"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

Ένα νερό, κρύο νερό…

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 : Δεν ήταν το μοναδικό «καυτό» θέμα στο πολυνομοσχέδιο που ενέκρινε (με 152 ψήφους υπέρ) η Βουλή. Ήταν όμως εκείνο που προκάλεσε τις εντονότερες αντιδράσεις. Με τις ήδη αναφερθείσες ψήφους (των βουλευτών της «κυβερνώσας αριστεράς» και του εταίρου της στην κυβέρνηση), ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ πέρασαν στα χέρια του «υπερταμείου» (ή, αν προτιμάτε, στα χέρια τής – υπό ίδρυση – Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ – ΕΕΣΠ ΑΕ) και, πλέον, η – νυν ή κάποια επόμενη – κυβέρνηση έχει νομίμως το δικαίωμα να ιδιωτικοποιήσει το πόσιμο νερό.

nero

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος επέμεινε χθες πως θέμα ιδιωτικοποίησης δεν υφίσταται: ήταν ο ίδιος ωστόσο εκείνος που παραδέχτηκε πως «εάν έρθει μία πολύ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση»μπορεί να προχωρήσει στην πώληση είτε των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, είτε όποιας άλλης ΔΕΚΟ εντάχθηκε και επισήμως στο «υπερταμείο» (ΔΕΗ, π.χ., ή ΟΣΕ ή…).

Κατά τον κ. Τσακαλώτο δηλαδή, το θέμα αφορά το πώς αυτοπροσδιορίζεται η κυβέρνηση. Αν είναι «αριστερή», οι εταιρείες ύδρευσης παραμένουν δημόσιες. Αν είναι «νεοφιλελεύθερη», θα τις καταβροχθίσει κάποιος ιδιώτης.

Οι αυτοπροσδιορισμοί, βεβαίως, δεν σημαίνουν τίποτε: η πολιτική που ασκεί η κάθε κυβέρνηση – και παράλληλα οι νόμοι που ψηφίζει – είναι το μέτρο που της δίνει το («αριστερό» ή «νεοφιλελεύθερο») πρόσημο.

Αν ο «αριστερός» ψηφίζει νόμους που θα τους ζήλευε και η μητέρα του σκληρού νεοφιλελευθερισμού Μάργκαρετ Θάτσερ ή ο «νεοφιλελεύθερος» νόμους που θα έκαναν τον Κάρολο Μάρξ να δακρύζει απ’ τη συγκίνηση, ο αυτοπροσδιορισμός δεν έχει την παραμικρή σημασία.

Πωλείται ή όχι το νερό; Αν και το ενδεχόμενο της παραχώρησής του σε ιδιώτη φαντάζει (και είναι!) τρομακτικό, δεν είναι αυτό (το «ναι» ή το «όχι» δηλαδή) το μείζον. Είναι η ίδια η συζήτηση για το αν το νερό μπορεί να πωληθεί ο πραγματικός εφιάλτης: ίσως γιατί το επόμενο «προς διάλογο» θέμα δεν είναι πλέον απίθανο να αφορά το αν θα πρέπει να γίνει εμπορεύσιμο αγαθό ο αέρας που ο πολίτης της (κάθε) χώρας αναπνέει.

«Ένα νερό κυρα-Βαγγελιώ» είναι ο τίτλος γνωστότατου παραδοσιακού ελληνικού τραγουδιού (απ’ όπου και δανείζεται τον τίτλο του αυτό το κείμενο): τραγούδι που καθόλου δεν διευκρινίζει αν η φέρουσα το όνομα «Βαγγελιώ» κυρία θα παραχωρήσει δωρεάν το νερό στον αιτούντα ή αν προτίθεται να το εμπορευθεί..

* Ημιστίχιο ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού, μεσσηνιακής προέλευσης

allovergreece.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης