"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.2 C
Trikala

Έβρος: Η ντροπή των Ελληναράδων τουρκοφάγων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στην κορυφαία ίσως ραψωδία της Ιλιάδας, ο Πρίαμος βασιλιάς της Τροίας ζητά συνάντηση από τον Αχιλλέα για να πάρει το πτώμα του γιού του Εκτορα, που παραμένει άταφο επί 11 μέρες. Ο Αχιλλέας δέχεται να τον συναντήσει και να παραδώσει το πτώμα του ορκισμένου εχθρού του: όπως και στη τραγωδία της Αντιγόνης, ο σεβασμός και η ταφή των νεκρών είναι απαράβατος ηθικός κανόνας. Στην περίπτωση του Ομήρου, ήδη από το 1.100 προ Χριστού. 

Οχι για τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν και τους Ελληναράδες των συνόρων. Αυτοί πιθανότατα δεν έχουν καν διαβάσει Όμηρο, παρότι καμώνονται τους απόγονους των Αρχαίων Ελλήνων. Είναι οι ίδιοι που άφησαν επί πέντε μέρες άταφο ένα προσφυγόπουλο σε μια νησίδα του Εβρου. Ενα κοριτσάκι 5 ετών, που επαναπροώθησαν μαζί σε άλλους 40 πρόσφυγες στην τουρκική πλευρά, πριν η τελευταία τους ξυλοκοπήσει και επαναπροωθήσει στη νησίδα. 

Τον Μάιο του 2020, παρά λίγο να σημειωθεί ελληνοτουρκικό διπλωματικό επεισόδιο με μια νησίδα, από αυτές που δημιουργούνται όταν αλλάζεi η κοίτη του ποταμού. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας, είχε κατηγορηθεί επειδή δεν τη διεκδίκησε ως ελληνικό έδαφος. Tώρα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι η νησίδα ανήκει στην Τουρκία, ενώ η τελευταία λέει το ακριβώς αντίθετο. 

«Σύμφωνα με το cadaster, την ελληνική επίσημη υπηρεσία χαρτών», γράφει η  δημοσιογράφος του Channel 4, Heidi Pett που κάνει ρεπορτάζ για την τραγωδία, «η νησίδα είναι ελληνική. Οταν ρωτήθηκε η υπηρεσία χαρτών του ελληνικού στρατού, παρέπεμψε στους χάρτες της google».

Mέσω του κινητού τηλεφώνου της Μπάιντα, μιας προσφύγισσας στη νησίδα, η δημοσιογράφος βρήκε το στίγμα των προσφύγων και γράφει: 

«Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν αρχικά ότι δεν μπορούσαν να βρουν τους πρόσφυγες που είχαν εγκλωβιστεί στον Έβρο από τις 14 Ιουλίου. Μετά είπαν ότι ήταν σε τουρκικό έδαφος. Μιλήσαμε με την Μπάιντα που μας έστειλε την τοποθεσία και βίντεο από τη νησίδα, που οι χάρτες δείχνουν ότι ανήκει στην ελληνική επικράτεια». 

Η Heidi Pett έστειλε στο Υπουργείο Μετανάστευσης φωτογραφία με την ακριβή τοποθεσία των προσφύγων, και αυτό απάντησε πως δεν πρόκειται για ελληνικό έδαφος, και πως τα σύνορα δεν ορίζονται από τους χάρτες στη Google, στους οποίους είχε παραπέμψει η υπηρεσία του Ελληνικού Στρατού! «Πράγματι φαίνεται να δίνουν το νησί στην Τουρκία» συμπέρανε η ίδια. Τσιμουδιά οι Ελληναράδες – τουρκοφάγοι δήθεν προστάτες των συνόρων. 

Ανεξάρτητα όμως από τους ισχυρισμούς και τις δικαιολογίες, τι θα πείραζε αν η δήθεν πολιτισμένη ελληνική πλευρά, πρότεινε στη «βάρβαρη» τουρκική, μια κοινή επιχείρηση για τη διάσωση των προσφύγων; 

Ο κ. Δένδιας, στο προαναφερθέν επεισόδιο τον Μάιο του 2020, είχε απαντήσει ως εξής στις κατηγορίες:

«Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Γιατί δεν έγινε κάτι αντίστοιχο τώρα, παρά αφήνουν χωρίς περίθαλψη ηλικιωμένους, τρεις έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά απροστάτευτα στα θανατηφόρα τσιμπήματα των σκορπιών; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι πρόκειται για τουρκικό έδαφος, δεν δέχεται το δώρο της τουρκικής; 

Διότι o κοινός τους στόχος είναι οι πρόσφυγες από τη Συρία. Αν είναι να παραβιάσουν τις διεθνείς συνθήκες για τους πρόσφυγες, να κωφεύσουν στις δραματικές εκκλήσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ,  οι δύο πλευρές δεν έχουν πρόβλημα να παραχωρήσουν και έδαφος η μία στην άλλη. Ο συναγωνισμός στην  απανθρωπιά, είναι αμείλικτος. 

Στέλιος Κούλογλου

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. “Der Spiegel: Κατέβασε τα άρθρα για τους 38 μετανάστες σε νησίδα στον Εβρο
    Το γερμανικό περιοδικό «αφαιρεί προσωρινά αρκετές αναρτήσεις σχετικά με αυτό το θέμα από τον ιστότοπό του» λόγω αμφιβολιών για όσα είχαν πραγματικά συμβεί”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης