δημοκρατικής μας κοινωνίας με πλήρη υπευθυνότητα, ως ενεργοί πολίτες.

Η εθελοντική δραστηριότητα συνιστά ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του σύγχρονου ενεργού πολίτη, ιδιαίτερα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ο Πλανήτης γενικότερα.

Η ευαισθησία της σχολικής κοινότητας του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων, τόσο των μαθητών όσο και των γονέων τους αλλά και των εκπαιδευτικών, έχει ήδη καταγραφεί στο παρελθόν ποικιλοτρόπως, με διάφορες εθελοντικές δράσεις.

Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και σε θέματα περιβάλλοντος, μιας και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί σταθερή αξία για το Σχολείο μας, και πρόθυμοι πάντα να αναπτύσσουμε συνεργασίες με τους φορείς του τόπου μας,  αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε και εμείς στη δράση εθελοντικού καθαρισμού που διενεργείται την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου από τον Δήμο Τρικκαίων σε συνεργασία με το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Η δράση υλοποιείται στα πλαίσια της Διεθνούς Εθελοντικής Καμπάνιας Καθαρισμού ”Let’s do it World”  που τα τελευταία τρία χρόνια λαμβάνει χώρα και στην Ελλάδα με τίτλο ”Let’s do it Greece”. Σύμφωνα με τους δύο φορείς που είχαν την πρωτοβουλία της διοργάνωσης της καμπάνιας στην Ελλάδα, δηλαδή τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αττικής “Ώρα για Δράση” και την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, σκοπός της δράσης είναι «μέσα σε μία ημέρα, να συντονιστούμε ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας».

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες του Σχολείου μας, αποφασίσαμε να δράσουμε στη «γειτονιά» μας και έτσι, την Πέμπτη 3 Απριλίου καθαρίσαμε τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο του Σχολείου μας κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού μέχρι και τη διασταύρωση του Ριζαριού.

Στον καθαρισμό συμμετείχαν η περιβαλλοντική ομάδα του Α2 Γυμνασίου, που υλοποιεί το Πρόγραμμα «Ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης μέσω δράσεων στο σχολείο και στην κοινότητα» υπό την ευθύνη των εκπαιδευτικών Κολοβελώνη Γεωργίας και Χιώτη Αλεξάνδρας, η περιβαλλοντική ομάδα της Γ΄ Γυμνασίου που υλοποιεί το Πρόγραμμα «Mικροί Οικοδημοσιογράφοι» υπό την ευθύνη των εκπαιδευτικών Καραΐσκου Γεωργίας, Σούλα Νικολέττας και Σύρρου Ευαγγελίας καθώς και η ομάδα της Α΄ Λυκείου που υλοποιεί το Πρόγραμμα «Πλανήτης ΓΗ: SOS» υπό την ευθύνη των εκπαιδευτικών: Κωστάκη Χρήστου, Σούλα Νικολέττας, Σύρρου Ευαγγελίας  και Τσιοτινού Αθανασίας.  Συμμετοχή είχαν επίσης δύο τμήματα της Β’ Γυμνασίου υπό την επίβλεψη του Διευθυντή κ. Παπακώστα Βασίλειου.

Τη δράση μας στήριξαν και με τη φυσική τους παρουσία η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, κ. Ελένη Γιοντζή καθώς και ο Αντιδήμαρχος κ. Αχιλλέας Μισυρλής με υπαλλήλους του Τμήματος Περιβάλλοντος της Δ/νσης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Δήμου Τρικκαίων οι οποίοι ενθάρρυναν τους μαθητές μας συγχαίροντάς τους για την ενθουσιώδη συμμετοχή τους.

Οι μαθητές μας διακρινόμενοι όχι μόνο για τις μουσικές τους αλλά και για τις ευρύτερες καλλιτεχνικές τους δυνατότητες, δε θα μπορούσαν παρά να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους, αποτυπώνοντας εικαστικά το μήνυμα της δράσης τους όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες.

Ας τους μιμηθούμε και ας συμμετάσχουμε όλοι μας στην τελική δράση καθαρισμού του λόφου του Προφήτη Ηλία που έχει προγραμματίσει ο Δήμος Τρικκαίων σε συνεργασία με διάφορους φορείς και συλλόγους της πόλης μας, το Σάββατο 5 Απριλίου 2014, στις 8.00 π.μ., κάνοντας πράξη το σύνθημα :

«Συντονιζόμαστε μία μέρα τον χρόνο και τις άλλες τριακόσιες εξήντα τέσσερις Σ υ ν ε ρ γ α ζ ό μ α σ τ ε»

Γιατί  «Όλοι Μαζί Μπορούμε!!!»

Ο Διευθυντής, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA mous2

 

Αφήστε το σχόλιο σας