"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Άρθρο Μικέλη Χατζηγάκη για την Εξωτερική Πολιτική της Ελλάδος

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Άρθρο για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος δημοσίευσε ο Μικέλης Χατζηγάκης στην εφημερίδα Δημοκρατία (16/01/2017). Ο νεαρός τρικαλινός επιστήμονας βλέπει ραγδαίες εξελίξεις στην γειτονιά μας με καταλύτη την Τουρκία. Η Τουρκία η οποία αποτελούσε τον ηγέτη της περιοχής τα τελευταία χρόνια αποσταθεροποιείται εσωτερικά και απομακρύνεται από την Δύση και το ΝΑΤΟ στα εξωτερικά. Από την άλλη η Ελλάδα, παρόλα τα οικονομικά της προβλήματα, έχει μια μοναδική ευκαιρία να διαδραματίσει αυτή τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ιδιαίτερα μάλιστα με την σταθερά αυξανόμενη σύγκλιση των οικονομικών, ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων της με την Ευρώπη και την Αμερική. 

Ο Μικέλης υποστηρίζει ότι γεωστρατηγικά η Ελλάδα μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο της αν κινηθεί δυναμικά στην εμβάθυνση της συνεργασίας της με Ισραήλ, Κύπρο και Αίγυπτο.

Επίσης, γεωοικονομικά η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου λίγο έξω από την Κύπρο, που σε συνδυασμό με την αύξηση των υπεράκτιων γεωτρήσεων από παγκόσμιους πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Total, ENI, Exon Mobil και άλλους, αναδεικνύουν τον δυναμισμό και τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Η ενεργειακή πολιτική της χώρας μας (π.χ. μέσω του East Med Pipeline) δύναται να συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία επιδιώκει να περιορίσει την ρωσική εξάρτηση στο φυσικό αέριο. Η Ελλάδα, αν κινηθεί σωστά στην σκακιέρα, μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας με πολλαπλά οικονομικά και αμυντικά οφέλη.

 

Ρόλος κλειδί της Ελλάδας στην Ευρώπη

 *Του Μικέλη Σωτ. Χατζηγάκη

Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί ανησυχούν για την πολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής μεσογείου, ιδίως μετά την αποτυχημένη «Αραβική Άνοιξη» και την αυξανόμενη αποστασιοποίηση της Τουρκίας από την Δύση. Σε αυτή την συγκυρία έχει προκύψει ένα «ηγετικό κενό» στην περιοχή, το οποίο παλαιότερα κάλυπτε σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία. Είναι γεγονός πως δεν μπορούμε ακόμη να πιθανολογήσουμε με βεβαιότητα αν και κατά πόσο η «νέα πολιτική» της Τουρκίας αποτελεί στρατηγικό ή τακτικό στόχο. Ανεξάρτητα, ωστόσο, το ποιος είναι ο πραγματικός της στόχος η τόσο στενή προσέγγιση της με την Ρωσία – τον βασικό δηλαδή γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό αντίπαλο της Δύσης και του ΝΑΤΟ – αποτελεί ένα επικίνδυνο εγχείρημα που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς βαθιά περίσκεψη της ηγεσίας της Τουρκίας. Εάν στην παραπάνω παράμετρο προσθέσει κανείς το αυταρχικό πρόσωπο του Ερντογάν και την εμφανή στροφή προς τον Ισλαμισμό («Δόγμα Νταβούτογλου»), τότε εύλογα μπορεί να υποστηρίξει πως η Τουρκία δεν μπορεί πλέον να αποτελεί τον ασφαλή προμαχώνα της Δύσης και του ΝΑΤΟ στην ΝΑ Ευρώπη. 

Η Ελλάδα, συνεπώς, ενόψει αυτών των νέων δεδομένων έχει την ευκαιρία και την δυνατότητα να διαδραματίσει αυτή τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή, ιδιαίτερα μάλιστα με την σταθερά αυξανόμενη σύγκλιση των οικονομικών, ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων της με την Ευρώπη και Αμερική.

Συγκεκριμένα: Πρώτο, όσον αφορά καταρχάς τον γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας, η συνεργασία της με το Ισραήλ και την Κύπρο αποτελεί ένα αντίβαρο στην Ισλαμική αλλά ταυτόχρονα και απολυταρχική στροφή της Τουρκίας. Επίσης, η χώρα μας μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση καίριων προκλήσεων όπως είναι πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, η ενεργειακή ασφάλεια, τα κύματα μεταναστών κα. Η Ελλάδα είναι το τελευταίο οχυρό στην γειτονιά και θα μπορούσε να έχει ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Όμως, η συνεργασία της χώρας μας με τις υπερδυνάμεις δεν πρέπει να γίνει ζητιανεύοντας αλλά με ένα σαφές σχέδιο του τι θα δώσει και τι θα πάρει. Σε αυτό το πλαίσιο, μπορεί να επωφεληθεί από μια στενότερη αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ όσον αφορά την στρατιωτική τεχνογνωσία και την αμυντική της διασφάλιση, ιδιαίτερα τώρα που η Τουρκία αυξάνει σημαντικά τα εξοπλιστικά της προγράμματα.

Δεύτερο: η δυνατότητα γεωοικονομικής αναβάθμισης της Ελλάδας μέσω των πρόσφατων ανακαλύψεων φυσικού αερίου λίγο έξω από την Κύπρο σε συνδυασμό με την αύξηση των υπεράκτιων γεωτρήσεων (offshore drilling)  από παγκόσμιους πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Total, ENI, Exon Mobil και άλλους, αναδεικνύουν τον δυναμισμό και τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής. Η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία (US Geological Survey) σε μελέτη της το 2010 υπολόγιζε ότι η Ανατολική Μεσόγειος (Levant Basin) διαθέτει περίπου 3.4 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ανακτήσιμα αποθέματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συν-εκμετάλευση των κοιτασμάτων θα αποφέρει σημαντικά έσοδα και ευρύτερα οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, ενώ θα συμβάλλει στην ενεργειακή επάρκεια ολόκληρου του πλανήτη. Εξάλλου, ο προτεινόμενος αγωγός East Med Pipeline που προασπίζει τα γεωοικονομικά συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, συμβάλλει σημαντικά στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία επιδιώκει να περιορίσει την ρωσική εξάρτηση στο φυσικό αέριο. Με τον East Med Pipeline η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε στρατηγικής σημασίας διαμετακομιστικό κέντρο ενέργειας με πολλαπλά οικονομικά και αμυντικά οφέλη. Συνεπώς, ο ρόλος της χώρας μας στα βαλκάνια θα καταστεί στρατηγικός και η θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα θα ενδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Συμπερασματικά, η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί δυναμικά και γρήγορα ώστε να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης, τώρα, μάλιστα, που το σημερινό εκκρεμές γέρνει προς την χώρα μας (βλέπε πιθανές αλλαγές στο status quo λόγω κόντρας Ευρώπης-Τουρκίας, ασυμφωνία Τουρκίας-Αμερικής σε σειρά ζητημάτων, ανησυχία για τον ρόλο της Ρωσίας στην Ευρασία). Με νηφαλιότητα και ξεκάθαρο σχεδιασμό η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο ηγέτης στον χώρο της Μεσογείου και της Νότιο-ανατολικής Ευρώπης και να τα καταφέρει να καρπωθεί πολλαπλά οφέλη από την σημερινή αναδιάταξη του συσχετισμού δυνάμεων.

*Ο Μικέλης Χατζηγάκης είναι οικονομολόγος – πολιτικός επιστήμων (LSE, Tufts). Σήμερα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στην σχολή Κέννετυ του Χάρβαρντ 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Να τον δω να συμμετέχει στα αγροτικες κινητοποιήσεις και τι στον κόσμο!
    Έστω ανεβασμενος σε μηχανοκινητο όχημα του γκολφ μιας και Αμερικανοτραφης και
    αργότερα αν μοιασει τον πατέρα του να ανέβει και σε τρακτερ ….δίπλα στους γαλαζιους
    αγροτοσυνδικαλιστες!
    Εμ…μην πάνε χαμενα τα γράμματα από το Χάρβαρντ!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης