"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

16.6 C
Trikala

Άνω των 19 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση του δήμου Τρικκαίων από το ΕΣΠΑ

lafarm

Σχετικά άρθρα

agorastos espa

Μήνυμα εγρήγορσης προς τους δήμους για την ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ αλλά και την προετοιμασία για τη νέα προγραμματική περίοδο, απέστειλε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που είχε με το δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, παρουσία στελεχών της διαχειριστικής αρχής.
Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα τρέχοντα δεδομένα, βάσει των οποίων στο δήμο Τρικκαίων εκτελέσθηκαν ή βρίσκονται υπό υλοποίηση 13 έργα συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 19.473.948,94 ευρώ.
Σε ότι αφορά στο Νέο ΕΣΠΑ , έγινε ενημέρωση εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 αλλά και τα άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Ειδικότερα αναλύθηκαν οι τομείς ενδιαφέροντος του Δήμου ως Δικαιούχος έργων και αναλύθηκαν οι παράμετροι σχεδιασμού και προϋποθέσεων χρηματοδότησης.
Ειδική αναφορά έγινε στους πόρους και προτεραιότητες του Κοινωνικού Ταμείου, στο πλαίσιο του οποίου εκπονείται στην τρέχουσα περίοδο η Περιφερειακή Στρατηγική Κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας. Επίσης αναφορά έγινε στις προβλέψεις του ΠΕΠ για Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις αλλά και ΤΑΠΤΟΚ – προγράμματα με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων με στόχευση στην φτώχεια και απασχόληση. Από πλευράς Δήμου αναφέρθηκαν τα έργα που κρίνονται ως μείζονος σημασίας και ο σχεδιασμός στο πλαίσιο αξιοποίησης πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί την πρώτη εν όψει έναρξης εξειδίκευσης των τομέων του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 . Στην προσεχή περίοδο και όπως προβλέπεται, αναμένονται οι Αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομίας για το Σύστημα Διαχείρισης του Νέου ΕΣΠΑ , τους κανόνες εξειδίκευσης κ.α. Από πλευράς Περιφέρειας , θα ακολουθήσει άμεσα συνεργασία με όλους τους φορείς ανά τομέα του προγράμματος, προκειμένου η εξειδίκευσή του να είναι στοχευμένη στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τη Θεσσαλία.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε: «στο πλαίσιο της συνεργασίας, του πραγματικού, δημιουργικού διαλόγου και της συνένωσης δυνάμεων, συναντόμαστε με κάθε δήμο ξεχωριστά, εξετάζουμε ένα – ένα τα έργα τα οποία υλοποιούνται και χρηματοδοτούνται από τρέχον ΕΣΠΑ της περιφέρειας Θεσσαλίας, ούτως ώστε στο τέλος του 2015 να πετύχουμε την πλήρη ολοκλήρωσή τους.
Ξέρουμε βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που επηρεάζει δήμους, κατασκευαστές και εργαζομένους, αλλά χρειάζεται υπερβατική δύναμη για να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους.
Ενημερώσαμε για το ΣΕΣ 2014-2020, προκειμένου οι δήμοι να είναι προετοιμασμένοι και έτοιμοι, για να επιλέξουν και να ωριμάσουν έργα χρήσιμα για τους συνανθρώπους μας.
Εμείς τους ενημερώνουμε όλους αναλυτικά και θα ανανεώνουμε τις ενημερώσεις αυτές κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα στη νέα προγραμματική περίοδο».
Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε τα εξής: «συζητήσαμε για την πορεία των έργων τα οποία τρέχουν τώρα, τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτά και το βαθμό ολοκλήρωσης. Πρέπει όλοι να είμαστε έτοιμοι προκειμένου να είμαστε εντάξει στις προθεσμίες μας. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της κουβέντας ήταν το ΣΕΣ, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Αναπτύξαμε τις γενικές αρχές και τους κανόνες του προγράμματος, μιλήσαμε για τις προτεραιότητες που έχουμε θέσει και ανανεώσαμε το ραντεβού σύντομα, προκειμένου οι προτάσεις μας αυτές να συμβαδίσουν με τις προθέσεις τις περιφέρειας και να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα που είναι να πάει ακόμη καλύτερα το ΣΕΣ.
Η Θεσσαλία ολόκληρη πλέον αρχίζει και αλλάζει. Εκτός από την αγροτική παραγωγή, πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα εμφανίζονται στο προσκήνιο. Ο τουρισμός για παράδειγμα, μπορεί να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη που περιμένουμε και δεν βλέπουμε όλοι μας να έρχεται. Η δουλειά που γίνεται από την Περιφέρεια είναι εξαιρετική και νομίζω πως αν συνδυάσουμε το τουριστικό προϊόν της ανατολικής Θεσσαλίας και των νησιών, με το τεράστιο κεφάλαιο που λέγεται Μετέωρα, αλλά και με την ιστορία του Ασκληπιού, των βοτάνων και των καλλιεργειών γύρω από τα βότανα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο ρεύμα τουρισμού στη δυτική Θεσσαλία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης