Απολογισμός του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα Reviewed by Momizat on . Γόνιμη ήταν και πάλι -για δωδέκατη χρονιά- η λειτουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα. Από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Μάϊο του 2015 επισκέφθηκαν Γόνιμη ήταν και πάλι -για δωδέκατη χρονιά- η λειτουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα. Από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Μάϊο του 2015 επισκέφθηκαν Rating: 0

 Απολογισμός του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα

 Απολογισμός του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού της εταιρείας Κλιάφα

Γόνιμη ήταν και πάλι -για δωδέκατη χρονιά- η λειτουργία του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα.

Από τον Νοέμβριο του 2014 ως τον Μάϊο του 2015 επισκέφθηκαν το Μουσείο σαράντα δύο (42) σχολεία όχι μόνο από την περιφέρεια Τρικάλων αλλά και από την Αθήνα, τον Βόλο, τη Λάρισα ,τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και την Καστοριά.

Χάρη στην καλή συνεργασία των εκπαιδευτικών της περιοχής μας με το Κέντρο Πολιτισμού Κλιάφα 1657 μαθητές της Στοιχειώδους και κυρίως της Μέσης εκπαίδευσης παρακολούθησαν τα οπτικοακουστικά μαθήματα τοπικής ιστορίας. Η προσπάθεια του Κέντρου να φέρει σε επαφή τους μαθητές με την πρόσφατη ιστορία του τόπου μας με τρόπο βιωματικό- το μάθημα τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό, γραπτά ντοκουμέντα και σε πολλές περιπτώσεις με μουσική της εποχής-θα συνεχιστεί και εφέτος.

%IMAGEALT%

Οι διευθύνσεις των σχολείων θα ενημερωθούν προσεχώς για το πρόγραμμα των μαθημάτων, τα οποία θα αρχίσουν τον Νοέμβριο. Ωστόσο, επειδή υπάρχει ενδιαφέρον και από πολλούς συμπολίτες να παρακολουθήσουν σε βραδινές ώρες κάποια από τα μαθήματα, κρίνουμε σκόπιμο να σημειώσουμε τους τίτλους των μαθημάτων της φετινής χρονιάς.

1) Τα αξιοθέατα της πόλης μας και η ιστορία τους
2) Η παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι
3) Τα παλιά επαγγέλματα
4) Το αγροτικό ζήτημα: γαιοκτήμονες και κολίγοι
5) Η Ληστοκρατία στη Θεσσαλία
6) Η οικονομική ζωή στα Τρίκαλα από το 1881 ως το 1960
7) Ο ατυχής πόλεμος του 1897
8) Οι Βαλκανικοί πόλεμοι και η συμβολή των Θεσσαλών σε αυτόν
9) Ο Εθνικός διχασμός κατά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο
10) Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος και η εθνική μας αντίσταση
11) Ο Δωσιλογισμός στη Θεσσαλία κατά την Ιταλογερμανική κατοχή
12) Τρίκαλα 1950-1960: Η δεκαετία της ανασυγκρότησης και των
προσδοκιών
13) Πηλήκιο και μαθητική ποδιά : Η εκπαίδευση στα Τρίκαλα (1881- 1950)
14) Ο Μύλος Ματσόπουλου: Περιήγηση στο χρόνο και τον χώρο.
15) Η ιστορία της γραφής και του βιβλίου

Παράλληλα με τα μαθήματα τοπικής ιστορίας, το Μουσείο Κλιάφα θα οργανώσει τον Ιανουάριο μια έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων με θέμα « Η σχολική ζωή στα Τρίκαλα», ενώ προγραμματίζει και μια σειρά με εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 8-12 χρονών με προβολές κλασσικού μπαλέτου σε D.V.D, αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών αλλά και αυτοσχεδιασμούς παραμυθιών από τα ίδια τα παιδιά. Επίσης την άνοιξη θα οργανώσει ένα σεμινάριο διδασκαλίας παραδοσιακών παιχνιδιών το οποίο θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι όλες οι εκδηλώσεις όπως άλλωστε και οι επισκέψεις στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα είναι πάντα με ελεύθερη είσοδο. Το Μουσείο λειτουργεί από Δευτέρα – Παρασκευή 11-1 το πρωί και τα απογεύματα με ραντεβού στα τηλέφωνα 2431027313 και 2431027314

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή