"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.8 C
Trikala

Άρθρο του Δημήτρη Παπαθανασίου για τις εξελίξεις στο Δήμο Τρικκαίων

lafarm

Σχετικά άρθρα

ΣΤΑ ΜΙΣΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ…

Γράφει ο Δημήτρης Παπαθανασίου, Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Τρικκαίων

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή»

Τρία χρόνια πριν ο Τρικαλινός λαός επέλεξε δημοτική αρχή . Σε δύο χρόνια περίπου θα ξαναβρεθεί μπροστά στις δημοτικές κάλπες. Θα κληθεί πάλι ίσως με ένα άλλο εκλογικό σύστημα , πανομοιότυπο πάντως με το σημερινό όσον αφορά την επιλογή του Δημάρχου, να εκλέξει πρόσωπα και πολιτικές . Θα κάνει πάλι τα ίδια λάθη;

Όποιος διάβασε το άρθρο – «αγιογραφία» για τη δημοτική αρχή που τον φιλοξενεί τακτικά, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάϊατ  στην «Καθημερινή» , ενός ανθρώπου που θα πρέπει να σημειωθεί ότι συντέλεσε τα μέγιστα ώστε ακροδεξιοί και φασίστες του «Δεξιού τομέα» να εγκατασταθούν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και να ξεκινήσουν εμφύλιο πόλεμο απέναντι στη ρωσική μειονότητα της χώρας τους, θα έμεινε έκπληκτος που ακόμα οι κάτοικοι του hi tech Manhattan  ή του καταπράσινου και αειφόρου Vermont  δεν έχουν μεταναστεύσει  στην όμορφη μας πόλη .

Ο Δήμος μας σύμφωνα με τον Αμερικανό επιτετραμμένο, είναι  «…η πρώτη «έξυπνη πόλη» στην Ελλάδα , που διαθέτει ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ελεύθερη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi σε ολόκληρο τον αστικό ιστό, σε τηλεϊατρικές υπηρεσίες , κυκλοφορούν «λεωφορεία χωρίς οδηγό» στους δρόμους της , κατέχει τη διαδικτυακή πλατφόρμα της e-Dialogos μέσω της οποίας οι δημότες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημόσια ζωή της πόλης και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων (!!!), αφού η πλατφόρμα της e-Trikala ενσωμάτωσε την τεχνολογία  ως μέσο προκειμένου να φέρουν την κυβέρνηση πιο κοντά στους πολίτες και οργάνωσης της παροχής δημοτικών υπηρεσιών» (!!!)

Τα Τρίκαλα, εξάλλου σύμφωνα πάντα με τον κ. Πάϊατ «… αποτελούν ηγετικό μοντέλο του 21ου αιώνα και για άλλες Ελληνικές πόλεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν συνεργασίες με αμερικανικές επιχειρήσεις προκειμένου να θέσουν την τεχνολογία στην υπηρεσία της δημοκρατίας.»

Εκτός όμως από όλα αυτά ήταν μεγάλη η χαρά του πρέσβη που διαπίστωσε «πόσο φιλική στο ποδήλατο είναι η πόλη των Τρικάλων και ακόμη μεγαλύτερη όταν έκανε μια βόλτα με ποδήλατο στην πόλη με τον Δήμαρχο Παπαστεργίου».

Πραγματικά προσωπικά πολύ χαίρομαι που ο φιλοξενούμενος του Δημάρχου πέρασε μια όμορφη ημέρα «εικονικής πραγματικότητας» στην πόλη μας. Αλλά εγώ, όπως και χιλιάδες συμπολίτες μου δυστυχώς δεν την βιώνουμε στα 2 ½ χρόνια δημοτικής του αρχής, αν μη τι άλλο .

Για την ανατροπή αυτής της «εικονικής πραγματικότητας» αλλά και για δεκάδες άλλους λόγους, από τώρα πρέπει να αρχίζει να οικοδομείται μια ανοικτή πολιτική και αυτοδιοικητική πλατφόρμα, με προοδευτικές, δημοκρατικές και ριζοσπαστικές αναφορές για την απομάκρυνση το 2019 αυτής της αποτυχημένης και συνεχώς βαυκαλίζουσας δημοτικής αρχής .

Με σαφείς κατευθύνσεις που πηγάζουν από το ριζοσπαστισμό των πολιτών , απέναντι στις μνημονιακές  πολιτικές που έχουν ισοπεδώσει οικονομικά και θεσμικά ιδίως την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, με επίκεντρο την  δημοκρατική λειτουργία και τη διαφανή διαχείριση του Δήμου, μέσα από ένα μίνιμουμ πολιτικό πρόγραμμα κόντρα στον μνημονιακό κατήφορο στον οποίο τον οδηγούν τα νεοφιλελεύθερης έμπνευσης και εφαρμογής σχέδια των κυβερνήσεων του χθες και του σήμερα .

Για να προωθηθεί ένα νέο πλαίσιο πολιτικών που έχει πραγματικά  ανάγκη ο Δήμος μας και οι πολίτες, προϋπόθεση είναι η οικοδόμηση ενός κοινωνικού μετώπου αντίστασης,  αλληλεγγύης  και ανατροπής των μνημονιακών δεσμεύσεων από την αυτοδιοίκηση, τους εργαζόμενους  και την τοπική κοινωνία , που θα βαδίζει μέσα από το ριζικό επαναπροσδιορισμό της και τη συστηματική προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συμμετοχής και της όξυνσης της πολιτικής έκφρασης και δράσης.

Τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα που και πολιτικά αλλά και τεχνοκρατικά μπορούν να οδηγήσουν και να προσωποποιήσουν το εγχείρημα της «Ανατροπής  Παπαστεργίου» και να δρομολογήσουν αυτοδιοικητικές συναινέσεις και συμπορεύσεις,  μέσα από αυτό το σχεδιασμό, μπορούν να αναζητηθούν στην μεγάλη δεξαμενή των νέων ιδίως ανθρώπων που αγωνίζονται για μια τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πολιτική χωρίς εξαρτήσεις και στεγανά, χωρίς κληροδοσίες και αναθέσεις, μακριά από τις «δαγκάνες» της τοπικής διαπλοκής και του τοπικού συστήματος εξουσίας .

Με δεδομένο μάλιστα ότι το 2019 είναι πολύ πιθανό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να συγκυβερνούν με βάση τα μνημόνια που μαζί ψήφισαν και θα ψηφίζουν ακόμα, (εκτός αν μεσολαβήσει κάτι συνταρακτικό και ελπιδοφόρο), και επειδή δεν κρύβεται πλέον ο ανομολόγητος έρωτας του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το σημερινό Δήμαρχο, όλοι καταλαβαίνουμε ποιους δεν θα μπορέσει να συμπεριλάβει ένα παρόμοιο εγχείρημα ανατροπής της σημερινής δημοτικής αρχής .

Τρίκαλα 26 Μαρτίου 2017

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης