"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.3 C
Trikala

Άνοδος του κόστους δανεισμού για την Ιταλία μετά τις αναφορές για παράλληλο νόμισμα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με άνοδο στις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων έγιναν δεκτές από τις αγορές οι αναφορές του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι περί παράλληλου νομίσματος.

H απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 8 μονάδες βάσης την Τρίτη σε υψηλό τριών εβδομάδων, στο 2,11%. Αυτή ήταν η υψηλότερη ημερήσια άνοδος σε διάστημα ενός μήνα. 

Η διαφορά απόδοσης σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο έφθασε τις 170 μονάδες βάσης – υψηλότερο πέντε εβδομάδων και σημαντικά υψηλότερο από το χαμηλό των 152 μονάδων νωρίτερα στον μήνα. 

Σύμφωνα με αναλυτές, το άλμα στις τιμές των ομολόγων προκλήθηκε μετά από την πρόταση του κ. Μπερλουσκόνι για θέσπιση παράλληλου νομίσματος.

Σε αρθρο του στην συντηρητική εφημερίδα Libero, o Ιταλός μεγιστάνας και επικεφαλής της κεντροδεξιάς Forza Italia γράφει: «Όλες οι πιο σημαντικές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσική Ομοσπονδία και την Ιαπωνία καταπολέμησαν την κρίση και κόβοντας νόμισμα. Θα έπρεπε να το κάνουμε και εμείς, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι στην φάση αυτή, ο πληθωρισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος».

Ο κ. Μπερλουσκόνι προσθέτει ότι «η πρόταση δυο νομισμάτων (ενός εθνικού για τις εσωτερικές συναλλαγές και ενός άλλου, κοινού, για τις διεθνείς συναλλαγές) αναφέρεται σε μια πραγματικότητα ουσιαστικά παρόμοια με εκείνη που υπήρχε στην δεκαετία του 1980 και του 1990, με την λιρέττα και το ECU, για μερική επανάκτηση της νομισματικής κυριαρχίας του κράτους».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης