"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.1 C
Trikala

Έκλεισε η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας λόγω ρωγμών και καθίζησης -Είχε να ελεγχθεί από το 1995!

lafarm

Σχετικά άρθρα

Κλειστή επ΄ αόριστον η γέφυρα των Σερβίων. Η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της χώρας που βρίσκεται κοντά στην Κοζάνη και μετρά πέντε δεκαετίες ζωής αποφασίστηκε να κλείσει οριστικά για όλα τα οχήματα μέχρι και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες εργασίες, ώστε να είναι και πάλι ασφαλής. Από τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν απομονωθεί τα κομμάτια που παρουσίαζαν καθίζηση και ρωγμές ωστόσο μετά και τις προειδοποιήσεις του επιβλέποντος μηχανικού, αλλά και στον απόηχο του εγκλήματος των Τεμπών αποφασίστηκε το κλείσιμο για όλα τα οχήματα.

Το άμεσο κλείσιμο της υψηλής γέφυρα αποφασίστηκε σε σύσκεψη το βράδυ της Πέμπτης που συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.  

Σύμφωνα με τον αρμόδιο μηχανικό, η γέφυρα των Σερβίων , χρήζει γενικώς συντήρησης λόγω της πολυκαιρίας. Αλλά με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τα στοιχεία των ερευνών του αναλογικού ρωγμόμετρου, τα οποία δείχνουν διεύρυνση του φαινομένου, αποφασίστηκε το κλείσιμο της γέφυρας. 

Η γέφυρα αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Λάρισας. Είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα, μήκους 1.372 μέτρων και δόθηκε στην κυκλοφορία το 1975.

Βρίσκεται σε οριακή κατάσταση

Ο  καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, Στέργιος Μητούλης, Κοζανίτης στην καταγωγή, που μίλησε στην «Καθημερινή» είχε παραδώσει μελέτη από τον Ιανουάριο του 2020 στην οποία κατέγραφε τα σοβαρά προβλήματα της γέφυρας. Η μελέτη δεν έγινε με εντολή κάποιου κρατικού φορέα αλλά στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος της Ε.Ε. Horizon…

Μάλιστα σύμφωνα με την μελέτη απαιτούνταν ήδη από τότε πιο άμεσες και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε σχέση με αυτές που γίνονται τώρα!!! Αλλά κανείς δεν τις έκανε! Και όχι μόνο αυτό αλλά άφηναν οχήματα γεμάτα ανθρώπους (ΚΤΕΛ, σχολικά λεωφορεία, ΙΧ και φορτηγά) να μετακινούνται πάνω σ’ αυτήν!

«Διαπιστώσαμε πως από το 2020 η γέφυρα βρίσκεται 30 με 35 εκατοστά πιο κάτω από την αρχική της θέση. Είναι πολύ μεγάλη αυτή η μετακίνηση. Το μοντέλο που τρέξαμε μας δείχνει πως η απώλεια αντοχής των τενόντων έχει απολεσθεί έως και 50% με το πρόβλημα να μην εντοπίζεται μόνο στους δύο τένοντες, αλλά και στους έξι».

«Εν ολίγοις, η γέφυρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση αντοχής, έχει φτάσει στα τελευταία της και είναι επικίνδυνη. Την ίδια στιγμή όμως, δεν επισκευάζεται βάση μια λεπτομερούς μελέτης αλλά με τη λογική του μπαλώματος. Όπως ήδη είδαμε, η έλλειψη μιας ολοκληρωμένης μελέτης οδήγησε ήδη μία φορά σε εκπλήξεις» τονίζει ο καθηγητής αναφερόμενος στις ρωγμές που που διαπιστώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. 

Είχε να ελεγχθεί από το 1995!

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο οι ζημιές που προκαλούν εντύπωση για την έντασή τους, προκλήθηκαν πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας ισχυρών πιέσεων, που ασκήθηκαν στα σημεία αυτά και ξεπέρασαν τοπικά τους 350 τόνους 

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σερβιών Χρήστος Ελευθερίου, σημειώνει ότι «τα προβλήματα στη γέφυρα φαίνονταν δια γυμνού οφθαλμού εδώ και 20 χρόνια», ενώ οι κωλυσιεργίες ολόκληρων δεκαετιών την έφεραν στην κατάσταση που είναι σήμερα. Ο ίδιος αναφέρει ως ενδεικτικό το γεγονός ότι η τελευταία επιθεώρηση της γέφυρας έγινε το 1995 μετά από τον σεισμό 6,6 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή!!

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας αναφέρει: «Η Περιφερειακή Αρχή, με μόνο μέλημα πάντοτε την ασφάλεια των πολιτών της, προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς της, ακολουθώντας τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων και των Υπηρεσιών της. Με αυτά τα κριτήρια, αποφασίστηκε και η ολική απαγόρευση κυκλοφορίας στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, από το βράδυ της 16ης Μαρτίου. Όλοι εργαζόμαστε ασταμάτητα για την όσο το δυνατόν μικρότερη ταλαιπωρία των συμπολιτών μας και την ελαχιστοποίηση των οικονομικών συνεπειών για την περιοχή».

Η συγκεκριμένη γέφυρα κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1970, ταυτόχρονα με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου και αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης. Τέθηκε για πρώτη φορά στην κυκλοφορία το 1975 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας, πίσω από αυτή του Ρίου-Αντιρρίου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κακώς την κλείσανε, έπρεπε να περιμένουν να πέσει με κανένα λεωφορείο μαθητών επάνω. Θα κάναμε έτσι μία θυσία νέων, αλλά θα ”τακτοποιούσαμε” και τις γέφυρες (σε ένα μήνα). Πρώτος το σκέφτηκα, μην μου πάρουν τη δόξα οι προβεβλημένοι, Τσίμας και Πορτοσάλτε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης